Gaziantepli Firma Yalçınkaya Bandırma'da Fabrika Satın Aldı

Yalçınkaya ve Aysa adıyla baharat ve salça üretimi gerçekleştiren Yalçınkaya aile firması  Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki tesisine bir yenisini eklemenin heyecanını yaşıyor. Üç kuşaktır üretim yapan Yalçınkaya, Bandırma’ya yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım yapıyor.

Firma Bandırma'da halen sektörün önemli markalarından birine ait fabrikayı satın alarak kendi üretim sistemini kuracak. 

Dünya Gazetesi Seda Er'in  haberine göre   Bölgenin baharat ve salça üretimi konusunda sayılı firmaları arasında olduklarını aktaran Yalçınkaya Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yalçınkaya, “Firmamız 1988 yılından bu yana her yıl büyüyerek çalışmalarını sürdürüyor. Aile şirketiyiz. Başta pul biber olmak üzere baharatın her çeşidi ürün yelpazemizde var. Nar ekşisi üretimimizde var. Ayrıca 2003 yılında salça üretimine başladık. Acı ve tatlı biber salçası ve domates salçası üretiyoruz. Ürünlerimizde Yalçınkaya başta olmak üzere Aysa, Antepgün markalarını kullanıyoruz. Günlük 10 ton pul biber, 25 ton salça üretiyoruz. Bu üretim rakamlarımızla ve kalitemizle bölgenin önemli firmaları arasındayız. İslahiye'de 7 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere 16 bin 500 metrekare alan üzerinde üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Şu an 115 kişiye istihdam sağlıyoruz. Sezonumuz olan 8. Ayın 15'i ile 11. Ayın 15'i arasındaki dönemde çalışan sayımız 250’ye kadar çıkar” dedi. 
Bandırma’da yatırım kararını sektörün orada kümelenmesi olarak değerlendiren Yalçınkaya, “İlk etapta 5 milyon dolar olmak üzere 10 milyon dolarlık bir yatırım bütçemiz var. Sos ve sıvı baharat üretimi için Bandırma'yı tercih etme sebebimiz sektörün orada kümelenmesi ve kalifiye insan gücü. Hazır bir tesis aldık. Kendi üretim şeklimize göre revize edeceğiz. 16 bin metrekare alan üzerine kurulu tesisin kapalı alanı 3 bin 500 metrekare. İkinci etapta bu alanı genişletmeyi de düşünüyoruz. Sıvı baharat konusu yurt dışında çok yaygın. Ama bizim ülkemizde birkaç yerde butik olarak üretim yapılıyor. Biz üretimimizi yapınca asıl hedefimiz o ürünleri ihraç etmek. Üretimlerimizde Bandırma’daki tesisimizde ayrıca sos üretimi de yapacağız” diye konuştu.

Son yıllarda salça sektörünün yaşadığı sıkıntılardan da bahseden Haydar Yalçınkaya şunları söyledi; “Yöresel salça üretimi son yıllarda çıkan düzenlemelerle çok zorlaştı. Koruyucu madde konusu ve ambalaj konusu üreticileri çok yoruyor. Salçanın bizim ülkemizde yemek kültüründe önemli bir yeri var. Gaziantep dünyada “gastronomi kenti” ünvanıyla ülkemizi temsil ediyor. Bu ünvanı almasındaki en önemli faktör yemeklerinde kullanılan salçadır. Dünyada bizim ülkemiz dışında salça üretimi yapan yok gibi. Çok sayıda ülke bu yöresel lezzeti kopyalamaya çalışıyor ama biz kıymetini bilmiyoruz. Salçamıza özellikle yurt dışından çok fazla ilgi var. Bizim firmamızın Almanya’da depoları var. Oradan tüm Avrupa ülkelerine satış yapıyoruz. Zaman zaman yurt dışından yaptığımız üretimlerin kalitesini gözlemleyerek ortaklık teklifleri alıyoruz. Örneğin yakın zamanda Bulgaristan’dan salça üretimi konusunda ortaklık teklifi aldık. Ama bizim tercihimiz ülkemizde, ilimizde ve köyümüzde kalmak ve buraya katma değer katmak. Beklentimiz de üreticinin sorunlarının yerinde tespiti. Mesela teneke ve cam kavanoz dışında ülkemize satış yapamıyoruz ama yurt dışına plastik ambalajda gönderebiliyoruz. Bu sorunlarımızın çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.”

BANDIRMA GERÇEK - SEDA ER GAZİANTEP HABERİ