TÜRKİYE'nin buzulları yok oluyor..

 

Küresel sıcaklık artış hızı dünya okyanuslar seviyesinde yavaşlarken lokal olarak Türkiye verileri bunun aksi yönde bilgi veriyor.

. NASA'nın okyanuslarda yaptığı  araştırmalara göre , son yıllarda, sera gazlarının  Pasifik ve Hint okyanusları sularında sıcaklık yükselmesinin durduğuna dair veriler paylaşıldı.

Sera gazı konsantrasyonları artmış ve Dünya'da daha fazla ısı enerjisi salınması nedeniyle 20. yüzyılda, küresel yüzey sıcaklıkları da artmıştır. Ancak, 21. yüzyılda, bu yükseliş durmuş durumda.
"Sera gazlarının neden olduğu  ekstra ısının yükselişi  2000'li yılların başlarından itibaren  yaklaşık 10 yıldır, küresel ortalama yüzey sıcaklığı tırmanışı durdu ve hatta biraz soğumaya meylettiği belirlendi. 

Öte yanda Küresl sıcaklığın yükselişi okyanuslarda dururken lokal olarak Türkiye'de seyreden sıcaklık yükselişi devam ediyor. Bunun en belirgin  ıspatı olarak Türkiye'de bulunan buzul kitlelerinin giderek yok olduğuna dair araştırma verileri. Van gölü yakınlarındaki sönmüş uyuyan volkan Süphan Dağı'nda ki buzul 1973 ve 2014 verilerine göre yüzyıllar sonra yok olmak üzere .. 

Nasa Araştırmacıları  ve Türkiye de süreci takip eden vatandaşların gözlemlerine göre  Türkiye'nin buzullarının  küçülen bir seyir izlediği gözlemlenmöiş durumda.. Şimdi bilim adamları buzul kayıplarının miktarını ve nedenlerini hesaplama araştırmalarını yürütüyorlar. Genel olarak dağlık ülke olan Türkiye de kalıcı  buz örtüsünün yarıdan fazlası 1970'lerden beri ortadan kaybolmuş durumda..

Ege Üniversitesi (Türkiye) ve NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden araştırmacı bir ekip, bu istikrarlı bir düşüş belgelemek için Landsat uydu verileri dört yıl analiz yaptı. Doğukan Doğu Yavasli (Ege) liderliğindeki ekip, derginin Çevre Uzaktan Algılama Haziran 2015 sonuçlarını yayınladı.
Yukarıdaki harita 1970'lerde var olan 14 Türk ana buzulların orantılı yüzde değişim göstermektedir. 40 yılda, toplam buzul alanı 2012-2013 yılında 10.85 km2 (4.19 mi2) 1970'lerde 25 kilometre kare (10 mil kare) düştü. Buzulların Beşi  tamamen ortadan kalkmıştır.
Bugün, Türkiye'nin doğusundaki iki buzulun  ülkedeki tüm buzul alanının çoğunluğu oluşturan  Ağrı Dağı  buzulu olarak uyuyan bir volkan durumunda. Uludoruk 1842 yılında ilk belgelerine bir sürekli buzul önce muhtemel Toroslar'da bir kırık buzul olduğunu.
Türkiye'nin ortalama yükseklik batıdan doğuya yükselen manzara ile, 1.100 'den fazla metre (3,600 feet). Alt yüksekliklerde Glacier kayıplar çalışma dönemi boyunca daha büyük idi.

http://www.nasa.gov/earth'dan araştıran Hayrettin İldam Bandırma Gerçek 09/07/2015