Çin mermerde rakibimiz değil

 

'Çin mermerde rakibimiz değil'

Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol, Türkiye’nin Uzakdoğu’daki en büyük ticaret ortağı Çin’in ev sahipliğinde yapılacak Xiamen Uluslararası Mermer ve Taş Fuarı’nın önemini değerlendirdi.

Uluslararası mermer ve doğal taş konusunda en önemli ve en kapsamlı fuar olan Xiamen Stone; 6-9 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Türkiye’nin Uzakdoğu’daki en büyük ticaret ortağı Çin’in ev sahipliğinde yapılacak fuara Türk firmaları çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

ÖNCE HİNDİSTAN ŞİMDİ ÇİN

Türk doğal taş ve maden sektörü, 2 milyar 111 milyon dolarla 2017 yılında maden ihracatımızın ilk sırasında yer alan Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Japonya gibi Uzak Doğu ülkeleriyle ilişkileri geliştiriyor. Şubat ayında Hindistan’da gerçekleşen ve Türk firmaları açısından oldukça verimli geçen doğal taş fuarının ardından sektör; gözünü Çin’deki fuara dikti.

ÇİN’İN TALEBİ İÇ PAZARA YÖNELİK

Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol, Çin’in toplam maden ihracatımızda yaklaşık yüzde 36’lık paya sahip olduğuna dikkat çekerek, fuarın sektör açısından önemini şöyle anlattı: “Son dönemde inşaat sektöründe hızla büyüyen Çin’in doğal taş talebi de hızla artıyor. Türkiye’deki mermer de Çin’e daha çok ham halde yani blok olarak ihraç ediliyor. Tabi Çin'in blok halinde aldığı taşları işleyip Türk firmalarına rakip olarak dünya pazarına sunduğu iddiaları var ancak bu gerçek değil. Çin ne Türkiye'de ne de bizim mal sattığımız pazarlarda rakibimiz değil. Çünkü ithal ettiği kendi tüketimine yetmiyor. Çin’de ülke büyüklüğü itibariyle her yıl 2 milyar metrekare yeni bina ekleniyor. Çin’de mermer tüketimindeki yaklaşık yüzde 95’lik pay da inşaat sektörüne ait.”

UZAK DOĞU PAZARINDA İSTİKRAR VAR

Ersoy Erol, yurtdışı pazarlarda yaşadıkları sorunlara rağmen sektörün 2017’de iyi bir performans yakaladığını belirterek şunları söyledi:  “2 yıldır düşük seyreden petrol fiyatlarının Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki birçok ülkenin ekonomisini zora sokması; Körfez ülkelerinin bütçelerinde inşaat projelerine ayrılan payda kesintiye gitmeleri; üstüne Ortadoğu’da süregelen savaşlar, siyasi belirsizlik ve dengesizlikler eklenince en önemli işlenmiş mermer pazarımızdan biri olan Ortadoğu’da pazarımızın daralmasına yol açıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen 2017’de maden ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 23,8 oranında arttı. Burada özellikle Uzak Doğu’ya yapılan ihracatta yaşanan yüzde 25,74 artışın altı çizilmeye değerdir. Bu açıdan Uzak Doğu’da sektörümüzün tanıtımı için her fırsatı değerlendirmeliyiz. Çünkü istikrar burada.” 

    
http://www.turkmermermadenvakfi.org

Türk Mermer Maden Vakfı 

BANDIRMA GERÇEK\BERKAN KOZAN