Yurtta ve Dünyada Gündemden Notlar 21-03-2023

21-03-2023

GÜNDEMDEN NOTLAR

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Ramazan pidesinin ülke genelinde 300 gram olacağını ve 10 liradan satılacağını açıkladı.

Öte yandan: İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri, Halk Ekmek büfelerinde 300 gramlık Ramazan pidesinin fiyatının 5 lira olacağını duyurdu.
• Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kuruma 392 bin 45 ihbar ulaştığını ve toplamda 4 milyar 520 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Bununla birlikte: Evi ağır ve orta hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğalgaz borçları silinerek bu borçlara yönelik dava ve icra takipleri kaldırıldı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'nın tamamıyla Gaziantep İslahiye ve Nurdağı'nda elektrik ve doğalgaz abonelerinin 6 Şubat'tan sonraki faturalarına ait ödemelerse 31 Mayıs'a kadar ertelendi.
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) şubat ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın aralık ayına göre %4,44, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,13 ve on iki aylık ortalamalara göre %85,79 oranında arttı.

• Gram altın fiyatı 1.228 liraya yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Altının ons fiyatı ise geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana ilk kez 2 bin doları gördü.

Bununla birlikte: Petrol fiyatları ise bankacılık krizinin ardından sorunlar yaşayan Credit Suisse için açıklanan anlaşmaya rağmen baskı altında kalmayı sürdürdü. ABD ham petrolü 2021 Aralık'tan beri ilk kez 65 doların altına geriledi.
• Altı büyük ekonominin merkez bankaları, finans piyasalarına güven vermek amacıyla koordine bir şekilde ABD doları akışını artırma kararı aldı. ABD, Avrupa, İngiltere, İsviçre, Japonya ve Kanada merkez bankalarının devreye sokacağı sistemle, açık piyasa yerine doğrudan merkez bankalarına başvurarak Fed’in swap hattı üzerinden borçlanabilinecek.

• Almanya'da, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), şubat ayında bir önceki aya göre %0,3 gerilerken yıllık bazda %15,8 arttı. Piyasalarda beklenti ÜFE'nin şubat döneminde aylık %0,5 düşmesi ve yıllık %14,5 artması yönündeydi. ÜFE'deki yıllık artışın, art arda beşinci ayda da yavaşlaması dikkati çekti.

Detaylar: Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre, enerji fiyatlarındaki yıllık artış Ocak 2023’te %32,2’den şubat ayında %27,6 seviyesine indi. Enerji fiyatları hariç üretici fiyatları ise şubatta yıllık bazda %10,2 artış kaydetti.
• Demirören AVM, ödenmemiş banka borçları nedeniyle Denizbank'a devredildi. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates iştiraki Denizbank, Demirören Holding'in borçları karşılığı 19 bin metrekarelik alanı olan Taksim'deki Demirören AVM'yi devraldı.

Arka plan: 2018 yılında Doğan Medya grubunu yaklaşık 1 milyar dolara satın alan Demirören Holding, medyada tirajlarda düşüş ve liranın değer kaybı nedeniyle kredilerini geri ödemekte zorluk yaşadı. 2021’de yarısından fazlası Ziraat Bankası ile olmak üzere yaklaşık 1,5 milyar dolarlık kredinin yeniden yapılandırması için görüşmelere başlayan holding, Bağcılar’daki 30 yıllık medya binasını da Ziraat GYO’ya devretmişti.
• Yerli mobil oyun şirketi Passion Punch, Colendi liderliğindeki yatırım turunda 39 milyon dolar değerleme üzerinden 4 milyon dolar tohum yatırım aldı. Oyunları üç yılda 200 milyonun üzerinde mobil oyuncuya ulaşan şirket, Unity Gaming Report 2022’ye de girmişti.

• Rusya'da bir mahkeme, Volkswagen'in ülkedeki tüm mal varlıklarını dondurdu. Volkswagen, Avrupa ve ABD’nin uygulamaya başladığı yaptırımların ardından Rusya’daki faaliyetlerini askıya almıştı ve ülkedeki mal varlıklarını satmaya çalışıyordu.

• ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), iflas eden Signature Bank'in New York Community Bank’ın yan kuruluşu tarafından satın alınmasına ilişkin anlaşma yapıldığını bildirdi. FDIC'den yapılan açıklamada, Signature Bank'ın 40 eski şubesinin pazartesi gününden itibaren New York Community Bank iştiraki Flagstar Bank'ın bünyesinde faaliyet göstereceğini ifade etti.

