Diyet Uzmanı Tuğba Küçük "Çocuklarda Obeziteyi Önlemenin Yolları"

Çocuklarda Obeziteyi Önlemenin Yolları

Dünyada en yaygın beslenme sorunları arasında ilk sıralarda yer alan obezite, günümüzde özellikle çocukların en çok karşılaştığı sorunlardan bir tanesi haline geldi. Erişkin dönemde karşılaşılan obezitenin başlangıcının çocukluk yaşlarına dayandığını belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük çocukluk çağında doğru beslenmenin önemine dikkat çekti

Obezite; vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir sağlık problemidir. Sadece ileri yaşlarda değil, çok küçük yaşlardan itibaren görülmektedir ve enerji metabolizması bozukluğu olarak sayılmaktadır.

Yetişkinlerde görülen obezitenin büyük çoğunluğunun temeli, çocukluk çağlarına dayanmaktadır. Dünya genelinde obezite eğiliminin özellikle çocuklar ve adölesanlarda yüksek düzeyde olduğunu belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Küçük “Günümüzde çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştrması 2010 verilerine göre ülkemizde 0-5 yaş arasındaki Obezite sıklığı %8,5; fazla kilolu ve şişman( obez ) sıklığı ise %26,4’tür. 6-18 yaş aralığındaki obezite sıklığı %8,2; fazla kilolu ve şişman( obez) sıklığı ise %22,5 olarak belirlenmiştir’’ dedi.

Obezite nin her yaş grubunda görülmekle birlikte fizyolojik olarak hızlı yağ depolanmasının meydana geldiği yaşlarda daha sık olarak görüldüğünü belirten Tuğba Küçük, ‘’ Çocukluk döneminde en sık olarak yaşamın ilk yılı, beş-altı yaş arası ve püberte döneminde olmaktadır. Beş yaşından önce ve 15 yaşından sonra başlayan obezite ne yazık ki daha tehlikelidir. Yine yapılmış çalışmalarda; okul öncesi yaşlarda şişman çocukların % 26-41’inin okul çocuklarında şişman olanların % 42-63’ünün erişkin yaşta şişman kalmaya devam ettiği gösterilmiştir. Eğer önlem alınmazsa tüm dünyadaki yetişkinlerin % 20’sinin (150 milyon kişi), çocuk ve adolesanların % 10’unun (15 mil on kişi) ileride şişman bireyler olacağı düşünülmektedir’’ dedi.

Obezitenin ve özellikle de çocukluk çağındaki obezite( şişmanlık ) nin artmasında birçok etmenin rolü bulunduğunun altını çizen Küçük, şişmanlık; genetik etmenler (kalıtım, cinsiyet, hareketsiz yaşam biçimi ve fiziksel aktvitenin azlığı vb.) ile çevresel etmenlerin, enerji metabolizması ve yağ dokusu üzerindeki etkilerinin bir bileşeni olduğunu ve genetik yatkınlığı olan

bireylerde devam eden çok yönlü çevresel etmenlerinde, şişmanlığın oluşumunu kolaylaştırdığını söyledi.

Küçük, ’’Günümüzde şehir yaşamında yüksek bir artış olması ve çalışan ebeveyn sayısındaki artşı nedeniyle; işten eve yorgun – argın bir vaziyette gelen ebeveynler yorgunluk ve zaman kısıtlılığına bağlı olarak evde yemek hazırlama yerine; hazır gıdalara yönelmektedir. Bu durum da maalesef ki obeziteye doğrudan zemin hazırlamaktadır. Bu konuda reklamların etkisi, hazır yiyecek ürünlerinin daha kolay ulaşılabilirliği ve daha ucuz olmasının da katkısı oldukça yüksektir’’ dedi

Peki, çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılmaktadır?

Çocuklarda görülen obezitenin özellikle bebeklik dönemlerinden itibaren anlaşılabildiğini vurgulayan Tuğba Küçük bu konuda gerekli önlemlerin alınabileceğini iletti.

Burada önemli olan nokta; ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması ve düzenli olarak çocuklarının boy -kilo kontrollerini yapmaları obezitenin erken aşlarda önlenmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Anne- baba çocuğun gelişim süresince sürekli boy ve kilo değerlerini düzenli aralıklarla doktor denetiminde kontrol etmeli ve persentİl değerlerinde herhangi bir yükseklik durumunda mutlaka bir uzmandan destek alarak obezitenin önlenmesine katkıda bulunmalıdır.

Çocuklarda Obezite Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?

Ailelere çocuklarda obezite konusunda önemli uyarılar yapan Diyetisyen Tuğba Küçük, çocukluk çağı obezitesinin önlenmesine yardımcı olabilecek önlemler hakkında bilgi verdi:

Obezite tek bir nedene bağlı ortaya çıkmadığı gibi obezite durumuyla karşılaşıldıktan sonrasında da obezite riskini azaltmak için de; tek bir çözüm değil birçok farklı konuya olabildiğince dikkat etmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.

Çünkü hepiniz biliyorsunuz ki çocuklar sizin en değerli varlıklarınız ve onların bebeklikten itibaren genç yetişkin bireyler haline gelinceye kadar tüm sorumlulukları sizin üzerinizde, bu nedenle; onların sağlıklı bir şekilde gelişim  süreçlerine katkıda bulunmak için bilinçli anne babalar olmalı ve onlar için her şeyin en doğrusunu ve en güzelini yapmalısınız.

Çocukların uzun süre ekran başında hareketsiz bir şekilde kalmasını önlemek için siz ebeveynlerin çocuklarınızı keyif aldığı aktvitelere yönlendirmesi ( örneğin; yürümek, koşmak, ip atlamak, bisiklete binmek, yüzmek, aktif oyunlar gibi) bu dönemde hareketsizliğin, obezitenin engellenmesi için oldukça önemli bir yöntemdir.

08-07-2050

--