Köle Gibi Çalıştırılan İşçi Avukatlar Patron Avukatlara Tepkili

İşçi ve stajyer avukatlar , patron avukatların uzun ve yoğun  mesai düşük ücret  uygulamalarının sona erdirilmesi için düzenleme istiyor.

5 Nisan Avukatlar Günü'nde  Patron Avukatların yanında köle gibi çalıştırılan işçi avukatlar konusu masaya yatırılıyor.

Stajyer ve Hukuk bürolarında işe başlatılan yeni avukatlar sektörde kanayan yara olan  derin bir sömürüyü gündeme getirmeye çalışıyor.

5 Nisan Avukatlar Günü öncesi bir rapor hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Şu anda Türkiye’de 100 bini aşkın avukat, 70 bini aşkın hukuk fakültesi öğrencisi olduğuna değinirken, bu avukatların 1/3’ünün , başka bürolarda düşük  ücretler  karşılığı çalıştığına dikkat çekti.

Son yıllarda hükümet uygulamalarının ve hukuk sisteminin boşluklarını lehine değerlendirmeyi başaran ve gelir seviyesinde eskiye nazaran gözle görülür bir aşama kaydeden Avukatlık mesleğinde köle avukatlık kavramını da beraber getirdi. Hukuk Sarayları olarak adlandırılan kurumlarda stajyer ve yeni avukatların köle gibi çalıştırıldığı iddia ediliyor. .

Stajyer Avukatların ucuz işçi gücü olarak patron avukatlar tarafından sömürüldüğü konusunu irdeleyen  ve “İşçi avukat” kavramının son 10 yıldır tartışıldığını belirten Necati Yılmaz, “Meslekte yaşanan tekelleşme sonucu avukatlar, istemedikleri dosyalara dahi bakmak zorunda bırakılmakta, sermaye sahibi 'Patron avukat'lar tarafından ucuz işgücü olarak çalıştırılmaktadır ve sömürülmektedir. Özellikle hukuk fakültelerinden mezun öğrenci sayısının avukat ihtiyacının ötesinde artması, 'patron avukat'ların elini güçlendirmekte, çalışan avukatının ücreti düşürülmekte ve işten çıkarılması kolaylaştırılmaktadır. Açıkça ortadadır ki, sermaye sahibi avukatlar meslektaşlarını işçileştirmektedir. Şu anda Türkiye’deki avukatların 1/3’ünü bu şekilde çalışan avukatlar oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Stajyer avukatların ucuz işgücü olarak çalıştırıldığının belirtildiği raporda, "Gelir getirici işte çalışma yasağı nedeniyle sigortasız çalışan avukat adayları, devlet eliyle staj yapması gereken yer ve zamanda işçi olarak kayıt dışı çalıştırılmak durumunda bırakılıyorlar" dedi. Hakim ve savcı adaylarının staj süresinde maaş alırken, stajyer avukatların hem ücret almadığını hem de krediler ile borçlandırıldığını belirten Yılmaz, “Stajyer avukatlara maaş verilmesi yargı görevlileri arasındaki eşitliğin sağlanması açısından da büyük önem taşımaktadır" dedi.

Avukatlık mesleğinin günlük sosyal yaşamımızda giderek daha çok yer aldığı ve gelecekte herkesin bir özel Avukatı olacağı işaretlerinin göründüğü bugünlerde mesleğin  etik değerlerinin yeniden düzenlenmesi talebinde bulunuluyor.  

BANDIRMA GERÇEK - MEHMET LEVENTOĞLU