YENİDEN DENİZ DİBİ CANLANACAK

YENİDEN DENİZ DİBİ CANLANACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Ayvalık ilçesinde çalışmalara başlandı.

633 KİLOMETRELİK SAHİL ŞERİDİ

​Su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri nedenlerle terkedilen av araçlarının denizlerden temizlenmesi amacıyla "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" Balıkesir'de hayata geçirildi. Denizlerde biyolojik dengenin korunmasının ve denizlerin temizlenmesinin yanı sıra, kamuoyunun ve balıkçıların farkındalığının geliştirilmesine yönelik projenin 633 kilometrelik sahil şeridi bulunan Balıkesir'in tüm sahillerini kapsayacağı belirtildi.

DENİZLERİN TERK EDİLMİŞ AV ARAÇLARINDAN TEMİZLENMESİ PROJESİ

"Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Vali Ersin Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay,  Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş Cunda Adasından bir tekne ile önceden tespit edilen bölgeye geçtiler.

Profesyonel dalgıçlar deniz altında kaybolmuş ve terk edilmiş av araçlarını çıkardılar. Küçük bir tekne yardımıyla deniz altından çıkarılan av malzemeleri Alibey Adası Su Ürünleri Kooperatifine getirildi.

EKOLOJİK DENGE İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BÖLGE

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, çalışmaların bu yılki etabının başlangıcı dolayısıyla düzenlenen programda gazetecilere yaptığı açıklamada, denizlerde kaybolan ya da bir şekilde dipte takılıp kalan ağları, balıkçıların korkulu rüyası "hayalet ağ" olarak etki göstermemesi için çıkardıklarını söyledi.

Bu faaliyetin İstanbul, Çanakkale, Bursa, Mersin ve Adana açıklarında da devam ettiğini anlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Bugün de Ayvalık açıklarındaki deniz dibini bu ağlardan temizliyoruz. Özellikle kırmızı mercanların bulunduğu bu alanlar bizim için, ekolojik denge için son derece önemli bölgelerdir. Bu çalışmalar için bakanlığımızın bütçesinden yaklaşık 2 milyon lira harcanarak, denizlerimizde 15 bin dekar alan tarandı. Bu çalışmalarda yaklaşık 300 bin metrekare ağ temizlendi." dedi.

DENİZ CANLILARININ BARINMA VE BESLENMELERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Vali Ersin Yazıcı da suda bırakılan av malzemelerinin denizin doğal yapısını bozduğuna işaret ederek, "Ağ ve benzeri av malzemelerinin denizin altındaki yaşama ve üreme alanlarını olumsuz etkilemesini ortadan kaldırmak adına sürdürdüğü çalışmalardan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza teşekkür ediyorum." dedi.

EKMEK TEKNEMİZİ KORUYALIM

Balıkçıların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Vali Yazıcı, "Doğal yaşamın daha kolay devam ettirilmesi ve daha fazla balık için bu projenin ilimizde uygulanmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Balıkçılarımızın av malzemeleri ve benzeri atıklarını asla ekmek yedikleri denize bırakmamasını diliyorum. Bol kazançlı avlar diliyorum ama, ekmek teknemizi koruyalım." diye konuştu.

BANDIRMA GERÇEK - HAYRETTİN İLDAM