Türkiye Ağustos'ta İhracat Rekoru Kırdı.

Türkiye'nin ödemeler dengesinde en önemli kalem olan ihracattaki rekor artış piyasalar rahatlık getirdi. Ağustos ayında ihracat 21.3 milyar dolar ile rekor kırdı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Ağustos ayı rakamlarına göre Türkiye, ihracatta tarihi bir eşiği daha geçti.
Ağustos ayında ihracat 21.3 milyar dolar ile rekor kırdı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerini Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB) hizmet binasında düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Yılın ilk 7 ayında ihracat rekorlarına imza atarak Türk bayrağını dünyanın dört bir yanında dalgalandırma başarısı gösteren Türk ihracatçısı, ağustos ayında rekorlarına bir yenisini daha ekledi.

Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Böylelikle tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracat rakamına ulaşılarak son 12 ayın tamamında rekor kırılmış oldu. Yılın ilk 8 ayında 165 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşma başarısını göstererek yıllıklandırılmış bazdaki ihracat hedefine ulaşmış oldu.

“Yıllıklandırılmış bazda 2022 yılı ihracat hedefimize ağustos ayı itibariyle ulaştık”

Ağustos ayı dış ticaret rakamları basın toplantısında Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un açılış konuşmalarının ardından ihracat rakamları ile ilgili detayları kamuoyuyla paylaşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadar ki en yüksek ağustos ayı ihracat performansını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu rakamın ilk 8 ayda 165,7 milyar doları son 12 ayda ise 250,8 milyar doları aştığını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Yıllıklandırılmış bazda 2022 yılı ihracat hedefimize ağustos ayı itibariyle ulaştık. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık” dedi.

Kimya, ağustosta da zirvede

Ağustos ayında sektörlerin ihracat performanslarına ilişkin detayları paylaşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle kimya sektörünün en çok ihracat yapan sektör olmaya devam ettiğini söyledi.  21 sektörde ihracat artışı yaşandığını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu ay ilk 5 sektörümüz sırasıyla; 2,9 milyar dolar ile Kimya, 2,3 milyar dolar ile otomotiv, 1,84 milyar dolar ihracatla hazır giyim, 1,82 milyar dolar ile çelik ve 1,3 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik sektörlerimiz oldu. Hububat ve meyve sebze sektörleri, tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.

53 il ihracatını artırırken 4 ilde yüzde 20’nin üzerinde artış

Ağustos ayında 53 ilin ihracatını artırdığını aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilin sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep olduğunu bildirdi. Ayrıca Ankara, Adana, Mersin ve Sakarya’da ihracatın yüzde 20’nin üzerinde artış kaydettiğini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şöyle devam etti:

Gaziantepli firmalarımız bu ay ihracatlarını yüzde 6 artırarak 918 milyon dolar seviyesine çıkardı. En çok ihracat yapan 5.ilimiz olan Gaziantep, 196 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, 3 bin ihraç ürünü ve İlk 1000 İhracatçı arasındaki 71 firmasıyla bölgenin bayrak taşıyıcısı konumunda. Geçtiğimiz yıl ihracatını yüzde 26 artırarak 10 milyar dolar ihracatı aşan Gaziantep’in, 2022 yılı hedefine ulaşacağına yürekten inanıyoruz.

İhracat yapılan ülke sayısı 220’ye yükseldi

Ağustos ayında, ihracat yapılan ülke sayısının 218’den 220’ye yükseldiğini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe şu bilgileri paylaştı:

151 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 70, Lübnan’a yüzde 130 ve Güney Afrika’ya yüzde 214’lük önemli ihracat artışları kaydedildi.

“Ticaret heyetimizde gördük ki, bölgede Türk firmalarına büyük bir teveccüh var”

Bu ay ihracat ailesi olarak ihracatçı birlikleri ve firma temsilcilerinden oluşan
52 kişilik bir grupla Mısır’a ticaret heyeti düzenlediklerini hatırlatan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Mısır bölgemiz açısından son derece önemli bir pazar. Yılın ilk 8 aylık döneminde Mısır’a 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ticaret heyetimizde gördük ki, bölgede Türk firmalarına büyük bir teveccüh var” diye konuştu.

Heyete 421 yabancı firmadan 650 temsilcinin katıldığını ve Türk firmalarının 1.000’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiklerini söyleyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İnşallah önümüzdeki dönemde gelişen ikili ilişkilerin neticesinde, karşılıklı ticarette yeni bir sayfa açacağız. Ticaret diplomasisi faaliyetlerimizi bu ay Romanya’da sürdüreceğiz. Ayrıca yıl sonuna kadar Bakanlığımızın açıkladığı Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında heyetlerimizi Hindistan, Pakistan, Filipinler, Brezilya ve Şili ülkelerinde sürdüreceğiz. Ülkelerle ilişkilerini geliştirmek isteyen tüm firmalarımızı, ticaret heyetlerimize davet ediyorum” dedi.

1.828 firma ihracata “merhaba” dedi

Ağustos ayında ilk kez ihracat yapan 1.828 firmanın 79 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe birim ihracat değerinin ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artışla 1,46 dolara yükseldiğini ifade etti.

