Bandırma Üniversitesi'nde 7. Yılında Suriye Krizi Konulu Konferans Düzenlendi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde 7. Yılında Suriye Krizi Konulu Konferans Düzenlendi

 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından İnsani Yardım Vakfı İHH İnsani Diplomasiden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Şahin’in katılımı ile “7. Yılında Suriye Krizi” konulu konferans düzenlendi. 

Konferansta Suriye krizinde gelinen son durum hakkında bilgi veren Şahin;“ İHH olarak, gördüğümüz krizlerin arasında en büyüğü, en acılı olması nedeniyle Suriye krizi apayrı bir yere sahiptir” dedi.

 Suriye’deki edindikleri tecrübeleri üç ana başlık altında paylaşan Şahin; “Suriye’deki krizin bugün bu noktaya nasıl geldiğini anlamak için, 2011 yılından önceki süreci iyi incelemek gerekir. Kriz Arap baharı rüzgarı ile başladı ve Suriye’ye de sıçrayarak büyüdü. Lokal bir savaşken bölgesel ve artık global bir hal aldı. Savaşın ilk başladığı zaman kriz bitirilebilirdi ancak bu yapılmadı. ”dedi.

 Ülkelerin Suriye politikası hakkında da bilgi veren Şahin; “Bugün ise ABD ve Rusya’nın kabul etmediği bir çözüm olmadan bu kriz çözülmesi mümkün görülmüyor. Ön planda enerji savaşı görülmese de asıl savaşın temelini oluşturan en büyük etkendir enerji konusu. Ortadoğu’da çıkarılan petrol ve gazın Avrupa’ya ulaştırılması noktasında çıkıyor asıl problem. Peki Ortadoğu’da Rusya’nın ne işi var burada? NATO Rusya’yı tekrar bloke etmeye ve enerji konularında alternatifler arayışına girdi. Bu nedenle de Rusya cevabını Suriye’de verdi. Rusya Ortadoğu’da soğuk savaş dönemindeki halinden daha da etkin hale gelmeye başladı. Bugün Rusya Ermenistan’ı bile üst olarak kullanıyor. Rusya’nın Türkiye’ye olan ilgisi tarih boyunca bitmedi ve bitmiyor. Bugün Suriye krizinde Dünyada 1 milyon kişi ölmüş ve hala çözüm bulunamamışsa bu BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın veto hakkı ile olmuştur. Tam altı kez veto etmiştir.” diye konuştu.

 

Şahin Suriye’deki örgütler hakkında da bilgi verdi. Şahin; “IŞİD-DAİŞ temelinde Saddam rejiminden kalan kalıntıları taşımaktadır. Dünya ülkelerinin tamamı bu krizin yumuşak karnını biliyorlar. Bu krizde Batı Türkiye’ye karşı PYD ve PKK’yı kullanıyor. Kuzey Suriye’de de yakında bir Kürt yönetimi olması olasıdır. Bunu batılı ülkeler Türkiye’ye karşı bir kart olarak kullanacaklardır. Ortadoğu’da en büyük çıkmazlarımızdan biri halklar orada demokrasi istiyoruz dediklerinde buna izin verilmemesidir. İdeoloji silah ile bastırılamaz. Ortadoğu’da yabancı ne kadar aktör varsa hepsi IŞİD nedeniyle geldi. Ama hala IŞİD büyüyerek yaşamını sürdürüyor ve bugün hala IŞİD Suriye’yi işgal etmek için bir malzeme olarak görülüyor. Suriye’de her aileye ateş düştü ve her biri intikam içinde yaşıyor. Bu ateşi söndürmek çok çok zamanımızı alacaktır. Suriye’de geleceği çalınmış bir toplum var ve en tehlikeli olan da umudu kalmamış insanlardır. Oradaki insanların ve çocukların fiziki yardıma ihtiyacı olduğu kadar rehabilitasyona da aynı oranda ihtiyacı var. Maalesef Suriye’de kaybolmuş bir nesil var.” dedi.

Krizde çözüm için ise İslam aleminin kendi kendine bırakılması gerektiğine dikkat çeken Şahin; “Artık sadece iç kalkınmaya değil, global kalkınmaya da ihtiyaç bulunuyor.”   dedi.

Öğrencilerin soruları ile büyük katılım sağladığı konferans, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından Şahin’e verilen teşekkür plaketi ile sona erdi.

BANDIRMA GERÇEK