Deprem Gündemi 8 Şubat. OHAL İlan Edildi. Ne Anlama Geliyor

Bugün 8 Şubat Çarşamba günü. 48 saatten fazla zaman geçmişken Türkiye'nin en zor saatleri devam ediyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından büyük endişeyle devam eden çalışmaları takip ediyoruz. Enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmalar devam ediyor; yaralılarsa tedavi altında. Tüm endişelere, öfkelere korkulara rağmen umudumuzu da taşıyoruz. Canla başla çalışan personele, dayanışma içindeki Türkiye'ye güvenimiz tam.
• Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın gece yarısı itibariyle yaptığı açıklamaya göre can kaybı 5 bin 894'e, yaralılar ise 34 bin 810'e yükseldi. 5 bin 775 bina yıkılırken yaklaşık 8 bin vatandaşımız da enkazlardan sağ çıkarıldı.

Herkese ulaşılıncaya dek: Arama-kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Oktay, sahadaki 16 bin 139 arama kurtarma ekibininin enkaz altında bulunan son vatandaşa ulaşana kadar faaliyetlerine devam edeceğini belirtti.
Araçlara giriş yasağı: Oktay ayrıca, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a Salı sabah saat 11:00 itibariyle ve 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişinin durdurulduğunu açıklamıştı.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen 10 ilde 3 ay geçerli olmak üzere OHAL ilan etti. OHAL teklifi TBMM'den oybirliğiyle geçti.

Ayrıca: TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un imzasıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti grupları, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili ortak bildiri yayımladı. Bildiride "TBMM Başkanlığı ve Mecliste grubu bulunan beş siyasi partinin temsilcileri olarak vatandaşlarımızın yanında ve hizmetindeyiz." denildi.
• CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu deprem bölgelerini ziyaret etmesinin ardından yaptığı açıklamada bölgelerin yeniden ayağa kalkması için kendisinin ve belediye başkanlarının ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu "İktidara buradan seslenmek istiyorum Covid-19 sırasında çıkardığınız engelleri bu kez kabul etmeyeceğiz. Gerekli yardımları en çok ihtiyaç duyulan yerlere, olabildiğince hızlı taşıyacağız. Sarayın siyasetiyle de PR çalışmalarıyla da yalan dolan haberleriyle de artık ilgilenmiyoruz." dedi. 

Başkanlara çağrı: Belediyelere karşı siyasi bir tavır olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ömrü boyunca devlete her biçimde vergi veren halk ihtiyacı olduğunda devleti yanında göremedi. İnsanlarımızın hâlini gördükçe öfkem artıyor. Birilerinin felaketi yumuşatma çabalarına asla destek vermeyi düşünmüyorum. Belediye başkanlarımıza söyledim; kaynak sağlamak için ellerinden geleni yapacaklar. Bürokratik engel mi koyuyorlar? 'Yapın dinlemeyin. Bu halka ekmek, battaniye bulmak için tutuklanmanız gerekiyorsa tutuklanın' dedim." diye konuştu. 
• Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska, Emine Erdoğan'a "yardıma hazırız" mesajı gönderdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

Son dakika: Zelenski, Ukraynalı ekibin arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'ye doğru yola çıktığını bildirdi.
• Depremde Adıyaman'daki Atatürk Bulvarı'nda enkaz altında kalan AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ın yaşamını yitirdiği açıklandı. 
• TFF, deprem felaketinin ardından 7-12 Şubat tarihleri arasında oynanması planlanan tüm profesyonel ve amatör müsabakaların ertelendiğini duyurdu.