Euro/Dolar paritesi ağustosta 1’in altına geriledi

Euro/Dolar kurundaki mevcut durumun negatif etkilerinin bu ay da devam ettiğini belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “1 yıl evvel 1,20’lerde işlem gören Euro/Dolar paritesi ağustos ayı içerisinde 1’in altına kadar geriledi. Euro/Dolar paritesinde yaşanan düşüşün ihracata etkisi bu ay negatif yönlü 1,4 milyar dolar oldu. Yılın üçte ikisi geride kalırken paritenin ihracat rakamlarımıza olumsuz etkisi 8 milyar doları aştı. Dolayısıyla bizler de ihracatçılar olarak ana pazarımız olan Avrupa Birliği’ne ihracatımızı bu şartlar altında yeniden kurgulamalıyız” şeklinde konuştu.

“İhracatta kaydettiğimiz başarılar Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğine işaret ediyor”

Türkiye ekonomisinin 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüdüğünün ve ihracatın 3,9 puanlık katkı ile büyümenin yarısını karşıladığının altının çizen TİM Başkanı Mustafa Gültepe şöyle devam etti:

Net ihracatın katkısı ise 2,7 puan oldu. Böylece Türkiye ekonomisi 8 çeyrek üst üste büyüme başarısı gösterdi. Küresel ölçekte resesyon endişelerinin gündemde olduğu bu dönemde, ülkemizin ihracat öncülüğünde büyümeyi sürdürmesi oldukça önemli. Temmuz ve ağustos aylarında ihracatta kaydettiğimiz başarılar Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. İhracat tarafındaki başarılarımızı sürdürerek savaş nedeniyle oldukça çalkantılı geçen 2022 yılını inşallah önemli bir büyüme rakamıyla kapatacağız.

“Küresel ticarette böyle dönemlerde ortaya çıkan fırsatları ancak güçlü bir finansman ile değerlendirebiliriz”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracattaki yakalanan artış ivmesinin sürmesi açısından finansmana erişimin en temel ihtiyaç olarak öne çıktığını belirtti. İhracatlarının arttıkça, buna bağlı olarak yatırımlarının, ham madde ihtiyaçlarının, istihdamlarının da arttığını vurgulayan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bütün bunlar, yeni finansman ihtiyaçlarını beraberinde getiriyor. Küresel ticarette böyle dönemlerde ortaya çıkan fırsatları ancak güçlü bir finansman ile değerlendirebiliriz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatlarıyla Türkiye ekonomisini büyüten ihracat ailemizin her bir üyesini yürekten tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Yeni dönemde, ihracatımızı sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ekseninde geliştirmek adına çalışmalarımızı yürüteceğiz”

İhracatta bugün elde edilen kazanımları geleceğe taşıyabilmek adına sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanlarında ciddi adımlar atmaları gerektiğini vurgulayan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, tedarikten teslimata kadar ihracatın her aşamasına sürdürülebilirliği etkin ve verimli bir şekilde işlemeyi bir görev olarak gördüklerini söyledi. Diğer yandan dijitalleşme ile ilgili teknolojiye uyumlu üretim ve satış faaliyetlerine, katlanarak büyüyen e-ticarete ve teknolojik yeniliklere kayıtsız kalmalarının mümkün olmadığını ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ”TİM olarak dijitalleşme alanında homojen ve topyekûn bir gelişme hedefliyor ve kimseyi geride bırakmayacak şekilde ülkemizin dijital dönüşümüne katkı sunacak çalışmaları birer vazife olarak değerlendiriyoruz. Yeni dönemde ihracatımızı sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ekseninde geliştirmek adına çalışmalarımızı yürüteceğiz. İhracatımızın geleceği için meclisimiz çatısındaki bütün birliklerimizi kapsayan ve istişareyi merkeze alan katılımcı bir anlayışla ortak projeler ve projeksiyonlar geliştireceğiz. Bu sayede ihracatımızın güçlü yarınlarını bugünden hazırlayacağız” dedi.

İthalat'ta da rekor var.. verileri

Ağustosta en fazla ithalat yapılan ülkeler 6 milyar 285 milyon dolarla Rusya (yüzde 135 artışla), 4 milyar 148 milyon dolarla Çin (yüzde 46,2 artışla) ve 2 milyar 52 milyon dolarla Almanya (yüzde 17,7 artışla) oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içindeki payı yüzde 60,9 olarak hesaplandı.

Geçen ay en fazla ithalat yapılan ülke grupları, 9 milyar 286 milyon dolarla Diğer Avrupa ülkeleri, 8 milyar 158 milyon dolarla Asya ülkeleri ve 7 milyar 789 milyon Avrupa Birliği oldu.

Sektörlere göre değerlendirildiğinde, ağustos ayı ithalatında imalat sanayinin payı yüzde 72, madencilik ve taş ocakçılığının payı yüzde 21,2, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı ise yüzde 4,1 olarak hesaplandı.

Ağustosta BEC sınıflamasına göre en çok ithalat "ham madde (ara malları)" grubunda yapıldı. Bu gruptaki ithalat yüzde 40,8 artışla 25 milyar 944 milyon doları buldu. Söz konusu grubu 3 milyar 772 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" ve 2 milyar 873 milyon dolarla "tüketim malları" grubu takip etti.

 

01-09-2022/KAYNAK. PATRONLR DÜNYASI.COM