Malatya’da bulunan İnönü Üniversitesi bilim insanları, bor yarı metalinden üretilen yapıştırıcı geliştirdi. İnsan vücudunun içinde ve dışında kullanabilecek, antibakteriyel özelliğe sahip yapıştırıcının patenti alındı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Burhan Ateş ve Doç. Dr. Süleyman Köytepe, cerrahların ameliyatlarda kullanılmak üzere biyouyumlu yapıştırıcı ihtiyacı üzerine, TÜBİTAK ve İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler’in (BAP) desteğiyle 6 sene süren bir araştırmaya girdiler. Bu süre zarfının sonunda başarıya ulaşan bilim insanları Ateş ve Köytepe, ‘Bor temelli mukavemeti arttırılmış antibakteriyel ve biyouyumlu poliüretan yapıştırıcı’ ürettiler.
Türk Patent Enstitüsünden yapıştırıcının patentini alan Prof. Ateş, "Ülkemizde bunun üretimine ilişkin çalışma mevcut değil. Biz aldığımız patentle çalışmayı üretime dökmeyi amaçlıyoruz. Projemizle ilgili Avrupa Birliği Accelerating the Commercialization of Technology (ACT) yatırım fonu aracılığı ile fizibilite raporu hazırlattık. Prototipini üretmeyi amaçlıyoruz. Ülkemiz açısından önemli bir katma değer oluşturacak proje olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Türk bilim insanlarının bulduğu yapıştırıcı, vücut içi ameliyatlar dışında, sezaryen ameliyatlarında dikişleri destekleyici, dikişlerin arasına sıvı kaçmasını engelleyici, operasyon bölgesinde bir enfeksiyon oluşmasını önleyici olarak da kullanılabilecek.