''Gün Dönümü Şenliği'' Kazdağı’nda Kutlandı

 

Asya, Avrupa, Amerika ve Anadolu’da farklı inançlardan tüm halkların sevinçle karşıladığı, Türkiye’de uzun yıllardan beri unutulmuş bulunan Gün Dönümü, Çanakkale’de kutlandı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin 20 Aralık günü düzenlediği, gündüz dernek merkezinde gerçekleştirilen sergi söyleşi ve atölyelerle başlayan “GÜN DÖNÜMÜ ŞENLİĞİ- 2015/Kış”, akşam da Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Koşuburnu köyünde düzenlenen açık hava konseriyle sona erdi.
 
SERGİ, TAKAS, SÖYLEŞİ, ATÖLYE
 
Çanakkale Belediyesi, Küçükkuyu Belediyesi, Koşuburnu Köyü Muhtarlığı, Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, İda Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, GÜMÇED Edremit Şubesi’nin de destek verdiği şenlik, Küçükkuyu’daki dernek merkezinde düzenlenen “Çocuklar İçin Resim Kursu” öğrencilerinin resim sergisi ve Alüminyum Rölyef Kursu öğrencilerinin alüminyum folyo kabartma sergileriyle başladı. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan’ın açılışını yaptığı sergiyi takas pazarı izledi. Parayla yeni ürün satın almak yerine, mevcut ürünleri değerlendirme düşüncesiyle ihtiyaç duyulmayan giysi, kitap, ev eşyası gibi ürünler, ihtiyaç duyulan ürünlerle değiş tokuş edildi. Hakan Gönül’ün “Gönüllü Sadelik” konulu söyleşisi ile devam eden gündüz etkinlikleri, Hakan Gürbüz ile “bedenleri ısıtmak ve zihinleri açmak için” Beden Ritim Atölyesi’yle sona erdi.
 
KOŞUBURNU KÖYÜ’NDE KONSER!
 
Şenliğin ikinci bölümünde ise akşam gerçekleştirilen açık hava konseri vardı. Sıfırın altındaki sıcaklık Bayramiç’e bağlı Koşuburnu Köyü’nde düzenlenen konsere ilgiyi azaltmadı. Alanda yakılan ateşlerin ve süslenen ağaçların ayrı bir renk kattığı konserde, Koşuburnu köyü ile çevre köyler ve şehirden gelen 500’ü aşkın izleyicinin yer yer coşkuyla katıldığı birbirinden nefis deyişler, semahlar, nefesler, zeybekler, klasik ve popüler şarkılar ve roman havaları birbirini izledi. Koşuburnu Köyü Muhtarı Ümit Atmaca’nın ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan Ünal’ın açış konuşmalarının ardından Mecit Ünal, Yusuf Korkmaz ve Mustafa Korkmaz’dan oluşan Kazdağı Koruma Derneği müzik grubunun çeşitli yörelerden seçtiği nefesler, deyişler ve türkülerle başlayan konser, zeybekler, semahlar ve bozlaklardan oluşan eserlerle sürdü. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuarı öğretim üyesi Doç. Dr. Cenk Güray ile Türkiye’nin ileri gelen bağlama icracılarından halk müziği derlemecisi ve besteci Ali Fuat Aydın’ın bağlamalarıyla yer aldıkları konserin bu bölümünde, onlara vokalde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuarı öğrencileri Büşra Köroğlu ile Eser Ok eşlik etti. Basgitarda Hakan Gürbüz, perküsyonda Mehmed Mert Baycan, kemanda Ozan Çoban ile akustik gitar ve vokalde  İsmail Cem Köklükaya’dan oluşan Cümbüş Cemaat ise konserin son grubuydu. Klasik ve popüler şarkılardan oluşan bir repertuvar sunan Cümbüş Cemaat izleyicileri coşturdu ve ayrıca roman havalarına unutulmaz lezzetler kattı.
 
KISACIK ALTIN MADENİ
 
Gecede, Bölgedeki Kısacık Altın Madeni Projesine de dikkatler çekildi. Kazdağı’nın üstünün altından deha değerli olduğu vurgulandı. Kurşunlu Köyü’nden Bülent Özüren yaptığı konuşmasında, köylerinde yapılmak istenen feldspat madeni projesi ile ilgili hukuki mücadelenin olumlu sonuçlandığından ve davayı temyizde de kazandıklarından bahsederek, dayanışma ve kararlı mücadelenin önemine dikkatleri çekti.  Bülent Özüren’in konuşması büyük alkış aldı. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ali Çalıdağ ve yürütme kurulu üyesi İbrahim Gül de yaptıkları konuşmalarda, Kazdağı’ndaki doğa koruma mücadelesinin ve birlik ve dayanışmanın önemi ifade edildi.
 
 
HAYAT AĞACI
 
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan’ın verdiği bilgiye göre;  21 Aralık Kış Gündönümü, en eski zamanlardan beri kutlana gelmiş özel bir doğa bayram. Orta Asya’daki Türk Uygarlıklarının Nar-dugan, Kuzey Avrupalıların Yule, Keltlerin ve Druidlerin Alban Arthan, Romalıların Mithra’nın doğuşu ya da saturnalia olarak bildikleri bu doğa bayramı,  mevsim döngüsünün çarkının sonunu ve yeni başlangıcı temsil etmekte.  Bu yüzden yeni yıl süreçlerinden biri olarak kabul edilir.
 
 Asya, Avrupa, Amerika, Anadolu’da farklı inançlardan tüm halklar “Gün Dönümü”nü sevinçle karşılar, gündüzün geceye galibiyetini coşkuyla kutlarmış. Birlikte yemekler yenilir, eğlenilir,  evler arındırılır, hediyeler verilir, ağaçlar süslenir, ateşler yakılır, her yer kırmızı, yeşil, beyaz renklerle renklendirilir, sepetler hazırlanırmış.
 
Diğer halklarda olduğu gibi Orta Asya halklarının inançlarında Gün Dönümü’nün özel bir yeri varmış. Gün Dönümü  kutlamalarında Hayat Ağacı olarak adlandırılan, kutsal sayılan Akçaçam’ın büyük önemi varmış. Toprağın derinliklerine kök salan Akçaçam, göğün en yükseklerine dallarını uzatırmış. Gök Tanrı Ülgen, Hayat Ağacı’nın tepesinde oturur, gündüzle gecenin mücadelesini yönetirmiş. Ünlü bilim kadınımız Muazzez İlmiye Çığ’ın bu konudaki araştırmaları eski kadim kültürlerin gün ışığına çıkışı açısından oldukça önemli.”