Havutça'dan Akaryakıtta Vergiye Çözüm Önerisi

CHP’den ekonomiye canlılık getirecek kanun teklifi!

CHP’den 78 milyon vatandaşı dolaylı ve direk ilgilendiren önemli bir kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Türkiye’nin Dünyanın en pahalı benzin ve motorinini kullandığını gerekçe göstererek hazırladığı kanun teklifinde akaryakıt ürünleri üzerindeki yüksek verginin 1 lirayla sınırlandırılmasını istedi.

Havutça, 2005 yılı Eylül ayı ham petrol varil fiyatının 59 dolar olduğunu, 2015 yılı Eylül ayında ise ham petrol varil fiyatının 44 dolar seviyelerine gerilemesine rağmen ülkemizde akaryakıt fiyatlarının devamlı artış gösterdiğini vurguladı.

Akaryakıt üzerinden alınan yüksek vergilerin 1 TL ile sınırlandırılmasıyla ekonominin canlanacağını altını çizen Havutça verdiği kanun teklifinde şu ayrıntılara yer verdi;

Dünyanın en pahalı benzin ve motorinini kullanan ülkeler sıralamasında 193 ülke içinde ilk sıradayız. Türkiye bu konudaki liderliğini yıllardır sürdürüyor. Döviz kuru ve uluslararası ham petrol fiyatları bahane edilerek akaryakıt ürünleri üzerinden yüksek vergi geliri elde edilmektedir. Her geçen gün el yakan benzinin litre fiyatına bir vatandaş 2000 yılında ortalama 0,58 lira öderken, 2015 yılında ortalama 4,60 lira ödemektedir. Vatandaşın benzinin litre fiyatına ödediği para 15 yılda yaklaşık yüzde 800 oranında arttı.

Sebebi; benzin ve motorini başka ülkelerden ithal etmemiz değil, Türkiye’de akaryakıtın üzerine eklenen ve giderek artan vergiler. Devlet hem özel tüketim vergisi hem katma değer vergisi hem de bununla birlikte ÖTV’nin KDV’si, yani verginin vergisini alıyor. Bir litre benzin üzerinden ortalama % 62, motorinde ise %52 vergi alınmakta. Son on yılda benzin üzerinden alınan vergi 2.8 kat, motorinde ise 3.1 kat artış göstermiştir.

2002’de ben­zi­nin lit­re fi­ya­tı 1.75 li­ra mo­to­rin ise 1.35 li­ray­dı. Son dö­nem­de ya­pı­lan zam­la­rın ar­dın­dan ben­zin 4.60 li­ra, mo­to­rin ise 4 li­ra ol­du. Kı­sa­ca­sı ben­zi­nin lit­re fi­ya­tı “10 yıl­da yak­la­şık 2,5 ka­t”, mo­to­rin ise “3 ka­t” art­tı­. 2005 yılı Eylül ayı ham petrol varil fiyatı 59,1 dolar iken, 2015 yılı Eylül ayı ham petrol varil fiyatı 44 dolardır. Bu da bize şunu göstermektedir; şuanda kullandığımız ben­zin fi­yat­la­rı­nın bu den­li yük­sek ol­ma­sı­nın ne­de­ni do­lar ya da pet­rol kurları de­ğil, vergilerin yüksek olması. Ver­gi­li akar­ya­kıt fiyat­la­rın­da li­der olan Tür­ki­ye, ver­gi­siz fi­yat­lar­da Av­ru­pa­’nın en ucuz ben­zin fi­yat­ına sa­hip.

Ben­zi­nin lit­re fi­ya­tın­da Tür­ki­ye dün­ya bi­rin­ci­si. Dün­ya­’da ben­zin fi­ya­tı en paha­lı ikin­ci ül­ke olan Nor­ve­ç’­in ki­şi ba­şı mil­li ge­li­ri 95.000 dolar, Türki­ye­’nin ne­re­dey­se 10 ka­tı. Ki­şi başı mil­li ge­li­ri Tür­ki­ye­’den 7-8 kat fazla olan ül­ke­ler­de bi­le ben­zin fi­ya­tı Tür­ki­ye­’den da­ha ucuz. Ki­şi ba­şı mil­li ge­lir ile ben­zin fiyatla­rı­nı kı­yas­la­yın­ca Tür­ki­ye yine açık ara birinci.

Ulaşım her vatandaşın temel hakkı olduğu gibi önemli bir gereksinimdir. Akaryakıt üzerinden alınan bu yüksek ve dengesiz vergiler vatandaşların hakkı olan ulaşım özgürlüklerini sınırlandırmakta ve ekonomik faaliyetlerini de kısıtlamaktadır. Akaryakıttan alınan bu yüksek vergiler kaçak akaryakıt tüketimini arttırmakta, hatta teşvik etmektedir.  Bu yapılacak yasa değişikliği durma noktasına gelen ekonomimize canlılık katacaktır.