Yurt Gündeminden Çarpıcı Notlar 2-3 Mart

3 Mart 2023 Yurt Gündeminden Çarpıcı Notlar .

• Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin kanun, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye ilişkin detaylar, "EYT Düzenlemesi" kanalında. 

• Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı dış ticaret verilerine göre, Türkiye ekonomisinin şubat ayında verdiği dış ticaret açığı yıllık bazda %52,8 artışla 12,2 milyar dolar oldu. Şubat ayında ihracat yıllık bazda %6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olurken, ithalat ise yıllık bazda %10,6 artışla 30,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Deprem etkisi: Şubat ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin Bakanlık açıklamasında, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin toplam ihracatın %8,6'sını oluşturduğu ve deprem nedeniyle şubat ayı ihracatında 1,5 milyar dolarlık doğrudan aşağı yönlü etki olduğunun değerlendirildiği ifadelerine yer verildi.
• Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), deprem bölgesinden gelen toplam hasar ihbarı sayısının 314 bin 412'ye, ödenen toplam tazminat tutarının ise 1,5 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 24 Şubat ile sona eren haftada 1,4 milyar dolar azalışla 121,2 milyar dolar seviyesine geriledi. Böylece, son üç haftada toplam rezervlerde yaklaşık 8,5 milyar dolarlık azalış kaydedilmiş oldu.

• Avro Bölgesi'nde tüketici enflasyonu şubat ayında aylık bazda %0,8 artışla yıllık bazda %8,5 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aynı ayda enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %5,6'ya yükselerek rekor kırdı.

Perspektif: Enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) en çok dikkat ettiği göstergelerden bir tanesidir. Manşet enflasyonda gerileme görülmesine rağmen çekirdek enflasyonun yükselişine devam etmesi, ECB'nin sıkı para politikasını sürdürmesi ile sonuçlanabilir.

• Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin Şubat 2023 verilerine göre, Türkiye'nin toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda %63,4 artışla 81 bin 148 olarak gerçekleşti. 10 yıllık şubat ortalamalarına bakıldığında da %73,4'lük bir artış gözlendi. Sektörde ocak ayında da satış rekoru takip edilmişti.

• Tofaş, Stellantis Grubu ile ticari faaliyetlerin koşularına ve Stellantis Otomotiv’in paylarının devralınmasına dair ana ilkelerin belirlenmesi doğrultusunda bir Çerçeve Sözleşme imzaladığı duyurdu. Tofaş tarafından gerçekleştirilecek detaylı inceleme sürecinin tatmin edici şekilde tamamlanması sonrası taraflar üzerinde bir Pay Devir Sözleşmesi imzalanacak. Alım işlemi, Tofaş'ın mevcut kaynakları ile finanse edilecek.

• Sabancı Holding, 2022 yılının son çeyreğinde 10,6 milyar TL'Lik piyasa beklentisini aşarak 16,6 milyar TL net dönem kârı elde etti. Böylece, holdingin 2022 net dönem kârı, 2021'deki 12 milyar TL seviyesinden 43,8 milyar TL’ye yükseldi. Şirketin konsolide gelir büyümesi, tüm iş kollarında enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşen büyüme oranları ile son çeyrekte yıllık %152'ye ulaştı.
• Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin liderleri, 2023 seçimleri için cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere Saadet Partisi Genel Merkezi'nde dün bir araya geldi. Cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşıldığı bildirilen açıklamada altı parti liderinin pazartesi günü yeniden bir araya geleceği aktarıldı.

Neler söylendi?

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın, masada aday olarak sadece CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi konuşulduğunu ve uzlaşıldığını bildirdi. 
• Hürriyet'ten Hande Fırat, dün kaleme aldığı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "üst düzeyde bazı görevden alma ve değişiklikler gerçekleştireceğini" iddia etti. 

Feshedecek: Cumhuriyet'ten Selda Güneysu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Mart'ta TBMM'yi feshedeceğini yazdı. Güneysu, "YSK, seçim sürecini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’yi feshetmesi sonrası başlatacak." ifadelerini kullandı. 
• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, deprem bölgesindeki kayıp çocuklara ilişkin açıklamasında "Kayıp çocuk olduğunu iddia edebilmek için öncelikle bütün tasnifin ve bütün eşleştirmelerin yapılmış olması gerekiyor. Dolayısıyla bu yapılmadan çocukların kayıp olduğu iddiası üzerinden bir algının oluşması hem aileleri hem toplumu tedirgin eden ve dezenforme eden bir duruma dönüşüyor." dedi.  

