Turizm Merkezi Ayvalık'ta Resmi Elden Lağım Terörü

AYVALIKTA RESMİ ELDEN ÇEVRE TERÖRÜ

Balıkesir'de göz göre göre  çevre felaketine göz yumulması  çevrecileri  ve duyarlı vatandaşları çileden çıkarttı.  Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yüklenici hizmet firması arasında sürdürülen çekişme ve mahkemeye düşürülen sorunun günahını dünya turizminin gözbebeği Ayvalık İlçesinin muhteşem denizi kurban ediliyor.

AYVALIK' bürokratik prosedürler sonucu işletme hakkı elinde bulunan Koçoğlu Şirketine alacağın ödenmemesi nedeniyle zor durumda bıraktırılarak tıksu tesisinin  işletilmeyip kapatılması nedeniyle  binlrce metreküplük lağım  Ayvalık sahillerine dökülmeye devam ediyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi hukuka taşınan atıksu tesisinin işletme  sorununun çözülmesine kadar sorunun devam edebileceği açıklaması Ayvalıklı vatandaşları dehşete düşürdü.Edinilen bilgiye göre yaklaşık  800 bin metreküp  kanalizasyon suyu arıtılmadan doğrudan denize akıtıldı ve sorun devam ediyor. Ayvalıklılar, bir an önce soruna bir çözüm bulunmasını istedi.

Ayvalık'a 15 milyon lira harcanarak yaptırılan atık su arıtma tesisi, 19 Kasım 2013 tarihinde faaliyete girdi. Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret Anonim Şirketi, Ayvalık Belediyesi'nden 1 milyon 900 bin, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü'nden 2 milyon 500 bin lira alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle tesisin çalışmasını, 17 Aralık 2015 tarihinde durdurdu. Müdür ve bekçi dışındaki 8 personelin işten çıkarıldığı arıtma tesisinin kapısına kilit vuruldu.  

Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret A.Ş.'nin sahibi Şükrü Koçoğlu, Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden yaklaşık 4 milyon 500 bin lira alacağın tahsil edilemediği için tesisin işletilemez duruma geldiği söyledi. Alacaklarının tahsil edemedikleri için tesisin kapatılmak zorunda kaldığını belirten Koçoğlu,  bu şartlarda işletebilmemiz mümkün değil" dedi.

Tesisi Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'ndan kredi alarak yaptıklarına dikkati çeken işadamı Koçoğlu, "Mukavelede olmasına rağmen belediyeler ödeme yapmayınca tesisi durdurmaya mecbur kaldık. Hak ediş ödenmemesine rağmen tesisi çalıştırmak için uğraş verdik ve bunun tespitini Ayvalık 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden yaptırdık. Yap-İşlet-Devret modeli yaptığımız tesisi biz 10 sene içinde belediyeye devredecektik. Sorumluluk kanun gereği belediyelere ait. Biz işletmeciyiz ama patron belediye. Vatandaşlardan tahsil edilen atık su bedelinin bir miktarının bize hak ediş olarak ödenmesi gerekiyordu.

Atık su ücretleri toplandığı halde bize hak ediş verilmedi. 'İsterseniz tesisi siz alın' da dedik. Bir gelişme olmadı. Atık sular denize atılıyor. Derin deniz deşarjı çalışmıyor. Mukavele hükümlerine uymuyorlar ve para vermemek için bu pis suyu denize atıyorlar" dedi. Şirket yetkilileri mağdur edildiklerini  Ayvalık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtık" dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Sadık Okutucu konuyla ilgili olarak medyaya  yaptığı açıklamada, "Ayvalık arıtma tesisinde yüklenici firmanın iddia ettiği hak ediş alacaklarının BASKİ dönemi ile ilgili bir sorun bulunmamaktadır bize ait dönem olarak  kurumumuzdan gerekli ödemeler yapılmıştır. dedi.

Edinilen bilgilere göre ödenmeyen borçların BASKİ öncesinde Ayvalık Belediyesi'nin sorumluluğunda çalıştırdığı dönem ile ilgili olduğu özel firmanın devre dışı bırakılarak hukuksal problemler çözüldüğünde BASKİ tarafından işletilmesi amacı taşındığı iddia ediliyor.

BANDIRMA GERÇEK HABER MERKEZİ