Avrupa'nın En Kirli Havalı Şehri Türkiye'de

Bilim insanları hava kirliliğinin 'küresel bir sağlık felaketi' olduğunu söylüyor. AB Araştırmalarına göre Türkiye'nin doğu illerinden  Iğdır , güvenlik standardının dokuz katının üzerindeki PM2,5 kirlilik seviyeleriyle Avrupa'nın en kirli şehri olarak açıklandı.

İsviçreli hava kalitesi teknoloji şirketi IQAir'in yeni raporuna göre, dünyada yalnızca yedi ülke 2023'te güvenli hava kirliliği seviyelerine ulaştı.

Bu hafta yayınlanan Dünya Hava Kalitesi Raporu, 134 ülke, bölge ve bölgedeki 30.000'den fazla izleme istasyonundan elde edilen verilere dayanıyor.

Bunlardan 124'ünün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerine göre güvenli PM2,5 (ince parçacıklı madde) seviyelerini ihlal ettiği tespit edildi.

Çapı 2,5 mikrondan daha küçük olan bu mikroskobik parçacıklar, akciğerlerimizin derinliklerine kadar solunabilir ve hatta kan dolaşımımıza bile ulaşabilir. Kalp ve akciğer hastalığı, yüksek tansiyon, astım riskinin artması, depresyon ve anksiyete ve erken ölümle ilişkilendirilmiştir.

Hangi yedi ülke güvenli hava kalitesi seviyelerini karşılıyor?
Metreküp hava başına beş mikrogram (μg/m3) veya daha az olan güvenli yönergeyi karşılayan yedi ülke Avustralya, Estonya , Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda oldu.

Porto Riko, Bermuda ve Fransız Polinezyası da güvenli seviyelere düştü.

Avrupa'da 4 µg/m3 ile İzlanda en temiz havaya sahip olurken , onu 4,7 µg/m3 ile Estonya ve 4,9 µg/m3 ile Finlandiya takip etti.
Deterjan kapsüllerini kullanmayı bırakmalı mısınız? Çamaşırlarınızdaki mikroplastik kirliliğini nasıl azaltacağınız aşağıda açıklanmıştır
Kirlilik seviyelerini belirtmek için bir renk skalası kullanıldı ; birçok Avrupa ülkesi yeşil kategoriye giriyor ve bu da güvenlik standardının iki katına kadar olan seviyeleri ifade ediyor.

En az kirli olanlardan başlayarak bunlar arasında İsveç , İrlanda, Norveç, Portekiz, Lihtenştayn, Danimarka, Birleşik Krallık, Andorra, Letonya, Ukrayna, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, Almanya, Belçika, Fransa, Avusturya, İspanya ve Rusya yer alıyor.

Avrupa şehirleri 2022 raporundan bu yana iyileşme gösterdi; 2023'te yüzde 54'ü yeşil olarak sınıflandırılırken, bir önceki yıl bu oran yüzde 39'du.

Güvenli standardın üç katına kadar kirlilik seviyelerini gösteren sarı kategoride Avrupa ülkeleri arasında Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Malta, Slovakya, Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya, Kıbrıs, Slovenya ve İtalya yer aldı.

Hırvatistan , 2022'ye kıyasla yıllık ortalama yüzde 40'tan fazla düşüşle PM2,5 seviyelerini düşürme konusunda 2023'te en fazla ilerlemeyi gösterdi. Bunu, şu ana kadar toplam tüketiminin yüzde 31'inden fazlasını oluşturan yenilenebilir enerji kullanımını artırarak başardı. ülkenin enerji karışımı yüzde 23 olan AB ortalamasının oldukça üzerindedir.
Hırvatistan ayrıca 2033'ten önce kömürü aşamalı olarak ortadan kaldırmaya , metan emisyonlarını 2030'a kadar 2020'deki seviyelerin yüzde 30 altına düşürmeye ve 2030'a kadar ormansızlaşmaya son vermeye yönelik politikalar uygulamaya koydu .

Güvenli seviyelerin beş katına kadar üzerinde olan turuncu kategoride Moldova, Romanya , Arnavutluk, Yunanistan, Türkiye, Sırbistan ve Karadağ yer aldı.

Bosna-Hersek, 2023'te PM2,5 düzeylerinde 2022'ye kıyasla yüzde 18'lik bir düşüş gördü, ancak bölgedeki en kirli ülke olmaya devam ediyor ve onu Kuzey Makedonya izliyor. güvenli standart.

24-03-2024 / euronews haberidir