"Varsayıyoruz": Geçtiğimiz günlerde mecliste kayıp çocuklara ilişkin "Çocukların önemli bir kısmının sağlık kuruluşlarında olduğunu varsayıyoruz" diyen Bakan Yanık'a, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, "Varsaymayacaksın, tek tek bulup sayacaksın" ifadeleriyle tepki gösterdi.
• AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, kurum ve derneklere çadır ile gıda sattığı ortaya çıkan Kızılay'a ilişkin "Satsa 'neden satıyor?', satmasa 'neden satmıyor?' denecek. Ancak net olarak söylüyorum, keşke afet sırasında böyle bir ağır ve acılı günde hiçbir satış yapmasaydı, yapılmasaydı." açıklamasında bulundu.

• TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar aldı. Karar, bugün TBMM Genel Kurulu'na sunulacak.

Ne olmuştu? Başarır hakkında, görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve dört belediye personelinin yargılandığı davada sırasında "duruşma hakimlerine alenen hakaret", "adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla fezleke düzenlenmişti. Türkkan'ın ise İYİ Parti lideri Meral Akşener ile Bingöl'de esnaf ziyareti sırasında, şehit yakını olduğu ifade edilen bir kişiye hakaret etmesi nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması isteniyordu.
• Hürriyet'ten Ömer Bilge'nin haberine göre; KKTC Barolar Birliği, 3 kişinin tutuklandığı İsias Otel davasının, Adıyaman'da tüm yıkılan binalar için hazırlanan çatı davadan ayrıldığını duyurdu.

"Ben yapmasam başkası yapacaktı": Adana'da yaklaşık 100 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün'ün ifadesi ortaya çıktı. Alpargün "Binayı yaptığım yerin dere yatağı olduğu belliydi ancak su yoktu, imar izni de vardı. Ben başta arsa sahibine burada bina yapmanın zor olduğunu söyledim ancak ısrar ettiler, arkadaşım olduğundan dolayı kabul ettim. Keşke yapmasaydım, ben yapmasaydım da başkası yapacaktı." ifadelerini kullandı.
Tutuklandı: Hatay'da yıkılan Kartopu Apartmanı'nın fen işleri sorumlusu Murat Göksel Dalkılıç, Tacikistan'a gitmeye çalıştığı sırada yakalanarak gözaltına alındı. Dalkılıç, tutuklandı.  
• Kapatılan Taraf Gazetesi çalışanlarının davasında verilen hapis cezalarının istinaf mahkemesince usul yönünden bozulması üzerine Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve Mehmet Baransu’nun yeniden yargılanmasına dün başlandı. Duruşma ertelendi.

Öte yandan: 23 Derece adlı yayın platformunun sahibi gazeteci Gökhan Özbek, gözaltına alındı.
• ÖSYM, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da YÖKDİL/1, YDS/1, TUS/1 ve MSÜ Aday Belirleme Sınavı'nın yapılmayacağını duyurdu. Açıklamada "Adayların farklı illerden sınav merkezi seçmesi gerekecek" denildi.

• G20 Dışişleri Bakanları toplantısı Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi'de başladı. 40 ülkeden temsilci katıldığı toplantıda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bulundu. Çavuşoğlu, toplantı öncesinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler nedeniyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduğunu bildirdi. Çavuşoğlu ayrıca Rusya'dan mevkidaşı Sergey Lavrov ile de bir araya geldiğini açıkladı.

Tahıl anlaşması devam edecek mi? 18 Mart'ta süresi dolacak "Karadeniz Tahıl Girişimi" için geçtiğimiz gün açıklamada bulunan Rusya, anlaşmanın uzatılmasına ancak Rus tarım üreticilerinin çıkarlarının dikkate alınması ve kendi ihracatının önündeki engellerin kaldırılması halinde izin vereceğini belirtmişti. Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmesine ilişkin Rusya tarafından yapılan açıklamada, bu şartların tekrar edildiği bildirildi.
Ya Ukrayna? Ukrayna ise anlaşmanın bu kez 120 günlük değil, 1 yıllık yapılmasını talep ediyor.
Öte yandan: Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, meclisteki konuşmasında Ukrayna'ya silah yardımlarının devam edeceğini belirterek Çin'e "Pekin'e mesajım açık; Moskova'daki nüfuzunuzu kullanarak Rusya birliklerinin geri çekilmesi için baskı yapın. Saldırgan Rusya'ya silah sağlamayın" diye seslendi.
• İran'da 26 okuldan onlarca kız öğrencinin, zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. BBC Türkçe'nin haberine göre; kasımdan bu yana zehirlenen kız öğrencilerin sayısı bini aştı. Vatandaşlar, bu saldırıların kız okullarının kapatılması için yapıldığını iddia ediyor.