Yeni Malatyaspor Kulübü'nün kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan, göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

• Resmî kurumlar, bakanlar ve yetkililer arama, kurtarma ve yardım faaliyetleri hakkında aşağıdaki açıklamalarda bulundular:

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Kuvvetleri Komutanlığının yanı sıra jandarma ve emniyete ait helikopterlerin deprem bölgesine personel ve teçhizat nakli için görevlendirildiğini bildirdi. TSK'nın Doğal Afet Kurtarma Taburları Hatay, Malatya, Osmaniye ve Kahramanmaraş'a gönderildi. Komandolar da çalışmalara destek olmak için deprem bölgesine sevk edildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili, "Türkiye genelinden şu ana kadar 18 bin jandarma, 10 bine yakın polis sevk ettik, 10 bin jandarma talimatı daha verdik." dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Şu ana kadar 76 ülkeden ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi geldi. Bu yardımların da gerek yurt dışından gerek Türkiye’ye geldikten sonra koordine edilmesi önemli.” dedi. Antalya’daki konuşmasında deprem bölgesinden gelen vatandaşlar için 50 binin üzerinde yatak kapasitesine ulaşıldığını ifade eden Çavuşoğlu, kurumlara ait misafirhanelerin 4 bin 380 yataklık kapasitenin de depremzedelere ayrıldığını belirtti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgelerinde aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların kayıt altına alınarak, bağlı kuruluşlara yerleştirildiğini bildirdi.
İstanbul Valiliği'nin yaptığı açıklamada, deprem bölgesine 14 bin 451 personel ve AFAD gönüllüsü ile 515 iş makinesi, 265 yardım tırı, 4 bin 423 çadır, 58 ambulans ve UMKE aracının sevk edildiği belirtildi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgede 44 üniversitenin depremzedeler için barınma, yemek ve sağlık hizmeti sunduğunu bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgesinde bulunan mükellefler için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hâli ilan edildiğini duyurdu. Mücbir sebep süresince, verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri de bakanlıkça uzatıldı.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), hem depremlerden zarar gören hem de kar ve tipi nedeniyle kapanan yolları trafiğe açmak için yaklaşık 14 bin kişilik personelle 24 saat esasıyla çalışmayı sürdürdüğünü duyurdu.OHAL Kanunu'nun 5'inci maddesine göre, doğal afet nedeniyle OHAL ilan edilmesi durumda, "felâkete uğrayanların kurtarılması, meydana gelen hasar ve zararın telafisi için ihtiyaç duyulan ve hemen sağlanamayan para ve her türlü taşınır ve taşınmaz mallar ve yapılması gereken işler; para, mal ve çalışma yükümlülüğü yoluyla" sağlanması öngörülüyor. Bu yükümlülüklerin detayları da yine aynı kanunda düzenleniyor.

OHAL Kanunu'nda kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel ve tüzel kişilerin de arazi, arsa, bina, araç, gereç, yiyecek, ilaç ve tıbbi malzeme gibi kendilerinden talep edilen her türlü maddeyi vermek zorunda olduğu belirtiliyor.
OHAL'in yardım çalışmalarına etkisi ne?
OHAL, ilan edildiği bölgelerde valilere çevre illerden ve ordudan yardım isteme yetkisi de tanıyor.

Kanunun 20'nci maddesinde, "Bölgelerinde... olağanüstü hal ilan edilen bölge valileri, kendi mülki idare bölümlerindeki 'Acil Kurtarma ve Yardım Örgütlerinin' ihtiyacı karşılamayacağının anlaşılması üzerine, çevredeki bölge valiliklerine başvururlar. Bölge valileri, ani ve olağanüstü olaylarla karşılaşmaları veya yakın bölge valiliklerinin göndereceği yardım gelinceye kadar, bölgedeki en büyük askeri komutanlıktan yardım isteyebilir" ifadeleri yer alıyor.

OHAL Kanunu'nun getirdiği bir başka düzenleme de OHAL Koordinasyon Kurulu'nun kurulması. Doğal afet durumlarında ilan edilen OHAL'de Koordinasyon Kurulu da farklı bölgelerdeki yardımların düzenlenmesi ve arama-kurtarma çalışmalarının koordinasyonunun sağlanmasından sorumlu oluyor.

08-02-2023/ KAYNAK - APOSTO