Organize İşler - Eren Tüm

Organize İşler

Önüm, arkam, sağım , solum sobe… Çocukluğumun kulaklarımda bıraktığı sesler… Sokak ile haşır neşir olma şansına sahip olan son kuşak olduğumuzu düşünüyorum. Bu yazı sayesinde çocukluğumun anılarını tazeleme şansı buldum. Çiçekleri kopardığımız için evinin balkonundan kızan Vahap amcanın sesleri hala kulaklarımda.Ağacın dalından erik toplamak için nasıl da organize olurduk. Biri ağaca çıkar, biri aşağıya atılan erikleri toplar, sonuncumuz ise etrafı gözlerdi. Sonuçta başkasının bahçesinden erik toplamak ciddi bir işti. Bir ağaçtan topladığımız 2 kasa inciri köylü pazarında sattığımızı hatırlıyorum. O zamana göre ciddi para kazanmıştık. Kısaca değindiğim çocukluğumda neler kazandığımı sizlere anlatayım: Sürekli kovalandığımız için bol bol koşuyorduk. Ağacın tepesinden de inmiyorduk. Bedensel gelişimimiz tamam. Yaptığımız bu işleri organize yaptığımız için sosyal gelişimimiz de iyidi. Organize olma işi ve pazarda satış yapmamızın da zihinsel gelişimimize katkısının olduğu da su götürmez. Erik dalının gevrek oluşundan dolayı acı çekmemiz ya da arkadaşımızın acısıyla hemhal oluşumuz da duygusal gelişimimize katkı sunuyordu. Şunu da biliyorum ki her bir gelişim birbirini etkliyordu. Bedensel anlamda yaptığımız hareketlerimizin bilişsel gelişimimize katkısı vardı.

Geçmişteki hafızamızı tazelememizden sonra günümüze dönüyorum. Sokaklardan çocuk sesleri çok az geliyor. Vahap amcaların seslerini pek duymuyorum. Tablete ya da telefona odaklanmış çocuklar görüyorum. Odaklandıkları tek yer o an ellerindeki araçlar. Tablet ya da telefondan çıkan sesler dışında başka sesler duymuyorlar. Kafalarını kaldırdıklarında göz kontağı kuramıyoruz. Oyun oynarken ya da bir şeyler izlerken yüzlerindeki ifade bazen gerginleşiyor bazen de rahatlamış oluyor. Ama çocuğumuz çok uslu. Telefonu eline aldığında tıp oluyor. Aynı zamanda da çok zeki. Zeka düzeyi en geri insanlara göre tasarlanmış telefonları kullandıkları için. Halbuki şu acı gerçeği söylemem gerekir. Zekanın ölçüsü çocukların anlamını bilerek kaç kelimeyi kullanabildiğidir. Bu durum araştırmalarla sabitlenmiştir.

Günümüzde teknoloji her yerde olduğu için çocuklarımızın bu konuda geride kalmaması kaygısını ya da çocuğum arkadaşları bir oyun üstüne konuştuğunda sessiz kalmasın kaygısını taşıyan ailelerin olduğunu biliyorum. Elbette bu bahsettiğimiz kaygılar içinde olsa çocuğumuz teknoloji ile ilişki kurmalı ama bu da sınırlı olmalı. Günün belli saatleri bizim gözetimizde bu araçları kullanmalı.

Sokaklar ve doğa nimetlerini sunmak için çocuklarımızı bekliyor. Onların çocuklarımızla buluşması için engel olmayalım. Onların yolunu açalım. Domates fidesi ile ilişkisi sanal bir dünya üzerinden değil toprakla olsun.

EREN TÜM/BANDIRMA/03-07-2020
--