• Yunanistan'da salı günü bir yolcu treninin yük treniyle çarpışması sonucu meydana gelen ve en az 46 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kazanın ardından başkent Atina, Selanik ve Larisa kentlerinde protesto düzenlendi. Kazanın ihmal nedeniyle yaşandığını savunan protestocular ile polisin çatıştığı bildirildi. 

24 saatlik grev başlıyor: Demiryolu işçileri sendikası, kötü çalışma koşullarını ve yetersiz işçiliği protesto etmek için 24 saatlik grev başlattıklarını duyurdu. Sendika açıklamasında "Acımız, ölen ve yaralanan üyelerimiz ve vatandaşlarımız için öfkeye dönüştü. Bu trajedi hükümetin demir yollarına saygısızlığından kaynaklandı" açıklamasında bulundu. 
• İsrail'de binlerce kişi, hükümetin yargı reformunu karşı geçtiğimiz gün sokağa çıkarak protesto etti. Yolları kesen protestoculara polis, göz yaşartıcı sprey ve basınçlı suyla müdahale etti. Yasanın yargı bağımsızlığını ve demokrasiyi tehdit ettiğini savunan vatandaşlar, haftalardır protesto düzenliyor. 

Polisin müdahalesi: Bölgedeki yayın organları polisin göstericileri yerde sürüklediğini, gözaltına alırken boyunlarına dizleriyle bastırdıklarını ve darp ettiklerini ifade ediyor. 
"Anarşi": Hükümet yetkilileriyse protestocuları "anarşist" olarak tanımlıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Protesto hakkı anarşi hakkı değildir" dedi.

• Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla 21 Ekim'de erişime engellenen Ekşi Sözlük, erişeme açıldı. Ekşi Sözlük CEO'su Başak Purut, haberi "Ekşi Sözlük erişim engeli kararı an itibarıyla mahkeme tarafından kaldırıldı. Geçmiş olsun!" diyerek duyurdu. Karara yapılan itirazı inceleyen 5. Sulh Ceza Hakimliği, Ekşi Sözlük'e erişim engelleme kararını kesin olarak onayladı. Ekşi Sözlük'e erişim yeniden engellendi. 

• Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, ABD Başkanı Joe Biden'a TikTok başta olmak üzere Çin merkezli şirketlere ait uygulamaları yasaklama yetkisi verecek yasa tasarısını onayladı. Meclis ve Senato'nun tamamı tarafından kabul edilmesi ve bunu takiben Biden tarafından imzalanmasının ardından tasarı yasalaşmış olacak.

• ChatGPT geliştiricisi OpenAI, eylül ayında duyurduğu konuşmaları metine dönüştüren Whisper API modelini piyasaya sürdü. Dakika başına 0,0006 dolara mal olan Whisper, aynı zamanda birden çok dilde transkripsiyon ve İngilizceye çeviri işlevi de görüyor.

Öte yandan: OpenAI, üçüncü taraf geliştiricilerin artık ChatGPT'yi bir API aracılığıyla uygulama ve hizmetlerine entegre edebileceğini duyurdu. Konuya ilişkin açıklamada bunun, mevcut dil modellerini kullanmaya kıyasla çok daha ucuz olacağı belirtildi.
• Meta, dört yıllık artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) planlarına göre 2025 yılında ilk akılı gözlüklerini ve cihazı kontrol etmek üzere tasarlanmış nöral arayüzlü akıllı saati piyasaya sürecek. Bununla birlikte, şirket, CEO Mark Zuckerberg tarafından "cep telefonları kadar yaygın olarak kullanılacağı" değerlendirilen ilk tam teşekküllü AR gözlüklerini piyasa sürmek içinse 2027 yılını hedefliyor.

