Sıfır Faizli KOSGEB Kredilerinde Hayal Kırıklığı .Hükümet Topu Özel Bankalara Attı.

KOSGEB şartlarını sağlayan  işletmeye kredi verilecek.

KOSGEB sıfır faizli kredi başvuru sonuçları için vatandaşların büyük heyecanı devam ederken kredi verme süreci açıldı müjdesini alan vatandaşlar Bankalaca istenecek belgeler ve kredi notu  kriterine bakılacağı döylemi müjdeyi hayal kırıklığına dönüştürdü.

 KOSGEB aracılığı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere gerekli şartları sağlamaları halinde kredi veren KOSGEB, SMS yolu ile kredi imkanı kazanan adayları bilgilendirmeye başlarken kredi almaya  uygun görülen başvuruların özel bankalarca istenilecek belgeler çerçevesinde değerlendirilecek olması  Özellikle özel statülü bankaların hatta devlet kontrolünde ki bankaların mevzuatla ilgili rutin belgelerin yerine getirilmesi konusundaki titizliğiyle amaçlanan sınırın  aşılamayacağı iddia ediliyor ve bu reel durum kredilerin asla alınamayacağı anlamına geliyor. Çünkü KOBİ ve büyük esnafın dahil olduğu sektörde  kırmızı çizgisi olmayan parmakla gösterilecek kadar düşük.

Bu nedenle kredilerden yandaşların faydalanabileceği diğer çevrelerin özellikle mağdur edileceği kanısı konuşuluyor. Halen gelen bilgilere göre başvuru sayılarına oranla çok az miktarda kişinin  geçerli başvurusu var ve binlerce başvuru olumsuz yanıtla karşı karşıya.

Toplam 460 bin işletmeye verilecek olan KOSGEB kredilerinin sonuçları http://sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr adresinden sorgulamaya açıldı. 

Başbakan Yıldırım  "KOSGEB faizsiz kredi başvurularıyla ilgili de açıklamalarda bulundu  KOSGEB şartlarını sağlayan  işletmeye kredi verilecek. KOSGEB kredilerini verme işlemi bugün başlıyor. Küçük işletmelere yaklaşık 11 milyar TL nakit kaynak sağlıyoruz. Gurbetçiler ya da yurt dışında yaşayanlar, Türkiye’de konut ya da işyeri almaları durumunda kendilerinden KDV alınmayacak. Bir referanduma gidiyoruz, diye her şeyi bırakıp işi gücü rafa kaldıramayız. Kalkınma projelerimiz devam ediyor. Her sözümüz gibi bu sözümüzü de tutuyoruz" dedi.

:KREDİYİ NASIL ALABİLECEKSİNİZ ?

KOSGEB resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, başvurusu kabul edilen işletmelerin kredi alma süreci aşağıda verilen sıralamaya göre ilerleyecek;

Öncelikle  KOSGEB'in onayladığı işletmeye Banka tarafından kredi kullandırılacak ve yeterli kriterleri olmayan kredi alamayacak.

1) Başvurular, değerlendirme kriterlerine göre bütçe limitleri dâhilinde sıralanacak. 

2) Listede yer alan işletmelere SMS ve/veya e-posta ile bildirim yapılacak. 

3) Işletme, sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr web adresinden giriş yaparak başvuru sonucuna ilişkin çıktı alıp KOSGEB ile protokol imzalanan bankalardan (Akbank T.A.Ş., Denizbank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş.. T. Halkbankası A.Ş., T. ',bankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Ziraat Bankası A.Ş.) herhangi bir tanesine giderek kredi işlemlerini başlatabilecek. 

4) Işletmenin kredi başvurusu, banka tarafından, genel bankacılık mevzuat', bankacılık teamülleri, banka mevzuatı ve kredi politikaları doğrultusunda değerlendirilecek. Banka değerlendirmesi sonucunda, kredi talebi uygun bulunan işletmeler için yazılım sistemi üzerinden banka onay işlemi gerçekleştirilecek ve başvuru formunda belirtilen kredi üst limitini geçmemek üzere banka tarafından öngörülen kredi miktarı girilecek. 

5) Bankanın, kredi talebini olumlu değerlendirdiği ve ön onay verdiği işletme, kayıt ve beyanname onay işlemleri için KOSGEB Müdürlüğüne gidecek.

6) Listede yer alan ancak KOSGEB kaydı ve/veya 2015 yılı KOBI Bilgi Beyannamesi onaylı olmayan işletmelere KOSGEB Müdürlükleri tarafından yazılım sistemi üzerinden onay verilmeyecek. Bu nedenle KOSGEB'e kaydı ve 2015 yılı KOBI Bilgi Beyannamesi olmayan işletmelerin KOSGEB Müdürlüklerinde bu işlemleri tamamlamaları gerekiyor.

7) Yapılacak değerlendirmede resmi veriler kullanılacağından, KOBI Bilgi Beyannamesi bulunan ancak eksik/hatalı olan işletmelerin gerekli düzeltmeleri yapmaları gerekecek. Bu kapsamda. Programa başvuru yapmış sayılacak ve başvuru yapacak işletmelerin 2015 yılı KOBI Bilgi Beyannameleri ilgili Uygulama Birimleri tarafından kontrol edilecek ve eksik/hatalı olanların resmi verilerle uyumlu hale getirilmesi sağlanacak.

8) Beyanları resmi verilerle uyumlu olan ve başvurusu uygun bulunan işletmelere KOSGEB Müdürlüğü tarafından onay verilecek. KOSGEB Müdürlükleri tarafından verilen onay, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı, 2015 yılı KOBI Beyannamesi onaylı ve KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan işletme olduğu anlamına gelmektedir.

9) Banka'nın talep ettiği krediye ilişkin belgelerin Banka Şubesine teslimi ile kredi değerlendirme ve tahsis süreci başlayacak. Işletmelerin kredi başvurusu, Banka tarafından, genel bankacılık mevzuatı, bankacılık tearnülleri, Banka mevzuatı ve kredi politikaları doğrultusunda değerlendirilecek.

10) Kredisi Banka tarafından uygun bulunan işletme için Banka Şube onayı ve Banka Genel Müdürlük (Temerküz Şube) onayı verilerek KOSGEB'e yazıyla iletilecek. KOSGEB tarafından onaylanan işletmeler Bankaya bildirilecek. 

 

BANDIRMA GERÇEK