Elektriğinizİ Kendiniz Üretin.

Elektriğinizi Kendiniz Üretin

Henüz adı konmasa da yaşadığımız çağın adı Elektrik çağı. 1800'lü yıllarda Benjamin Franklin ve Alessandro Volta tarafından başlatılan Elektrikli Dünya ve organik bileşkeni Elektronik  bugün geldiği noktada insanlığın en  temel ihtiyacı noktasında.. 200 yıllık süreçte fosil yakıtlarla başlayan elektrik üretiminde geldiğimiz nokta mutlak yenilenebilir enerji. Ve yenilenebillir enerjinin kaynağı  güneş ve rüzgar. Türkiye belki farkındasınız belki değilsiniz hızla solar enerjiye geçiyor. Solar panel üreten fabrikalarımız arttıkça maliyet düşürüldükçe geçiş hızlanacak. Şimdilik şebekeden uzak yerler için mükemmel bedava elektrik üretme konusunu bir irdeleyelim.

Müstakil eve sahip olanlar, veya şebekeden uzak bir yerde ufak bir işletme yada bir restoran açmak isteyenler, elektrik, ısınma, soğutma ihtiyaçlarını şebekeye bağlı kalmadan enerjisini tamamen solar panel ve rüzgar gülü ile karşılayayım diyenler için Marmara Bölgemize uygun bir proje var.

Bu sistem tamamen şebekeden ayrı olduğu için depolamaya ihtiyaç duyulacağından akü de ekipman içerisinde yer almak zorunda. Fakat Off - Grid (Şebekeden bağımsız) değilde On-Grid (Şebeke ile bağlantılı) olursa hem akülere ihtiyaç duyulmayacağından maliyetler ciddi oranda azalır hem de fazla enerjiyi şebekeye sattığımızdan ekstra para getirisi sağlar. Bu proje On-Grid bir sistem olarak yapılırsa rüzgar türbinine de ihtiyaç duyulmaz.
Bu proje mini rüzgar türbini ve güneş panelinden oluşan hibrit bir sistemdir. Bu sistemin uygunluğu bölgeden bölgeye değişiyor. Örneğin güneş paneli kısmı Karadeniz bölgesinde tam verimli olmayabilir, rüzgar türbini ise rüzgar bakımından düşük olan bazı bölgelerimizde tam verimli olmayabilir. Fakat Marmara bölgesi hem güneş hem de rüzgar verimliliği açısından bu projeye en uygun bölgeler arasında yer almaktadır. Projenin kesintisiz enerji üretimi için rüzgar ve güneş paneli olması gerekiyor. Bu projede ana güç kaynağı güneş panelleri olacak fakat havanın kapalı olduğu zamanlarda ve gün batımında destek ve enerji devamlılığı için rüzgar türbini ek destek sağlayacaktır. Bu projenin kesintisiz uygulanabilmesi için hesaplanan güneş paneli toplam gücünün en az %25’i kadar büyüklükte rüzgar gücünün olması gerekiyor. Örneğin güneş paneli toplam  gücü 8000 Watt ise, rüzgar türbini gücü ise 2000 Watt olması gerekiyor. Ayrıca gün batımında kullanılacak cihazların gücüne ve kaç saat çalışacaksa ona göre akü depolama kapasitesi çıkarılmalıdır. (Anlık nominal tüketilecek güç ve kaç saat çalıştırma durumu. Mesela aynı anda çamaşır makinası, bulaşık makinası , klima çalıştırıyorsak ve kaç saat boyunca kesintisiz çalıştırma ihtiyacı varsa anlık tüketim gücü ve saat hesabını ona göre hesaplamamız gerekiyor.)

Bu yazıyı daha önce yazdığım zaman belirlenen bir kapasitede bir güç hesaplaması yapıp, hesaplanan güç miktarı üzerinden akü, panel, rüzgar türbini adetlerini ve invertör kapasitesini belirtip bir maliyet hesabı çıkarmıştım. Fakat projenin yapılacağı yer standart bir ev mi, arazili bir ev mi ya da bir işletme olup olmadığını bilmediğimiz için sadece sistemin çalışması ve gerekli malzemeler üzerine değineceğim. Maliyet hesabı ihtiyaca göre belirlenen güç kapasitesine istinaden  hesaplanacak bir durumdur.