• Motherboard'un yeni raporuna göre Airbnb, hâlihazırda yasaklı kullanıcılarla ilişkili olan kişilerin de güvenlik önlemi olarak platformu kullanmasını yasaklayacak. Airbnb'nin güvenlik riski olarak gördüğü kişilerle olan ilişkisi nedeniyle yasakladığı kullanıcılar, yasaklı kişilerle yakından ilişkili olmadıklarını kanıtlamaları hâlinde platforma geri dönebilecek. 
• Fenerbahçe taraftarlarının açtığı dava sonucunda, 4 Mart Cumartesi günü oynanacak Fenerbahçe-Kayserispor maçında Fenerbahçe taraftarlarının tribüne alınmaması kararına ilişkin Kayseri 2. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

• Fenerbahçe Kongre Üyesi Hasan Doğan, Fenerbahçe stadında “hükümet istifa” tezahüratı yapan taraftarların evlerine 6222 sayılı kanun kapsamında “spor müsabakalarını seyirden men” tebligatları gittiğini ifade etti.

• Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, yeni sezon öncesi depremzedeler için bir futbol turnuvası düzenleme kararı aldı. Yazın yapılması planlanan turnuvanın bütün geliri depremzedeleri desteklemek için kullanılacak.

• 5 Mart’ta Bahreyn Grand Prix ile başlayacak 2023 Formula 1 Dünya Şampiyonası, 23 yarışla 1950’den beri düzenlenen organizasyon tarihinin en uzun sezonu olacak.
Depremden etkilenen tüm canlar için: Dört Ayaklı Şehir

6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra hayvan arama kurtarma için bölgeye ulaşan Dört Ayaklı Şehir, ağır hasarlı ve yıkılmak üzere olan binalardaki hayvanların kurtarılmaları için halen çalışmaya devam ediyor.

Nedir? Araştırma odaklı bir hayvan hakları topluluğu olan Dört Ayaklı Şehir, 2013’ten bu yana yatay örgütlenmelerin oluşturduğu ağlarla işleyen bir kolektif. 

Dört Ayaklı Şehir neler yaptı?

26 kedi, 154 köpek, 3 kuşun enkaz ve ağır hasarlı binalardan kurtarılmasını sağladı ve kurtarılan hayvanların tamamını kendi veteriner hekimleri ve sağlık ekibi aracılığıyla tedavi altına aldı.
Tedavisi tamamlanan 8 kedi, 16 köpek ve 3 kuşu kalıcı yuvalarına yerleştirdi. 
Bölgede hizmet veren veteriner ve sağlık ekiplerine her biri 1000 parçadan oluşan iki büyük paket halinde tıbbi malzeme ve ilk yardım malzemesi oluşturdu.
Mobil sağlık ekipleri için temin ettiği 12 adet jeneratörün dört farklı ile ulaştırılmasını sağlayarak doğrudan veteriner hekimlere teslim etti.
Afet bölgesindeki hayvan kurtarma gönüllüleri tarafından kullanılmak üzere 2000 adet kedi taşıma ve 500 adet köpek taşıma kutusu ulaştırdı.
Afetten etkilenen hayvanların yakın illere ve İstanbul’a taşınması için araçlar temin ederek bugüne kadar Hatay Barınağı’ndan 150 köpeğin İstanbul’a ulaştırılmasını sağladı. 12 yasaklı ırk kabul edilen köpek, veteriner hekimleri aracılığıyla klinik ortama alındı.
3 ton kuru kedi mamasını, 2 ton kuru köpek mamasını, 3000 adet konserve kedi-köpek mamasını, 250 kg büyükbaş hayvan yemini ve 50 kg kanarya ve muhabbet kuşu yemini deprem bölgesine ulaştırdı.
Dört Ayaklı Şehir’i sosyal medyadan takip edebilir, kurulum aşaması tamamlanmak üzere olan Dört Ayaklı Şehir Derneği’ne üye olabilir, maddi destekte bulunmak için Dört Ayaklı Şehir’in kardeş organizasyonu olan Hayvanlara Adalet Derneği'ne bağışta bulunabilirsiniz. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) tekrardan çalışmalara başlamasının ardından, uzun zamandır beklenen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı. Yasa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylamasının ardından Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olacağı tahmin ediliyor. 

EYT nedir?
Emeklilikte yaşa takılanlar (kısaca EYT), 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olup, gereken tüm nitelikleri karşıladığı hâlde sonradan getirilen yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşları ifade etmek için kullanılan bir terim.

