TBMM İsveç'in NATO üyeliğini onayladı

TBMM İsveç'in NATO üyeliğini onayladı
Türk parlamentosu, İsveç'in NATO üyeliğine uzun zamandır beklenen onayı vererek, İskandinav ülkesini aylar süren belirsizlikten sonra Batı askeri ittifakına katılmaya önemli ölçüde yaklaştırdı. Macaristan İsveç'e onay vermesi gereken tek ve son ülke olarak kaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üyeliğin onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını Meclis'e sunmasından üç ay sonra , milletvekilleri Salı gecesi geç saatlerde yasanın onaylanması yönünde oy kullandı. Dört saat süren tartışmanın ardından 346 milletvekilinden 287'si evet, 35'i karşı, geri kalanı ise çekimser kaldı. Türkiye cumhurbaşkanının önümüzdeki günlerde tasarıyı imzalayarak yasalaştırması bekleniyor.

İsveç başbakanı Ulf Kristersson bu habere hemen tepki göstererek şunları söyledi: “Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık . Türkiye Büyük Genel Kurulu'nun İsveç'in NATO'ya katılımı lehinde oy kullanması olumlu.”İsveç dışişleri bakanı Tobias Billström, oylamanın "tabii ki iyi" olduğunu ancak hükümetin artık Türkiye cumhurbaşkanının onayı imzalayıp göndermesini beklediğini söyledi. İsveçli yayın kuruluşu SVT'ye yaptığı açıklamada, "Elbette Türkiye tarafında bu gerçekleşene kadar süreci bitirmiş sayılmayacağız" dedi.

NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, Macaristan'ın İsveç'i "mümkün olan en kısa sürede" onaylamasını beklediğini söyleyerek oylamayı memnuniyetle karşıladı. Şöyle ekledi: "İsveç'in üyeliği NATO'yu daha güçlü ve hepimizi daha güvenli kılıyor."

Türkiye'nin onayı, Macaristan'ı İsveç'in üyeliğini hâlâ onaylayan tek ülke olarak bırakıyor. Salı günü erken saatlerde Macaristan başbakanı Viktor Orbán , Kristersson'u sorunla ilgili müzakereler için ziyarete davet ederek ilerlemenin sinyalini verdi

İsveç, Mayıs 2022'de, Finlandiya ile aynı zamanda , Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesiyle güvenlik politikasında tarihi bir değişiklik yaparak NATO'ya katılmak için başvurdu.

Görevden ayrılan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, eski adıyla Twitter olan X'te İsveççe yazarak İsveç'i tebrik etti: “Türk parlamentosunun İsveç'in NATO üyeliğini onaylama yönündeki oylamasından çok memnunum. İsveç'in üyeliği Baltık bölgesindeki güvenliği artıracak ve tüm ittifakı daha da güçlendirecek. İsveç üye olunca Finlandiya'nın da üyeliği tamamlanmış olacak.”
Rusya ile ilişkileri örgütün diğer üyelerine göre daha iyi olan Türkiye ve Macaristan, NATO üyesi ülkeler arasında oybirliği gerektiren bir süreci geciktirerek itirazda bulundu. Finlandiya nihayet geçen yıl katıldı ancak Ankara , ABD ve AB'nin yanı sıra Türkiye'nin de terör örgütü olarak kabul ettiği İsveç merkezli ülke bütünlüğünü bölücü unsur PKK üyelerine karşı tutumunu sertleştirmesi için Stockholm'e baskı yaptı .

İsveç halihazırda ABD ile 17 askeri üssüne tam erişim sağlayan bir anlaşma imzaladı ve NATO entegrasyon sürecini başlattı.

Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Paul Levin , İsveç'in NATO üyeliğinin İskandinav ülkesi için çok önemli olacağını söyledi.

“Orbán süreci geciktirmeyeceğine söz verdi, dolayısıyla Türkiye'nin onayı İsveç'in NATO'ya katılımı anlamına gelmeli. Bu, uzun bir tarafsızlık geleneğine ve bağlantısızlık politikasına sahip olan ve ancak artan Rus saldırganlığı karşısında vazgeçmeye karar veren bir ülke için büyük bir anlaşma olacak” dedi. “Aynı zamanda soğuk savaşın bitiminden sonra başlayan kademeli bir süreç oldu. 1995 yılında AB'ye katılım İsveç için tarafsızlığın sonu anlamına geliyordu.”Ancak kendisi, İsveç'in üyeliği konusunda Ankara ile yaşanan çekişmenin kalıcı bir etki yaratabileceği konusunda da uyardı. "Bu, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkiler açısından zorlu bir dönemdi ve bunu arkamızda bırakmak iyi olsa da, sert sürecin ilişkiye kalıcı zarar verdiğinden şüpheleniyorum."Kendisi, İsveç'teki Türk toplumunun bu konu üzerinde bölünmüş durumda olduğunu da sözlerine ekledi. “Bunun, İsveç'in artık kendi davalarının savunucusu olmayacağı ve İsveç'in Erdoğan'ın çok sayıda Kürt'ün iade edilmesi yönündeki taleplerini dikkate alacağı anlamına geleceğinden endişe duyan pek çok İsveçli Kürt var. Ancak İsveç'in sonunda PKK'ya karşı sert davranmasından memnun olan çok sayıda  İsveçli Türk ve bazı Kürtler de var.”

24-01-2024/ KAYNAK :GUARDİAN