Bor Çalıştay'ı açılışını izledim.
Eti Maden iİşletmelerinin ev sahipliğinde düzenlenen "Bor Çalıştayı'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez müjdeler! verdi. Bor da 1 Milyar dolarlık ihracat sağlanmış. Bakan Bor Çalıştay açılışında bu rakamla övünüyor. Elinde ki metinde çarpıtılan gerçeklerle bu başarısızlığı övünç olarak göstermek zorunda kalıyor. Yapmayın sayın Bakan bu rakam övünç değil bence başarısızlık rakamlarıdr.. Bu utanç verici beceriksizliğin kaynağı bugün değil 80 yılı heba eden milli ihanet sürecidir ama bugün gelenekte ısrar edilmemelidir. Eti Maden İşletmeleri şirketi hammadde taleplerine yetişemiyor. Siparişler nredeyse 6 ay 1 yıl öncesinden kapalı. Ne başarısı. Satış elastikiyeti sıfır ham malın satışından elde edilen gelir sorgulanmalı. Bu başarı değil. Borem 'in 35 patenti başarı değil. Başarı ortaya konan pazarlanabilir ekonomik getirilerin toplam rakamıdır. Bandırmada Bor karbür tesisi yapılacak hala yapılacak! Özel sektör 6 ayda anahtar teslim fabrika kuruyor bizde kaplumbağa misali Ferrobor tesisi kurulacak daha parasını ödeyip yer teslimi alamadılar. Beyler böyle yavaş olmaz. Hız çağındayız. Ekonomik seferberlik şartlarındayız. Bürokrasyi hızlandırın. Dijital dünyaya geçerken elimizdeki en büyük kozumuz Bor . ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN Uyumayalım.
Fotoğraf çektirip medya lansmanından öteye gitmeyen Bu Çalıştay'lardan gına geldi. Hep kuşku duyuyorum. Boş laflarla boş gevezeliklerle siyasilere reklamdan öte bir getirisi yok.
Laf yerine iş üretmek istiyormusunuz. GİDİN TESİSLERİN İNŞAATINA MİĞFERİ GİYİN VE KAZMAYI TUTANLARA KAYNAK YAPANLARA EŞLİK EDİN. bÜROKRATİK SÜREÇLERLE BİZZAT İLGİLENİN. Motivasyon üretin. 100 yıllık gecikmenin telafisi göbek bağlamış müdürlerle olmaz. Kapalı kapılar ardında ne oluyor ne bitiyor sektör sırları dışında bilgi paylaşın.
İlim diye hadislerin kaynağını araştırmakla meşgul edilen oyalandırılan hazine bütçesinden dünyanın kaynağını yiyen üniversitelerimizin gerçek üniversite olmasının yolunu emir vererek açın açtırın. Tek adam sisteminin bari bir faydası olsun.
**
Hep söylüyorum ve yazıyoruz. Türkiye Bor konusunda çuvallamıştır. Geç kalmıştır. Devlet eliyle küresel şirketlerin taşaronu olmuşuz küresel şirketlerin ajanları sistemin her yerinde kısaca TÜRKİYE'nin BOR 'dan elde etmesi gereken yılda 100 milyar dolarlık piyasa hakkı gelir gasp edilmiştir. Burada 1 Milyar'dolarla övünüyor Müdür !Tamam halkımızı avutun ama bizler içiboş dolmayı yemiyoruz hayvan terli.
Yaklaşık 100 yıldan fazla Bor madenini satıyoruz ve toprak olarak sattık. 1 Tonunu bin dolara sattık, uç ürünün kilosonu 10 bin dolardan geri aldık şu an halen alıyoruz. Dövizimiz bol olsa daha çok alacağız. 70 lı yılların sonunda Bandırma'da Kimya Yüksek Mühendisi rahmetli Kemal Göknur'un kurduğu Türkiye’nin ilk boraks madeni işleme fabrikasının ve Balıkesir'de Şayakçı aileleri diğer bilemediğimiz öncülerin önü kesilmeseydi Türkiye uzay çağını çoktan yakalamış, petrolden daha fazla getirisiyle "orta dünya"nın yeniden tek lideri olmuştu diye düşünüyorum.
