Eğitim Sendikalarından Öğretmenlik Meslek Kanunu'na Tepki

Eğitim sendikalarının öğretmenlik meslek kanunu tepkisi
Eğitim Sen ve Eğitim İş Bandırma Temsilcilikleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Öğretmenlik Meslek Kanunun geri çekilmesi için ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Eğitim İş Sendikası Başkanı Kadir Taylan, Emekli Sen Şube Başkanı Levent Balkış, Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, Ses Bandırma Şube Başkanı Erdinç Karabayır, Gümçed Şube Başkanı Gültekin Mutlu,Belediye Meclis Üyesi Nüvit Erten  ve sendika üyeleri katıldı.

Eğitim Sen Bandırma Şube Başkanı Erdal Doğru “Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar defalarca olduğu gibi, bir kez daha kendi bildiğini okumakta, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemeye çalışmaktadır. Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı (ÖMKT) kapalı kapılar ardında, kanunun muhatabı olan öğretmenlerin ve sendikalarının iradesi dışında, haklarını ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış ve 2021’in son günü TBMM’ye sunulmuştur” dedi. Öğretmenlik Meslek Kanununun,13 maddelik bir çalışmaya sığdırmanın mümkün olmadığını dile getiren Doğru, bu tutumun, iktidarın eğitime ve öğretmenlere nasıl baktığını, açıkça gösterdiğini söyledi.

Doğru “Tasarının pek çok yerinde geçen “kademe ilerleme cezası almamış olmak” gibi ifadeler sendikal örgütlenme özgürlüğünü kısıtlamak, iktidara yakın sendikalara üye olmaya yönlendirmek gibi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Tasarıda 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması yurttaşlık haklarını, akraba ve yakınların araştırılmasında olduğu gibi suçun şahsiliği ve masumiyet karinesi gibi en temel hukuk ilkelerini ihlal etmektedir. Tasarıda özel okullarda çalışan öğretmenlere ilişkin herhangi bir düzenleme yoktur. Bu durum bu meslektaşlarımızın piyasacı eğitim anlayışı içerisinde ucuz iş gücü olarak görüldüklerinin de bir kanıtıdır. Tasarının yasalaşması halinde öğretmenler arasındaki ilişkiler ve mesleki dayanışma bozulacak, statü ve ücret farklılaşması okullarda yeni sorunları ve ayrımları beraberinde getirecektir Bu durum eğitim emekçilerini, karşılaştıkları sorunlara birlikte çözüm üretmede gösterdikleri mesleki dayanışmadan uzaklaştıracaktır. Tasarının öğretmen veli ilişkilerini olumsuz etkilememesi mümkün değildir. Çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında sorunlar yaşanması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Doğru devamında şunları söyledi “Siyasi iktidar, TBMM’ye sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nı derhal geri çekmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

10-01-2022/