1999 yılından önce bir çalışanın emekli olabilmesi için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartını sağlaması ve 5 bin prim gününü doldurması yeterli oluyordu. Yani 20 yaşında çalışmaya başlayan ve prim günü şartını da karşılayan bir kadın çalışan 40 yaşında, bir erkek çalışan ise 45 yaşında emekli olmaya hak kazanabiliyordu.

Fakat 9 Eylül 1999 tarihinde Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan bir değişiklik ile emekli olabilmek için gereken prim günü artırıldı ve tüm şartların yanına bir de yaş şartı eklendi. Dolayısıyla vatandaşlar, gereken sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını karşılıyor olsalar bile yaş şartını karşılamadıkları için emekli olamadılar ve bu yüzden ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ olarak adlandırılmaya başladılar.

Yeni düzenleme neleri içeriyor?
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen EYT düzenlemesi ile birlikte 8 Eylül 1999’dan önce sigorta kaydı olup, 20 yıl sigortalılık süresini dolduran kadın ve 25 yıl sigortalılık süresini dolduran erkek çalışanlar, 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında değişen prim şartını da karşılıyor olmaları durumunda emekli olabilecek.

Düzenlemenin ardından emekli olup, tekrardan aynı iş yerinde çalışmak isteyen vatandaşların işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde yeniden istihdam edilmesi durumunda ise işverene 5 puanlık sosyal güvenlik prim desteği verilecek. 

Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçilerin, emekli olmaları durumunda iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler de yürürlükten kaldırılacak.

Maliyeti nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan etki analizinde EYT düzenlemesinin Merkezî Yönetim Bütçesine toplam maliyetinin 199,4 milyar TL olacağı öngörüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise EYT’nin maliyetine ilişkin sorulan soru üzerine “EYT’nin bütçeye maliyetini de bu yıl için 255 milyar lira olarak hesapladık, kasada hazır duruyor” açıklamasında bulundu. Ekonomistler de birtakım maliyet hesaplamaları yaptı. 

Reuters’ın hesaplamalarına başvurduğu iki ekonomist, düzenleme ile birlikte yapılacak tek seferlik tazminat ödemelerinin 300 milyar TL’lik, yıllık maaş ödemelerinin ise 150 milyar TL’lik maliyete yol açabileceğini hesapladı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise yayımladığı piyasa notunda EYT düzenlemesinin maliyetine ilişkin, “Her ay yaklaşık 40-50 bin kişinin emekli olduğu düşünüldüğünde EYT düzenlemesi ile beraber ek 1,8 milyon kişinin emekli olacağı belirtilebilir. Bu durumda maaş yükünün yaklaşık 150-180 milyar TL, beraberinde hem kamu hem de özel sektöre getireceği kıdem tazminatı yükünün de 300 milyar TL’yi aşabileceği söylenebilir” ifadelerini kullanmıştı.

2022 yılının Kasım ayında düzenlenen Merkezî Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2023 bütçe gelirlerinin 3 trilyon 810 milyar, giderlerinin ise 4 trilyon 470 milyar TL seviyesinde olmasını beklediklerini aktarmıştı. Yani 2023 bütçesinin yaklaşık 660 milyar TL açık vermesi bekleniyordu. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan yeniden toparlanma çalışmalarının üzerine, yürürlüğe girecek olan EYT düzenlemesi ve önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen vergi yapılandırma paketi, bütçe açığının beklenenden daha da fazla derinleşmesine neden olabilir. 

Hükümet, Merkezî Yönetim Bütçesinin beklenenin üzerinde açık vermesi durumunda harcamalarını azaltarak, yeni vergiler koyarak, borçlanarak ya da para basımı yaparak bu açığı finanse edebilir. 

Habertürk'ten Abdurrahman Yıldırım'ın yazısına göre ise Kamu finansmanından sorumlu eski Hazine müsteşar yardımcısı Hakan Özyıldız deprem, EYT ve 3600 ek gösterge nedeniyle Hazine'nin bu yıl ekstra 700 milyar liralık borçlanma yapacağını hesapladı. Yıldırım'ın yazısında ayrıca, "Özyıldız’a göre Hazine finansman programında bu yıl 1 trilyon 129 milyar lira yerine 1 trilyon 830 milyar lira borçlanmaya gidilmek durumunda kalınacak. Borç çevirme oranı da yüzde 104 yerine yüzde 169’a yükselecek" ifadelerine yer verildi.

03-03-2023/ KAYNAK :  APOSTOL GÜNDEM