• Microsoft, mobil oyunlara odaklanan uygulama mağazası oluşturuyor. Webrazzi konuya ilişkin haberinde, 2024'ün Mart ayında yürürlüğe girecek Digital Markets Act'in (Dijital Pazarlar Yasası) mobil uygulama mağazasını oluşturmakta önem taşıdığını vurguluyor. Yasa ile şirketlerin Apple ve Google gibi uygulama mağazası devlerinden kendi sistemlerini açmalarını talep edip kendi uygulama mağazalarını iPhone ve Android cihazlara yerleştirebileceği belirtiliyor. 
• CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile TBMM'de bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından "Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresinin TBMM olduğunu" söylerken, Mithat Sancar da görüşmeyi "yapıcı" olarak nitelendirdi ve konuşulanları parti kurullarına sunup gelecek günlerde detaylı açıklama yapacaklarını söyledi.

• CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından, "Birleşeceğiz ve kazanacağız. Ama kime karşı?" başlığı ile video yayınladı. "Millet İttifakı olarak önce toplumu güçlendireceğiz. Devleti toparlayacağız. Açık yaraları kapatacağız" diyen Kılıçdaroğlu, "Ben onarıcı, telafi edici, birleştirici, kucaklayıcı liderlik yapıp, asıl geleceğin yeni nesil liderlerine ortamı hazırlayacak kişiyim" ifadelerini kullandı.

• Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada "Kendi alanıma giren her konuda istenen katkıları vermeye her zaman hazırım. Ancak yurt dışında finans kuruluşlarındaki işlerim nedeni ile aktif siyasete girmeyi düşünmüyorum" açıklamasında bulundu. 

Bununla birlikte: Gazeteci Altan Sancar, AK Parti Genel Merkezi önünde Şimşek’in teklifi kabul edileceği düşüncesiyle konuşma yapması için bir yer hazırlandığını ifade etti.
• Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, partisinin Cumhur İttifakı'na katılmayacağını "14 Mayıs seçimlerine hiçbir ittifaka dahil olmadan yolumuza devam edeceğiz" ifadeleriyle duyurdu. Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Erbakan, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) giderek adaylık başvurusunda bulundu. 

Öte yandan: Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ve Türkiye İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Ahmet Özal da YSK'ya giderek cumhurbaşkanı adaylığı başvurusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise başvurusunu bugün yapacağı açıklandı.
Bir adım sonrası: Başvuruda bulunan kişilerden adaylık başvurusu şartlarını sağlayanlar bugün YSK tarafından ilan edilecek. 22 Mart Çarşamba (yarın) itibarıyla 27 Mart saat 20:00'ye kadar adaylar için 100 bin imza toplanması gerekecek. 
Dahası: 100 bin seçmen tarafından aday gösterilen kişiye, talebi hâlinde başvuru için ödediği 555 bin 980 lira iade edilecek. Adaylık için yeterli imzaya ulaşamayanların yatırdığı ücret ise Hazine'ye gelir kaydedilecek.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) ev sahipliğinde Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgelerine destek için düzenlenen konferansta depremin maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu belirtti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise komisyonun deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye'ye 1 milyar avroluk destekte bulunacağını açıkladı. 

Bununla birlikte: AFAD Başkanı Yunus Sezer, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 Mart itibarıyla can kaybının 50 bin 96'ya yükseldiğini, yaralananların sayısının ise 107 bin 204 olduğunu açıkladı. Deprem bölgesinde meydana gelen sel nedeniyle can kaybının 20'ye yükseldiği açıklandı. 
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 45 bin yeni öğretmen ataması gerçekleştirileceğini duyurdu. Erdoğan, atanacak öğretmenlerin öncelikli olarak Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgelerde görevlendirileceğini belirtti.

• Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 gün Rusya'yı ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Cinping'in ziyaretinin 3 gün süreceği bildirilirken görüşmenin Ukrayna'nın işgaline nasıl yansıyacağı tartışılıyor. 

Neden?

Çin, işgalin bitmesi amacıyla 12 maddelik bir barış planı sunmuştu. Rusya Devlet Başkanı Putin planı detaylı şekilde incelediklerini söyledi.
• Taliban lideri Hibatullah Akhundzada, hükümet yetkililerinin aile üyelerini üst düzey makamlara veya devlet kurumlarına atamasını yasakladı. Karar, Taliban'ın yönetim işleri kurumunun resmî Twitter hesabından paylaşıldı.

• Fransa'da Macron hükümeti hakkında emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılması üzerine verilen gensoru önergesi, salt çoğunluğun elde edilememesi nedeniyle reddedildi. Böylece tartışmalı emeklilik reformuna ilişkin tasarı nihayet yasalaştı.

