Hindistan’da rekor denemesi.

24 saatte 50 milyon ağaç dikebilmek için 800 bin gönüllü bir araya geldi

    
 
Geçtiğimiz günlerde Hindistan’ın Tac Mahal, Ganj Nehri gibi ülkenin ikonik turistik noktalarına ev sahipliği yapan, en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh‘te bir rekor denemesi gerçekleşti. İçlerinde avukatların, öğrencilerin, ev kadınlarının, hükümet yetkililerinin, sayısız kâr amacı gütmeyen kuruluştan gönüllülerin yer aldığı 800 bin civarında insan 24 saat içerisinde 50 milyon ağaç dikebilmek için kollarını sıvadı.

Eyaletin başkenti Lucknow’un 250 kilometre güneybatısında bulunan Kannauj şehrinde yol kenarlarında, geniş boş arazilerde fidan dikimleri gerçekleştirildi.

Bölgenin devlet yetkilisi Akhilesh Yadav, 50 milyon ağaç dikimiyle doğayı koruma ve ağaçlandırma noktasında önemli bir farkındalık yaratıldığını düşünüyor: “Dünya artık küresel iklim değişikliğini tetikleyen karbon emisyonunu azaltmak için ciddi çabalar sarf etmesi gerektiğinin farkında. Uttar Pradesh [eyaleti] bu anlamda bir başlangıç yapmış oldu.”

Geçtiğimiz yıl Paris’te gerçekleşen zirvede verilen sözlerin ardından Hindistan aslında bütün eyaletlerinde ağaç dikimini hızlandırmış durumda. 6.2 milyar dolarlık bir bütçeyi bu işe ayıran hükümet 2030 yılına dek ülkenin ormanlık alanını 95 milyon hektara çıkarmak istiyor.

2013 yılında Pakistan’da bir gün içerisinde dikilen 847 bin 275 fidandan sonraki en büyük girişim olan ve Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almayı arzulayan çılgın etkinlik sırasında farklı bölgelerde yetkililer gizli gizli dolaştı ve kayıtlarını tuttu. Henüz rekor anlamında bir resmi açıklama bulunmasa da yakında 50 milyon hedefine kesin olarak ulaşılıp ulaşılamadığının netleşmesi bekleniyor.

Rekor denemesiyle ilgili en büyük endişe, böyle kalabalık ve zamana karşı mücadele ederek yapılan dikimlerdeki yüksek başarısızlık oranı etrafında yoğunlaşıyor. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre fidanların bir kısmı yanlış dikim sebebiyle, bir bölümü de susuzluk ya da hastalık sebebiyle kısa sürede çürüyecek. Geriye toplam dikilen ağaçların yüzde 60’ı kalacak. Çürüyen ağaçlar helikopterden yapılan çekimlerle düzenli aralıklarla tespit edilerek yerlerine yenileri dikilecek.

Kaynak: h/t: abcnews

BG HABER MERKEZİ-C.DOĞAN