Kanser ve Biz

KANSER VE BİZ  
Yaşamayan bilmez, tahmin bile edemez. Aslında uzmanlara göre kanser ölümcül hastalıklar sıralamasınsa  6. sırada yer almaktadır. Ancak tedavisi  diğerlerinden daha pahalı, uzun ve sıkıntılı.
Araştırmalara göre; Balıkesir'in Bandırma ilçesi ve çevresinde kanser hastalığı sürekli artış göstermekte, bu bölgedeki yoğun sanayileşmenin bunda rolü olduğu bildirilmektedir. Son üç yılda hasta sayısı ne yazık ki ikiye katlanmıştır. Her gün Bandırma ve çevresinden yüzlerce hasta Bursa, Balıkesir veya İstanbul  Tıp Fakülte ve hastanelerine  taşınmaktadır.  Bu ilçede yaşayan bir yurttaş  olarak buna daha ne kadar seyirci kalabiliriz.?
      Artık bir EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'ne sahibiz. Haklı olarak beklentimiz yükseldi. Hastanemizden ONKOLOJİ  hizmeti bekliyoruz.  Ne kadar pahalıya mal olacağını tahmin etmek güç değil. Ama yıllardır büyük şehiri besleyen ana arterlerden biri olan  Bandırma, bunu çoktan hak etti. İnsan yaşamı kutsaldır ve önceliklidir. Bazı bürokratik engellerin de kamuoyu oluştuğunda, ilgililerin konuya ağırlık verdiklerinde aşılacağını umuyorum.
      Sağlığımızı tehdit eden arsenikli sular, kükürt oranı yüksek kalitesiz yakıtlar, maden ocakları, çevre kirliliği kaygılarımızın artmasına neden oluyor. Artık hassasiyetimizin  üst sınırındayız.
     Kanser, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda başlıca sağlık sorunu olmaya devam etmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanser yükü geçtiğimiz 30 yılda iki kat artmıştır.  12 milyon yeni kanser vakası teşhisi ile birlikte kanserden kaynaklanan 7
milyon ölümün ve kanserli 25 milyon kişinin halen hayatta olduğu tahmin edilmektedir. 
 Dünya Sağlık Örgütü; 2030 yılında  dünya nüfusunun 8,7 milyara yükseleceği, yıllık 27 milyon yeni kanser vakası, kanserden kaynaklanan yıllık 17 milyon ölüm ile birlikte son 5 yıl içinde yeni kanser tanısı konmuş 75 milyonluk rakamlara yükseleceği öngörülmektedir. Geçmişte batılılaşmış, kaynakları bol, sanayileşmiş ülkelerde görülen bir hastalık olarak düşünülmekteydi. Bu gün bu durum şimdi önemli ölçüde değişti. Küresel kanser yükündeki artışın % 70’inden fazlası, kaynakları az ya da orta gelir düzeyine sahip ülkelerde olduğu saptandı.. Toplumların yaşlanması ve sanayileşme kanser hastalarının artmasında başlıca neden olarak düşünülürken, artık; tedavi ,tanı yöntemleri, beslenme, ekonomik zorluklar  , onkoloji hizmetleri de etkili birer faktör olarak karşımıza çıkıyor.   Sözün kısası; hastanemizde onkoloji  hizmetinin olması yakınımızda yaşayan kanser hastalarının ve onlara bakmakla yükümlü yakınlarının  hayatını ciddi şekilde kolaylaştıracak,  hastalara daha uzun ve  kaliteli yaşam sağlayacaktır.   
      Son  on yılda  sekiz yakın tanıdığımı kaybettim. Kızım dört yıldır tedavi görüyor.  On Altı tane kanser atlatmış veya tedavi gören arkadaşım var. Hepsi için üzüldüm, ama en son, bir arkadaşım vücudunda bir kitle olmasına ve bu kitleye kanser tanısı konmasına  rağmen tedaviyi reddediyor. Çünkü  kemo terapi   için büyük şehire gitme imkanı yok.  Bu durum beni çok daha derinden etkiledi. Daha onun gibi kimbilir, kimler kimler,  gidiş geliş zorluğu yüzünden tedavi olamıyor.  Belki, şüphe duyduğu halde, doktora gidip hastalığına tanı  koydurmuyor. Ameliyat ve terapiler bu hastalığın tedavisi sırasında illaki başvurulan yöntemler. Git geller kaçınılmaz. Terapi birçok vak'ada hastayı çok hırpalıyor. Terapi üzerine bir de yolculuk eklenince durum daha zorlaşıyor. Çok ajitasyona gerek duymuyorum. Başta dediğim gibi yaşayan biliyor. Herkese sağlıklı ömür diliyor, bu konuda hassas olmaya davet ediyorum. 
                            ULVİYE KARA AKCOŞ - 25-08-2021-BANDIRMA