 Öte yandan: Yasa nedeniyle perşembe gününden bu yana ülke genelinde düzenlenen gösterilerde gözaltı sayısı 500'ün üzerine çıktı.
• Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore'nin bölgede yürütmekte olduğu ortak askerî tatbikata misilleme olarak iki günlük nükleer karşı saldırı tatbikatı düzenlediğini duyurdu. Kuzey Kore, ayrıca nükleer saldırı simülasyonu kapsamında balistik füze fırlatma tatbikatı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Romanya'da düzenlenen 23 Yaş Altı Avrupa Güreş Şampiyonası'nda millî sporcular, 2 altın, 4 gümüş ve 11 bronz madalya kazandı. Organizasyonda 1 gümüş ve 5 bronz madalya kazanan Grekoromen Millî Takımı, 127 puan toplayarak 23 yaş altında ilk kez Avrupa Şampiyonu oldu.

 Karadağ'da düzenlenen Gençler Boks Dünya Kupası'nda millî sporcular Filiz Işık, Zeliha Özdemir gümüş, Refik Kartal, Zeynep Sena Comart, Esmaül Hüsna Babat ise bronz madalya kazandı.
Mükellef Kurumsal'la anonim ve limited şirket kurabilirsiniz

Şirket kurma konusundaki deneyimi ve uzman kadrosuyla girişimcilerin en büyük destekçisi olan Mükellef, kurumsal paketiyle anonim ve limited şirket kurmak isteyenlerin hayatını kolaylaştırıyor.

Nedir? Yasal olan her alanda faaliyet gösterebilen anonim ve limited şirketler, tüzel kişiliğe sahip oldukları için ortakların borçlardan sınırlı sorumlu tutulmaları nedeniyle öne çıkıyor. Ayrıca anonim şirketler, yatırım almak için bu şirket türüne ihtiyaç duyulmasından dolayı girişimciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Mükellef Kurumsal, anonim ve limited şirket kuruluş işlemlerini online olarak güvenle tamamlamanızı sağlıyor.

Neler var? 

Şirket kuruluş işlemleriniz gerçekleştirilirken süreci Mükellef üzerinden adım adım takip edebiliyor, şirketinizle ilgili tüm dokümanları dijital olarak saklayıp istediğiniz zaman erişebiliyorsunuz. 

Seçeceğiniz şirket türüne bağlı olarak ana sözleşmeniz Mükellef tarafından hazırlanıyor, ticari hayatınıza hemen başlayabilmeniz için anonim veya limited şirketiniz sadece birkaç gün içerisinde kurularak faaliyete hazır hâle getiriliyor. Üstelik kuruluş aşamasında ve sonrasında vekalet hizmetinden faydalanarak Ticaret Odası işlemlerinizi masanızdan kalkmadan halledip zamandan tasarruf edebiliyorsunuz.

Mükellef Kurumsal'la anonim veya limited şirketinizi güvenle kurmak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz

Yapay zekanın "dayanılmaz" cazibesi
İrem Denli

Son iki yılda bir patlamanın yaşandığı yapay zekaya teknoloji devleri tarafından yapılan yatırımları düşündüğümüzde, bu teknolojinin hayatta kendine kalıcı bir yer edindiği tartışmaya kapalı bir gerçek. Tartışmaya kapalı olan bir diğer şey ise bu yatırım trendinin ardında 2015 yılında kurulan ABD merkezli yapay zeka şirketi OpenAI'ın olduğu gerçeği.

ChatGPT'nin domino etkisi
OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka temelli sohbet robotu ChatGPT'nin yakaladığı başarının ardından hâli hazırda yıllardır yapay zekaya yatırım yapmakta olan dünyanın önde gelen teknoloji devleri, bu alandaki çalışmalarını hızlandırmaya başladı. Bu anlamda en büyük hamle Microsoft’tan geldi. 2019 ve 2021 yıllarında şirkete milyarlarca dolarlık yatırım yapan ve bu yatırımlarla OpenAI’ın bulut bilişim hizmetlerinin “münhasır” sağlayıcısı hâline gelen Microsoft, birkaç ay önce yaptığı milyarlarca dolarlık yeni yatırımla iki şirket arasındaki ortaklığı genişlettiğini duyurdu. Bu yeni yatırımın tam miktarına dair resmî bir açıklama gelmedi; ancak Semafor’un bildirdiği üzere yatırım, 10 milyar dolara kadar çıkıyor.

