Eski Manyas Cezaevi İçin Müze Olsun Talebi

Adalet Bakanlığına bağlı olarak yıllarca hükümlü ve tutuklulara yönelik hizmet verilen Manyas eski Ceza ve Tutukevi'nin Kent Müze'si  yapılması isteniyor. 

Manyas'lı duyarlı vatandaşlar ilçe nüfusunun artış hızının  ve kent turizminin son yıllarda  giderek  azaldığına dikkat çekerek  turizme katkı ve kültürel değerlerin yerinde muhafası için eski Manyas Cezaevinin Müze olarak ilçeye kazandırılması gerektiğini dile getirdiler.

Antik Paraeisodos 'u barındıran  bölgenin antik döneme kadar giden tarihi özelliğiyle birlikte  yaşama dair yüzlerce  kültürel değeri olan tarımsal kullanım aletleri ve ev eşyalarının tamamen  yok olmasını önlenmesini sağlayacak Etnoğrafik  Müze gereksinimine çözüm getirecek Müze için  halen boş olarak bekletilen  Manyas Cezaevi'nin çok uygun bir yer olduğu kanaatini dile getirdiler.

Salur beldesi eski belediye Başkanı Fethi Kilercioğlu  bölgenin çok kıymetli  etnoğrafik değerlerinin  birer birer yok olmasının kültürel geçmişimiz için büyük kayıp olduğunu belirterek  Dünyada ve ülkemizde cezaevleri turizme kazandırılmakta ve bu sayede
burada yaşanan olayların ziyaretçilere aktarılması sağlanmaktadır " dedi. Kilercioğlu " Cezaevi  mekânlarının ziyaret edilmesi ise hüzün turizmi kapsamında yer alıp bölgemizde çok sayıda hikayesi olan kader mahkümları vardır  örneğin Sinop Cezaevi, 1999 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye çevrilmiştir. Bugün için  Müzeyi yılda ortalama olarak 280 bin kişi ziyaret etmektedir. Manyas Cezaevi de Sinop kadar olmasa da bölgemiz için acı da olsa hatıraları yaşatılan   insanı çok eskilere götüren ve derinden etkileyen bir atmosfere sahip bir  yer olmasının ötesinde bölgede bulunan çok sayıda buluntunun en yakın Bandırma Müz'esinin depolarında bekletilip ziyan edilmesini de önleyebilecek kazanımdır. Bölgemizde bulunan Daskleion gibi tarihi antik ziyaretlere paralel ziyaret noktası oluturlabilecek olması ilçemize turizm geliri getirecektir.  Cezaevi yapısal mimari itibariyle Müze olmaya uygundur pek çok yerde benzer yapı müzeye çevrilmiştir,küçük mimari dokunuşlarla  az masrafla Manyas'a kültürel açıdan özellik katabilecek bir yapıdır bu nedenle mutlaka bu binanın Manyas'a müze olarak kazandırılıp turizme de destek verecek kazanım sağlanmalıdır" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

19-03-2020/BANDIRMA GERÇEK/MEHMET LEVENTOĞLU