Zincir Marketlerde Çalışanlara Zorla Ücretsiz Mesai İddiası

Türkiye çapında tüm zincir market çalışanlarının baskı altında zorla fazla mesai yaptırıldığı ve fazla çalıma saatlerine karşılık  ücretlerinin de ödenmediği iddia ediliyor.

Belli başlı marka ve yerel  zincir marketlerin hemen hepsinde "az sayıda çalışan çok iş ve mesai" kriterleri  olarak uygulanan sistemde ,  işçilerin normal mesai saatlerinden çok daha önce işyerlerine gelmesi istenirken aynı işçilerin günde 8 saatin dışında 12 saate yaklaşan ek mesailerle çalıştırıldığı, karşı çıkanlara da mobbing yapılarak işten kovulma tehdidi yapıldığı iddia ediliyor. Mağdur market işçileri işten kovulmamak için yöneticilerin baskısına mecburen boyun eğerken sendikal örgütlenme olmadığı için haklarını savunacak hiç bir merci olmamasından dolayı  ""beğenmiyorsanız çıkın " şeklinde baskılara maruz kalmaya devam ettikleri  belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama Mağaza Market-Sen’den yapıldı. Ünlü  bir zincir market çalışan işçilerinin sendikaya yazdığı mektuplarda işçiler kendilerine 12 saat mesai dayatıldığını belirtti.

Sendikaya yazılan  mektuplarda “12 saat çalışıp çocuklarımın yüzünü bile doğru düzgün göremeden yatmak zorundayım” ifadeleri yer aldı. Bir diğer işçi ise “Sabah saat 07.00’de mağazada mıyız diye bizi kontrol ettiler. Pos cihazının fotoğrafını çekip yöneticilerin bulunduğu gruplara attık. 07.00’de mağazaya gelip akşam ancak 20.30’da mağazayı kapatıyoruz” diyerek şikayetini iletmiş 

Konuyla ilgili olarak sadece sosyal medya mecralarında farklı adlar altında sorunlarını dile getirebilen işçiler için Çalışma Bakanlığına yapılan ihbarlara rağmen hiç bir netice alınmadığı iddialar arasında. 

06-03-2021