Efsanevi Devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez Kabakdağı'nda Anıldı

Fatsa’nın efsanevi devrimci  Belediye Başkanı Fikri Sönmez (Terzi Fikri) 32’nci ölüm yıldönümünde  Fatsa'nın Kabakdağı Köyü’ndeki mezarı başında anıldı.  Çok sayıda kişinin katıldığı anma töreninde  Fikri Sönmez’in ailesi, mücadele arkadaşları, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ve parti üyeleri katıldı.

Fatsa Kabakdağı köyünde Fikri Sönmez'in mezarı başında yapılan anmada mücadele arkadaşları adına Sedat Göçmen bir konuşma yaptı.

Sedat Göçmen, Fikri Sönmez'in mücadelesini aktarırken "TİPden Kızıldere'ye kadar 68 mücadelesinin her anında vardı" dedi. Fikri Sönmez'in geçimini terzilikle sağladığını söyleyen Göçmen, "Fikri ağabey terziydi ama Fatsa'da hayatın her alanındaydı. Spor kulübü başkanı, oda dernek yöneticisi, gençlerin koruyucusuydu" dedi.

Devrimci hareketin 1979 yılında Fatsa'da belediye seçimlerinde aday olma kararı ile birlikte sürecin başka bir noktaya geldiğini aktaran Sedat Göçmen, "Fikri Sönmez'le kısa süren bir yerel yönetim deneyimi yaşadık. Ama ortaya koyduğu devrimci pratik hala aşılabilmiş değil" dedi. Anma töreninden sonra  ÖDP Başkanlar kurulu üyesi Alper Taş'ın da katılımıyla  "Fatsa'da Sönmez Fikri " adlı panel gerçekleştirildi.

Terzi Fikri olarak da bilinen efsane başkan Fikri Sönmez, 1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.

1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.

Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.

Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.

12 Mart darbesinin ardından Karadeniz’deki mücadelenin örgütlenmesinde gençlere her zaman örnek oldu.

1978 yılından itibaren devrimci sosyalist grupların Fatsa’da hakimiyetini sağlaması ile birlikte, 1979 yılında Belediye Başkanı Nazmiye Komitoğlu’nun vefatıyla yapılan ara seçimde Fatsa Devrimci Yol ekibinin adayı olan ve mesleğinden dolayı “Terzi” lakabıyla anılan Fikri Sönmez yüzde 60 gibi büyük halk desteğiyle belediye başkanı olarak seçildi.Yarım kalan kanalizasyon çalışmaları nedeniyle ilçeyi çamur ve sivrisinek sarmış, koleradan 50 kişi ölmüştü. Hatta bir milletvekili sivrisinek seslerini teybe alıp Meclis'te dinletmişti. İlçedeki 11 mahallede halk komiteleri oluşturan Terzi Fikri'nin önderliğinde Fatsalılar, el arabası, traktör gibi araçlarla kenti kısa sürede temizledi. iki ayda bir yapılan halk toplantılarında komite üyeleri belediye çalışmalarını denetleyip belediye yönetimine katkıda bulundu.1979’da Fatsa’da halkla birlikte oluşturulan  Komitelerle birlikte “Çamura son kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.Fatsa’da artık halk toplantılarıyla, halk belediye yönetimine katkıda bulunuyordu, sözünü söylüyor, taleplerin gerçekleştirilmesi için projeler hazırlanıyordu ve komitelerin üyeleri  toplantılarda belediye çalışmalarını denetliyordu. O         günlerde  “Güneş Fatsa’dan doğacak” sloganları tüm Türkiye’nin sokaklarındaki duvarlarda en meşhur slogandı,

11 Temmuz 1980 tarihinde ilçeye binlerce asker ve polisin katılımıyla düzenlenen “Nokta operasyonu” ile ilçe merkezine tanklar girerken, yurttaşların ikinci bir emre kadar sokağa çıkmaları yasaklandı. Operasyondan önce dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve bakanlarının Fatsa’yı hedef gösteren söylemlerine rağmen Adalet Partisi (AP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milli Selamet Partisi (MSP) ilçe başkanlarının dahi yaptıkları “Fatsa’da komünist işgal yoktur. Fatsa’da ateş ile barut yok, böylesine huzurlu bir yerde olay çıkartmayı istemek niye?” açıklamaları operasyonu durduramazken, aralarında Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez’in de bulunduğu onlarca kişi gözaltına alınarak tutuklandı, bir o kadarı da öldürüldü.

1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel, tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı.

Vali Reşat Akkaya’nın Ordu’ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı.  TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis ve Vali Akkaya’nın kontrolünde ki ülkücü militanlar katıldı.

Terzi Fikri kısa hayatının geri kalanını geçirdiği  cezaevinin zor  koşullarında  4 Mayıs 1985’te kalp kriziyle yaşama veda etti. 

BANDIRMA GERÇEK HABER MERKEZİ-  Fotoğraf - ALPER TAŞ