ALİ CEM ERSOY
BANDIRMA’DA TEKNOLOJİK KÜTÜPHANE DÖNEMİ
Bilindiği gibi Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi mevcut kütüphanesinin yetersizliği gerek öğrencilerimizin gerek okulumuzun öncelikli sorunları arasındaydı.
Rektör hocamız Prof.Dr. Süleyman Özdemir ile yapmış olduğumuz röportajda kendisinin belirttiği üzere yakından ilgileneceğini belirttiği kütüphanemizin son halini inceledik ve Kütüphane Daire Başkanı Barış Yıldırım’dan Üniversitenin olmazsa olmazı kütüphanemizin son hali hakkında bilgiler edindik.
Fakültemizin kütüphanesi 2015 yılında Balıkesir Üniversite’nden devralınarak hizmete açılmış. Devralındığı zaman toplamda 9000’e yakın eser ile hizmet veriyordu, ancak 2000 adete yakın kitap raf ömrünü tamamlamış, kullanım dışı olarak ayrılmıştı. Gerek kaynak gerek personel eksiği yaşayan Bandırma Onyedi Eylül Üniversite’si ilk olarak 6 ay önce bir Kütüphane Daire Başkanı’nı bünyesine katarak, personel eksiğini giderdi.
Daire başkanı ve kütüphane personellerimizin yaptığı çalışmalarla, ilk önce kitap talep listeleri üniversite hocalarımızın tavsiye ve görüşleri ile belirlendi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi Türkiye’de eğitim ve öğretimde önde gelen fakültelerden ‘’bağış yolu’’ ile 5000 adet güncel kitap temin edilerek raflarda yerlerine konuldu.
Yanı sıra üniversitemizin yeni olmasına nazaran, 343 adet nadide eser konumunda olan kitaplar ve kaynaklar şu an da üniversitemizin bünyesindedir. Bu nadide eserlere göz atacak olursak, aralarında Osmanlı Devleti’nin son yıllarında yapmış olduğu ikili anlaşmaları anlatan kaynaklar diyebiliriz. Osmanlı Devleti’nin gayrimüslimler, Müslimler ile yapmış olduğu anlaşmalar mevcuttur. Eserler arasında ayrıca dönemin Dış İşleri Bakanlığının yaptığı çalışmalar ve diğer ülkeler ile olan anlaşmalar ve Montrö Boğazlar sözleşmesi ile Lozan ile ilgili metinlerin de yer aldığı görülmekte. Ayrıca İsmet Paşa’nın hatıraları olaraktan eserler mevut. Eserlerin dillerini incelediğimizde ise, Osmanlıca ve Fransızca kökenli kaynaklar olduğu göze çarpıyor.
*
Teknolojik olarak kaydedilen gelişmeler ise bir hayli önemli rol oynuyor. TÜBİTAK üzerinden alınan 17 veri tabanı hizmete sunuluyor. Kullanılan teknolojik sistem ise ‘’YORDAM’’ isimli bir sistem. Bu sistemi Türkiye’de 117 üniversite, 70 kamu kurumu faal olarak kullanmakta. YORDAM kullanıcılarına güvenlikli ve akıllı bir kütüphane sistemi sunuyor. Kitapları kendi sistemi ile eşleştirerek, hem stok tutulurken yardımcı oluyor hem de kütüphaneden izinsiz çıkarılmak istenilen kaynakları güvenlik kapısı ile koruyor. Kütüphaneden ödünç alınan kitaplar elektronik ortamda sisteme girilerek, sizlere veriliyor. Kitapların tarihinde gelmesi için sistem gün sayarak, sizler için bu takibi kendisi yapıyor ve zamanı geldiğinde ekranınıza uyarı olarak yolluyor.
Kütüphane Daire Başkanımız Barış Yıldırım’a gelecek plan ve programlarını sorduğumuzda sıra dışı cevaplar aldığımızı söylemek gerekiyor. Öncelikle önümüzde ki eğitim ve öğretim yılında teras katta bir kütüphane projelerinin olduğunu, mevcut projede 20 bin adet yayının 1200 metre kare içerisinde, 250 kişinin faydalanabileceği şekilde düzenlemek için çalışmaların devam ettiğini söylüyor. Üniversitemizin alan olarak büyüdüğünde ise müstakil bir kütüphane projelerinin olduğunu ve bu kütüphane mimarisinin sıra dışı olması için çalıştıklarını belirtti. Sıra dışında kastınız nedir sorusuna ise, ‘’Bazı şehirlerimizde uçak şeklinde, tren şeklinde kütüphaneler var. Bandırma Vapuru şeklinde bir kütüphane neden olmasın’’ dedi. Son olarak Bandırma ilçemiz ön planda tutularak, Balıkesir ilimizin yöresel bir kütüphane projesi yapmak isteniyor. Balıkesir’in ilçelerine ait, yayınlar, fotoğraflar ve kaynakların bu yöresel kütüphane içerisinde yer alması çabasında olduklarını belirtti..
ALİ CEM ERSOY - 03 -MART -2017 BANDIRMA