Son yatırımın ardından ChatGPT’yi Word ve Excel gibi Office programlarına ekleyen Microsoft’un asıl ses getiren adımı ise ChatGPT’yi arama motoru Bing’e entegre etmek oldu. Bu ortaklığın ne kadar kârlı olabileceğini açık şekilde gösteren söz konusu entegrasyon, yakaladığı başarıyla birçok rakip teknoloji devini de harekete geçirdi.

Ortaklığın ardından alarma geçen Google da yapay zeka ürünleri geliştirmek üzere çalışmaya başladı. 2023’de 20 yapay zeka ürününü piyasaya sürmeyi planlayan Google, şubat başında ChatGPT’ye rakip olarak kendi yapay zeka sohbet robotu “Bard”ı tanıttı. Şirketin bir dönem “bilinç” kazandığı iddiasıyla gündemi meşgul eden dil modeli LaMDA üzerine inşa edilen Bard, şu an için küçük bir grupla test ediliyor; ancak şirket, sohbet robotunu “Google’ın yapay zeka sorumluluk standartlarına uygun” olduğunda genel kullanıma açmayı planlıyor.

Google’ın geniş çaplı planları arasındaysa yapay zekayı tüm hizmetlerine entegre etmek bulunuyor. Şirketten yapılan açıklamalara göre, yakın bir zamanda Gmail’de sizin için e-posta yapmaktan Docs’ta döküman üretmenize yardımcı olmaya, Sheets’de formül oluşturmaktan Meet’te not almak ve Slides’da metin, görüntü ses veya video oluşturmaya kadar Workspace’in neredeyse her alanında üretken yapay zeka modellerinin gücünden faydalanmak mümkün olabilir gibi gözüküyor. 

OpenAI’ın geçtiğimiz hafta ChatGPT’nin temelini oluşturan dil modeli GPT-3,5’un daha gelişmiş bir versiyonu olan ve “derin öğrenmeyi ölçeklendirme çabalarındaki en son kilometre taşı” olarak lanse edilen dil modeli "GPT-4"ü yayınlamasının ve Microsoft’un GPT-4 destekli yeni Bing arama motoru için bekleme listesini kaldırmasının ardından iki dev arasındaki yapay zeka savaşının ivme kazanacağı söylemek yerinden uzak bir tahmin olmayacaktır.

Yarışta başka kimler var?
Eski OpenAI çalışanları tarafından kurulan yapay zeka şirketi Anthropic geçtiğimiz hafta “Claude” isimli yapay zeka sohbet robotunu kullanıma sundu. ChatGPT’nin yapabildiği çoğu şeyi yapabildiği aktarılan sohbet robotunu ilk deneyenlerden gelen tepkilere göre Claude, zararlı çıktılar üretme olasılığı düşük ve sohbet etmesi kolay bir sohbet robotu. Ancak, Claude’u ve Anthropic’i daha önemli kılan bir detay daha mevcut: OpenAI, Microsoft’tan aldığı yatırımlarla çalışmalarını hızlandırırken Anthropic’in arkasında Google bulunuyor. Google’ın şubatta Anthropic’e yaptığı 300 milyon dolarlık yatırım Microsoft’un OpenAI yatırımının yanında ufak kalsa da bu, ikili arasındaki yapay zeka yarışının açık bir göstergesi.

Geçtiğimiz hafta yapay zeka odağında yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Çin’den geliyor. Çin’in arama motoru devi Baidu, on yıldır geliştirmekte olduğu ve 2019’da piyasaya sürdüğü sohbet robotu “ERNIE”nin son sürümünü “ChatGPT rakibi” olarak kullanıma sundu. GPT-4'e yakın yeteneklere sahip olduğu ve Çince lehçelerinde sesli cevaplar verip Çince metinlerden resim ve videolar oluşturabildiği belirtilen robotun bilgi grafiğinin çoğunlukla Çin pazarına odaklandığı; bu nedenle bölge dışındaki konular için çok fazla soruyu yanıtlayamayabileceği aktarıldı. 

Yapay zeka çalışmalarına ağırlık veren bir diğer teknoloji devi ise Meta. Geçtiğimiz yıl kullanıma sunduğu yapay zeka sohbet robotu BlenderBot 3'ün ırkçı ve ofansif yanıtları nedeniyle sert eleştirilerin hedefi olan ve yapay zekadan sınıfta kalan Meta, kısa bir süre önce “araştırma” odaklı yapay zeka robotu “LlaMA”yı duyurmuş ve yapay zeka odaklı ürünlerin geliştirilmesi için üst düzey bir ekip kurduğunu açıklamıştı.