Ama kestiler. ABD ve Kanada merkezli güçlerin kontrolündeki şirketler madeni devletleştirtip Türkiye de işlenmesinin önünü kesti. 1979 yılında bor madenlerinin devletçe işletilmesi kararından sonra Kemal Göknur fabrikasını kapatmak zorunda kaldı. Bor ve türevleri, madencilik, yatırım, üretim ve pazarlama konusundaki tüm aktiviteler Etibank (bugünkü Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü)ne kaldı. Hele Etibank döneminde bor sanayini sadece madeni çıkartıp ayıklamaktan ibaret bir işletmecilikle yıllarca bizi uyuttu. Böyle bir lüksümüz yok.
Geçtiğimiz yıllara kadar Türkiye de üretim yapmak isteyen firmalara Bor madeni verilmiyordu. Adam pil yapacak mal istiyor yok. İnatçı olanlar Belçika dan Eti Maden'in sattığı malı ithal ediyorlardı. Yani rezil bir konu. Bu nasıl bir tuzakmış. İşin özeti bu. Cumhurbaşkanı Erdoğan özel ilgilendiği için bir kıprdanma var ama sistem lötü.. kazandırlan İvme nin önü bir şekilde kesiliyor. İstenilen yatırımlarda hız kazandırılamıyor. Projeler mevzuatlarla bürokrasi kulvarlarında geciktiriliyor. Bu işlerde maden ve kimya alanında küresel dünya dev şirketlerinin parmağı var. Üretiminde kullanmak için Bor isteyen yerli girişimcilere zorluk mu çıkarılıyor öncelik veriliyor mu ya da hiç verilmiyor mu, bi sorgulayın bakalım. Dünyanın neresinde bu yaşanır.öz malınız size yasak yabancıya serbest devlette yapmaz böyle bir saçma sistem. Canlı küçük örnek A101,BİM ve zincir marketlerde milyon tonlarca bor destekli üretim tabak satılıyor hepsi ithal dışardan geliyor burada ürettirmiyorsun ki? Milyar dolarlar ödediğimiz Teknolojik ürünler saymakla bitmez.
**
ÇALIŞTAY'da en çok duyulan kelime takısı yine CEK-CAK oldu. Yerli lityum üreteceğiz -hala üreteceğiz- dedikleri de şimdiki ithalatın yüzde yirmisi bile değil. Bunlar yetmez. Maden bizim teknoloji başkasının olsun. Beyler neden yatırımlar için ayağa kalkamıyorsunuz. Sıcak rahat koltuklarınıza gömülüyor. Benden sonra tufan diyorsunuz. Sayın Eti Maden Bandırma İşletme Müdürü beyefendi. Kaç yıldır görev yapıyorsunuz bilmiyorum . Bandırma Üniversitesi REKTÖR SÜLEYMAN BEY'i ziyaret ettiniz de şu elimizde Allahın lütfü ve hala devletin mülkü olan madenimizle ilgili bir ar/ge veya bölüm,çalışma birimi, istediniz laboratuar kurdurdunuz mu ? Onbinlerce genç enerji var Bandırma'da. Bandırma Üniversitesi BOR'u görmezden mi gelecek. Seferberlik pozisyonundayız varsın olsun knowhov olmasın patentte olmasın Çin tarzı üretelim özel sektör - devlet en kısa sürede ihracata yönelik yatırımlar için harekete geçsin. Yatıtımlarla ilgili birim yetkilileri mevzuta göre düzenlenen her ne varsa potaya koyuıp yan gel yatmayacak kapı kapı takip edip en kısa sürede sonuç alınmasına çalışacak. Randıman sağlamak şart.
**
Devletin tutuk temposunu miskin çalışma ruhunu birebir yansıtan Çalıştay!ın 1 gününden olumlu izlenim edinemedim.
Konuşmacıların göbeklerinden belli. Bu işler dinamik ekipler ister heyecanlı kişilerle başarılır.
Hayırlara vesile olsunlarla yürümez.
Onu arzedeyim.
28-12-2021