Şebekeden bağımsız ve kesintisiz bir enerji kurulumu için (Off-Grid); 

# solar güneş paneli(mümkünse mono kristal olanlar), 

# Mini rüzgar türbini, 

# invertör ( Akü şarj kontrol özellikli)
# Akü şarj kontrol cihazı (Rüzgar Türbini İçin)
# Kontrol ve dağıtım panosu (Sigorta, kaçak akım rölesi, bağlantı baraları) 

# jel akü.
# Montaj için gerekli enerji kabloları
# Montaj içi gerekli ekipmanlar

Hesaplamamızı yapıp sistemi kurduk diyelim. Gün içinde güneşten enerjimizi sağlayıp ve akülerimizi tam kapasite doldurup gün batımına merhaba dedik. Olabilecek en kötü olasılığı göz önüne alıp enerji kesintisi olmaması için gün batımında sistemimize destek olacak tek güç rüzgar türbini olacaktır.   

Panellerin ortalama ömrü 25 yıl. Akülerin ise ortalama 10 yıl. Bu sistem devreye alındığı zaman arıza olmadığı sürece kolay kolay ilk 10 yıl masraf gerektirmez. 

Takip eden 10. yılda sadece akü masrafı gerektirir. (Ömrünü tamamlar)

Böyle bir sistemin ne gibi bir avantajı olabilir?
# Kışın  ısınma, d.gaz yerine elektrikle yemek pişirme, su ısıtma gibi kalemleri eklediğimiz zaman doğalgaz faturası derdi de  olmaz.
# Yaz veya kışın fatura ne kadar gelecek korkusu yüzünden yetersiz ısınma ve soğutma rahatsızlığının ortadan kalkması ve rahat bir yaşam konforu sunması.
# Kısa vadede toplu bir ödeme sonrası uzun vadede elektrik ve doğalgaz faturalarından kurtulma durumu. (Enflasyonist ülkelerde kısa vadeli yapılan ciddi maliyetli yatırımlar, uzun vadede her zaman hesaplı olur)
# Günden güne yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araçlar için sınırsız (maliyetsiz) şarj yapma imkanı.

AĞUSTOS 2022 İTİBARİYLE GÜNCEL MALİYET - ÖRNEK

Maliyet ve güç hesaplaması için bir örnekleme;
6 kW depolamalı +  güneş panelleri anlık güç 2400 Watt, rüzgar türbini 1000 Watt'lık bir proje için genel maliyetler.
1 adet mini rüzgar türbini 1000 Watt-9000 TL
4 adet 12 V 124 Ah Jel akü-1850 TL
 6 adet güneş paneli-3700 TL
1 adet redresör 24 V 30 Amp.- 11000 TL
2 adet akü şarj kontrol cihazı (Rüzgar türbini ve güneş panelleri için) 500 TL
Kontrol panosu + bağlantı kabloları + sigorta + platform bağlantı ekipmanları + ve diğer ekipman. -5000 TL

Toplamda= Rüzgar Türbini                  9000
                     Akü                                 7400
                     Güneş Paneli                  22200
                     Redresör                        11000
                     Akü Şarj kontrol Cihazı   500
                     Diğer Ekipmanlar            5000
                      Toplam                        + 55100 TL 
Bu fiyatlar ürün marka modellerine göre değişkenlik göstermektedir. Sadece tahmini ortalama fiyatlardır. Ayrıca kurumsal bir firma tarafından yapılacaksa firma hizmet bedelini de eklemek gerekir.
Not: Hem sistemin sağlıklı kurulumu hem de gereğinden fazla maliyet yada dolandırılmamak için bu tarz sistem kurulumlarında  yetkin ve kurumsal firmalar tercih edilmelidir. 
 
55.1 bin liralık bir kurulumla yani depolama kapasitesi 6 kW ve  anlık toplam üretim gücü (Güneş+Rüzgar) 3400 Watt olan bir sistem ile neler çalıştırabiliriz.
Orta buzdolabı, sınırsız aydınlatma, Sınırsız TV, gün içinde çamaşır makinası + bulaşık makinası ve diğer küçük elektrik cihazlarını ( Kahve makinası, saç kurutma makinası vesaire)

Yol haritası için bu bir örnekleme. Geri kalan hesaplama sizlere kalmış. Üretim güç kapasitesini ve depolama kapasitesini artırdıkça maliyet tabi ki artacak fakat ısınma, soğutma , yemek pişirme , bahçe sulama gibi imkanlarda ortaya çıkacaktır. İşin özeti kimin ne kadarlık bir enerjiye ihtiyacı olduğudur. Yetersiz enerji ile enerji mağduriyeti, gereğinden fazla kapasiteli bir sistem kurulumu ile de maliyet açısından mağdur olmaya gerek yok…

HÜSEYİN TEKKOL / BANDIRMA/

wtekkolw_23@hotmail.com

31.07.2022