Bütün bunlarla birlikte, asıl büyük iddia, Apple’ın da oyuna dahil olacağı yönünde. New York Times’ın haberine göre rakiplerinin gerisinde kalmak istemeyen ve doğal dil arama işlemeye odaklanmaya karar veren Apple, Siri ekibinden mühendislerin de bulunduğu bir ekiple birlikte metin tabanlı bir yapay zeka modeli geliştiriyor. Eski bir Apple mühendisi olan John Burkey, New York Times’a verdiği demeçte şirketin geliştirmekte olduğu yapay zeka modeliyle Siri’nin veri tabanının 6 hafta gibi bir sürede yenilenmesinin mümkün olduğu belirtiyor. Ancak, Burkey, modelin bütün özelliklerinin eklenmesinin 1 yıl gibi bir süre alabileceğini ve bütün özelliklerle bile Siri’nin asla ChatGPT kadar iyi olacağına inanmadığını da sözlerine ekliyor.

Neden?
Özellikle de Google ve Microsoft’un yapay zeka yatırımları özelinde bakacak olduğumuzda, bu iki şirketin yapay zeka vizyonunun en belirgin ortak noktası “iş hayatı” olarak karşımıza çıkıyor. İster yapay zekanın Office programlarına entegre edilmesi olsun ister Gmail ya da Meet’e, bütün bunların odağında daha hızlı ve ucuz işgücü sağlama potansiyeli yatıyor. 

Fikir üretmek, kod yazmak, satış süreçlerinin bazı yönlerini oluşturmak ya da pazarlama içeriğinin hazırlanması gibi daha sıkıcı ve monoton işlerin yapay zekaya devredilmesi, daha karmaşık işlere odaklanmaları için çalışanlara ihtiyaç duydukları rahatlığı sağlayabilir. Dahası, makine öğrenimi sistemleri artık Wall Street'te yapılan işlemlere karar vermek ve kullanıcıların belirli reklamları tıklayıp tıklamayacağını tahmin etmek için kullanılıyor; bu da hem işletme hem de tüketici tarafındaki verimliliği artırıyor. Sohbet robotları gelir getirici olmanın yanı sıra, araştırma botları olarak ya da işletmelerin paradan tasarruf etmesini sağlamak amacıyla potansiyel müşteri yaratma ve marka bilinirliği için de kullanılıyor. 

Bu kolaylığın, teknolojinin doğru kullanılması hâlinde eğitim hayatı için de geçerli olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, giderek daha “insana yakın” yanıtlar üreten sohbet robotlarının, konuşacak kimsesi olmayan veya terapi masrafını karşılayamayan kişiler için terapist işlevi gördüğü örnekler bile var.

Sohbet robotları işletmeler için işletme maliyetlerini azaltmaya devam ettikçe, pazar büyüklüğünün de artmaya devam edeceği söylenebilir. Juniper Research'e göre, 2019’da 2,8 milyar dolar olan dünya genelinde sohbet robotları aracılığıyla yapılan tüketici perakende harcamalarının, 2024 yılına kadar 142 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu bağlamda, yapay zekanın hayatımızda daha fazla yer kaplayarak büyümeye devam edeceğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır.

Spektrum | Prof. Dr. Francis Fukuyama: “Ortak bir milli kimlik yaratılmasının demokrasinin onarılmasında ki önemi”
Spektrum Son Düzlük | Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Muhalefetin ekonomi vizyonun okuyoruz | Medyanın sürdürülebilirliği için topluluk neden önemlidir?
İsmail Saymaz: “AFAD, depremden 36 saat sonra TSK’dan yardım istedi”

Prof. Dr. Celal Şengör CNN International'a konuştu: “İstanbul'da beklenen depremde 100 bin insan ölebilir”

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, 8-9 Nisan’da, çevrimiçi gerçekleşecek “Trans Aktivistler için Medya Atölyeleri”ne çağırıyor. Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ Medya Okulu’nun Ankara etabına başvurular başladı.
“İstanbul Sözleşmesi’ne bir an önce yeniden dönmeliyiz. Ulusal düzeyde elimizdeki en güçlü yasal düzenleme olan 6284 sayılı yasaya daha sıkı sarılmak ve en etkili şekilde uygulamak zorundayız.”

– TÜSİAD başkanı Orhan Turan’ın İkinci Yüzyılında Cumhuriyetin Hedeflerini Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Yakalamak konferansındaki konuşmasından.

21-03-2023 / KAYNAK . APOSTO GÜNDEM .Ayrınıtılı özel haberler için tıklayınız  https://aposto.com/n/daily