ÖDP,Ensarlaşan eğitime ‘Hayır’

ÖDP, AKP’nin 15 yıllık“Eğitim Faaliyet Raporu”nu açıkladı. Raporda, 15 yılda eğitimde gelinen tabloda bilimsel ve laik öğretimden uzaklaşıldığını vurgulayan ÖDP, “Ensarlaşan eğitime ‘Hayır’” dedi
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eğitim Çalışma Grubu, AKP’nin 15 yıllık “Eğitim Faaliyet Raporu”nu açıkladı. ÖDP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılan raporu ÖDP Eğitim Çalışma Grubu Koordinatörü Asiye Belovacıklı sundu. Belovacıklı, 15 yıldır eğitim sisteminin sürekli değiştirilmesine rağmen 2017 yılında hâlâ birçok sorunun devam ettiği belirtti.

AKP’nin okul eksikliği, fiziki alt yapı ve donanım yetersizliği, öğretmen açığı ve okullar arası adaletsizlik gibi sorunlara çare olamadığını belirten Belovacıklı, bu tablonun devam etmesini istemeyenlerin referandum da “hayır” demeleri gerektiğini ifade etti. Çocukların 15 yıllık dönemde, Ensar karanlığında tecavüze muhatap bırakıldığını dile getiren Belovacıklı, Türkiye’nin her geçen gün bilimsel ve laik eğitimden uzaklaştırıldığını söyledi.

Çocukların gelecekleri çalındı
Belovacıklı, “Eğitim Faaliyet Raporu”nda yer alan 15 yıllık karanlık tabloyu şu şekilde sıraladı: “13 Eylül 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan yasal düzenlemeyle MEB; başta TÜRGEV ve Ensar Vakfı olmak üzere Furkan Vakfı, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti İnsan Hak ve Hürriyetleri, İnsani Yardım Vakfı gibi dini vakıfların devlet okullarında başta “değerler eğitimi” olmak üzere çeşitli konularda ders ve seminer verebilmesinin, kendi yayınlarını dağıtabilmesinin ve öğrencileri kurumlarında stajyer olarak eğitebilmesinin yolu açıldı.
Eğitim sürecinde çocuklar tarikat yurtlarında cinsel istismara uğradı. Ensar pek çok örnekten sadece bir tanesi olarak yer aldı. Davalarda iktidar desteğiyle Ensar korundu. Cinsel istismar davalarının tamamında benzer durumlar yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜRGEV arasında protokol imzalanırken, protokol kapsamında TÜRGEV’in düzenleyeceği etkinlik ve kurslarda görevlendirilecek öğretmenlerin ücretlerinin MEB tarafından ödenmesi kararlaştırıldı. Son müfredat ile evrim teorisinin öğrenimi kaldırıldı. Din derslerinin sayısı ve saati artarken, felsefe, edebiyat ve sanat gibi derslerin saatleri azaltıldı.

Türkiye genelinde 455 bin 123 öğrencinin kaldığı 4 bin 741 özel yurttan bin 482’si tüzel kişilere ait olup, MEB tarafından bu tüzel kişiler açıklanmadı. 2 bin 432 yurt derneklere, 208 yurt ise vakıflara ait gözükürken çocukların çoğunluğu bu tarikatlara ait yurtlara mahkûm edildi.

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası üniversiteler ve üniversitelerdeki aydın, çağdaş bilim insanları etkisizleştirilmeye çalışıldı. Çıkarılan KHK’ler ile 4 bin 504 akademisyen ve bin 96 personel olmak üzere 5 bin 600 çalışan ihraç edildi.

Toplamda 1 milyon 471 bin 17 öğrenim çağındaki çocuk okula hiç kayıt yaptırmadı. 18-24 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 35’i, kadınların yüzde 41’i ortaöğretimi tamamlamadan eğitimden ayrıldı. Ortaklarla birlikte sınav soruları çalındı. Sesini yükseltenlere saldırılar düzenlendi. Eğitim sistemi yap-boz tahtasına çevrilerek, çocukların gelecekleri çalındı.
ÖDP eğitim faaliyetleri raporunda 15 yıllık dönemde eğitimin bulunduğu durumdan çıkması için taleplerini şu şekilde sıraladı: Okul ortamı ticarileşme, verimlilik, rekabet gibi piyasacı anlayışa dayanan kavramlardan tamamen uzaklaştırılmalıdır.Eğitimin her kademesi bilimsel ve laik esaslara göre düzenlenmelidir.

BİRGÜN HABER