Taş,Kağit,Makas...Karar Vermenin Tarafsız Yolu

Günlük hayatın içinde karar vermek  için dünyada en çok başvurulan bir yöntem var.  Bu aynı zamanda bir oyun ve bir çeşit kumar. TAŞ,KAĞIT ,MAKAS.

Dünyanın en adaletli oyunu.

Genelde grup halinde bulunan erkeklerin, GÖNÜLLÜ OLARAK yapılmayan istenmeyen bir işi kimin yapacağına dair karar vermek üzere dünyada en çok başvurulan bir oyun..

**

Bu oyunu genellikle Holywood filmlerinde çokça gördüğümüz için Amerikan kökenli sanırız ama değil.  Kökeni Çin ve Uzak Doğu olan  eski bir el oyundur. Doğudan batıya seyahat ederken ORTA DÜNYA 'ya dolayısıyla bizim kültürümüze de orta doğuya da  pek sirayet etmemiş. Muhtemelen kültürümüze uygun düşmemiş. Bizde örneğin BATI Kültüründe var olan teke tek düello kültürü de yaygın değildir.  Güçlü olan kazanır yaygındır. Pusu kültürü daha çok  ve bir sorun durumunda teke tek hesaplaşmak yerine  bir kişiye on kişi giderek hesabı görmeye çalıştığımız yöntem bugünde geçerli bir durum. Uzak Doğulular kavga etmeden herkesin razı olacağı eşit şanslarda herkesin kendi kararına  göre sonuçlanan oyunu binlerce yıl oynuyorlar.  Gönüllü olan yoksa her şeye karar vermenin tarafsız bir yolu "taş makas kağıt" bu kadar basit. Arkadaşınızla seçim yapılması gerektiğinde KÜSMEDEN KIZMADAN KİN DUYMADAN oynanabilecek güzel bir oyun.
Oyun sadeliği ile güzel ve basittir. Kısa sürede gerçekleşir. : İki oyuncu. Üç olası hareket. Ve kesin sonuç. Taş, kağıdı yener,  Makas Kağıdı  yener. Kağıt Taşı yener. Yenilen elenir. Bu kadar.

Her oyun net bir kazanan ve kaybedenle sona erer. Beraberlik durumunda HEMEN TEKRARLANIR. Önyargı veya adaletsizlik için hiçbir MAZERET  bırakmaz. Ve tutsak almaz.

*
Çocukluğumuzda biz yazı -tura atardık. Cebimizde yazı-tura atmaya kuruş liramız olmadığında "tek mi çift mi" de bir yöntemdi  ama yine de  KALEYE KİM GİRECEK nedense SORUN OLURDU. Ama  bu oyunun sonu ana sütü gibi helaldir.
Savaşmak  kavga etmek yerine, bir seçme eleme  sorunu varsa  halledebilmek için kullanılması gereken yöntem "taş, makas, kağit"tır.
Oyunun mantığı  akla yakındır. Örneğin iki kişiyiz yüz yüze bakıyoruz  elimizi aynı anda 3 farklı durumda  indirdik. Bu durumda

Taş yaptıysak karşı taraf  makas ise taş kazanır. Çünkü Taş Makası kırar.
Makas, kâğıdı keser (makas kazanır).
Kâğıt, taşı sarabilir (kâğıt kazanır).
Eğer bir oyunda 2’den fazla oyuncu varsa ve 2’si de aynı hareketi yaparsa, 3 kişiden sadece biri elenir kalan oyuncular tekrar oynarlar.

**
Oyuncular hangi hareketi yapacaklarına tamamen rastgele karar verir.  Kurallar basit. Oyuncu sayısı en az 2 olur. Oyuncular karşılıklı durur.  Ellerini “taş, kâğıt, makas” diyerek aşağı yukarı sallarlar ve  sonunda elleri ya taş, ya kâğıt, ya da makas şeklini alır ve sonuç..
Taş, kapalı bir yumruk ile yapılır. Kâğıt  elinizi avuç içi yere bakacak şekilde açık tutulur. ve makas için işaret parmağı ve orta parmakla bildiğimiz  makas şekli yapılır . Oyuncular şekillerini yaptıktan sonra kazanan şunlara göre belli olur.

**

Eğer öğrenci evlerindeysenizapart yurt fark etmez yaşamı ortak alanda paylaştığınız arkadaşlarınız var  örneğin kahvaltıyı kim hazırlayacak, bulaşığı kim yıkayacak  çöp atılacak, ekmek alınacak vs. gibi günlük sıradan işleri  yapmak istemiyorsak hemen ellerinizi çıkarın ve işi çözün. 2 kere veya 3 kere kaybeden kendi seçimine razı olsun. Sinemaya gideceksiniz  2 kişi de farklı yerlere gitmek, istiyorsa ve biri diğerine ayak uydurmak zorundaysa oynanacak en zevkli oyun, böylece kaybeden şansına küsecek..

KAYNAK VE FOTOĞRAFLAR
https://www.youtube.com/watch?v=j82ETK5Yaho
https://www.popularmechanics.com/culture/gaming/a31213381/rock-paper-sci...

31-05-2021/ edit . MEHMET LEVENTOĞLU