Tuncel Kurtiz'in İzinde..

Geçen hafta Edremit'te çalışan oğlumu ziyaret etmek için yola çıktığımda neden bilmiyorum aklımda Tuncel Kurtiz'in sesi yankılanıp durdu. Tuncel Kurtiz'i Umut filminde ilk kez görmüştüm. O zaman dek Muradiye köyümde kahvede hemen her izlediğim vurdulu kırdılı aşklı melodramlı Türk filmlerinden bambaşka bir şeydi çarpılmıştım adeta. Şehre göç etmiş fakir işçi Yılmaz Güney'in kullandığı at arabasında geçen diyalogları kafama şimşek gibi kazınmıştı.

"Paran olunca her bi işin iyi olur,  tatlı yiyen,paran olmazsa dünyada senden kötüsü yoktur her yerden kovarlar seni ,mesela kış gününde paran varsa hiç üşümezsin terlersin velakin paran yoksa yaz gününde üşürsün...  diye geçen efsane sahne.." Muradiye de izlediğimde çarpılmıştım.

https://www.youtube.com/watch?v=x1lbdy-NBnM

Ondan sonra Tuncel Kurtiz'in yer aldığı hemen her filmi tiyatroyu izledim desem yeridir. Bir tutkuydu benim için. Tam unutuldu derken yeni moda dizilerle yeniden karşıma çıktı yine. Derken aniden vefat haberi geldi sonsuz yolculuğuna uğurladık. 

Şimdilerde yine Tuncel Kurtiz i dinlerim zaman zaman. Nerde derseniz tabii ki You tubta. Okuduğu şiirleri yine yeniden dinlerim.  

Tuncel Kurtiz “Ben ölünce beni Çamlıbel’e gömün ki benim de köye bir katkım olsun” demiş.

Yeşil bir vadiden Edremit Körfezi’ne bakan Kaz Dağları’nda bir köy:  Çamlıbel.

Halkının çoğunluğunun geçimi zeytincilik olan, sakin ve samimi bir Kuzey Ege köyü olarak tanıtılan Çamlıbel  saf doğasının yanında  manevi değerleriyle de misafirlerini  sevgiyle sarıyor. Tarihi geç Roma dönemine kadar uzanan ve kadar  Tahtacılar olarak bilinen köyün adı doğasına yakışan şekilde 1972 yılnda  Çamlıbel adını almış. Edremit İlçesinde Güre sınırları içinde  gözde bir mahalle olan Çamlıbel'in bir başka özelliği daha var.

Ünlü hümanist sanatçı Tuncel Kurtiz 'in mezarı bu köy sınırları içinde yer alıyor. Unutulmaz replikleriyle ve yer aldığı filmlerinde kişiliğinden damga vurduğu  karakterleriyle olduğu gibi gerek Türk sinemasında gerek Türk siyasi tarihinde yer alan önemli isimlerle birlikte anılarla dolu yaşamının son yıllarında gelip yerleştiği bir köy aynı zamanda  ve Kaz Dağları onun yaşarken tutkuyla bağlandığı yer olmuş pek çok arkadaşını burada ağırlamıştı.Beklenmeyen vefatından önce “Ben ölünce beni Çamlıbel’e gömün ki benim de köye bir katkım olsun” vasiyetine rağmen iddialara göre Köy İhtiyar Heyetince köy mezarlığına gömülmesine izin verilmemesine rağmen hemen köy sınırları içinde özel bir yerde ebedi istiratgahına gömülen Tuncel Kurtiz'in mezarı vasiyetine uygun şekilde sade ve herhangi bir yapı yapılmamış. Mezarlıkta sadece sevenlerinin notlarının yer aldığı ancak giderek yükselen  anı taşları yer alıyor. Buna rağmen yılın tüm aylarında ziyaretçileri eksik olmayan mezarlığın en azından çevre düzeni sağlanarak sanatçının ruhuna uygun bir rekreasyon çalışması beklentisi ise devam ediyor. Bundan önce Edremit Belediyesi Belediye Başkanı Kamil Saka'nın bu konuda verilmiş bir sözü olmasına rağmen bu niyetin henüz gerçekleşmemiş olduğu gözleniyor.

Umarım Tuncel Kurtiz'in mezarlık çevresini bu muhteşem doğanın olduğu gibi korunması ve tanıtılması adına verdiği emekler için layık bir şekilde yaparlar. Hürafeler karşı olduğu için asla mezarlık istemedi  sadece toprak  yeter dedi ama gördüğüm kadarıyla toprağına bırakılan taşlar bu gidişle kendiliğinden anıt olacak.

video için tıklayınız. https://www.youtube.com/watch?v=yj-AUic53zI&t=58s

03-04-2021/HAYRETTİN İLDAM