Deprem Bülteni. Yurdun Her Yanından Yardım Zinciri

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "Şehrin yarısından çoğu evine giremiyor, yani 1 milyon kişi. Spor salonları, sosyal tesisler, camiler her yer açık. Doğalgaz olmadığı için ekmek üretiminde sorun yaşanıyor. Acil olarak ekmek ve battaniye ihtiyacımız var. Böyle büyük bir felaket görmedim ben." açıklamasında bulundu.

Öte yandan: Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kilis'te arama faaliyetlerinin sona erdiğini ve enkaz altında kimsenin kalmadığını bildirdi.
• Deprem bölgesinde Jandarma Genel Komutanlığından 16 bin 421, Emniyet Genel Müdürlüğünden 6 bin 148, Sahil Güvenlik Komutanlığından ise 391 olmak üzere toplam 22 bin 960 personelin arama kurtarma çalışmalarına destek verdiği belirtildi.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Gelibolu'daki 2'nci Kolordu İstihkam Alay Komutanlığı personelinin deprem bölgesine gönderilmek üzere harekete geçtiğini açıkladı. MSB tarafından ayrıca Deniz Kuvvetlerine ait TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar gemilerinin, deprem bölgesine iş makinelerini ulaştırmak için Mersin'e doğru yola çıktığı açıklandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), deprem bölgesine personel ve yardım malzemesi ulaştırmak için kullanılan CH-47 Chinook tipi nakil helikopterlerinin de aralarında bulunduğu helikopterlerin deprem bölgesine gönderildiğini duyurdu.
Devlet Su İşleri (DSİ) Erzurum 8'inci ve Kars 24. bölge müdürlüklerinde görevli ekipler de deprem bölgelerine intikal ettirildi.
• Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 1600'ün üzerinde ilave arama kurtarma ekibinin arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere Hatay'a gönderileceğini açıkladı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığına ait 2 uçak, arama-kurtarma ve sağlık görevlilerinin deprem bölgesine intikali için görevlendirildi.

• AFAD Gönüllülük Dairesi Saha Koordinatörü İdris Varlı'nın açıklamasına göre, bölgede görev yapmak için AFAD Gönüllülük Sistemi'ne 110 bin 41 kişi başvurdu ve toplam gönüllü sayısı 719 bin kişiye ulaştı.

• Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve özel maden şirketlerinde çalışan madencilerin arama ve kurtarma çalışmalarına destek verdiği bildirildi.

Ayrıca: Amasya Merzifon Yeni Anadolu Madencilik İşletmesi’nden 2 mühendis ile 48 madencinin arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılacakları belirtildi.
• Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), deprem ve yoğun kar nedeniyle kapanan yolları trafiğe açmak için yaklaşık 14 bin kişilik personelle çalışmaların sürdürüldüğünü duyurdu. 68 bin 700 kilometrelik yol ağında kar mücadelesi çalışmaları devam ederken ülke genelindeki tüm otoyollar ücretsiz hizmet veriyor.

KGM, depremde zarar gören ve “Gaziantep ve Güneydoğu için hayati bir aks” olan Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’ndaki hasarın ise giderildiğini ve yolun ulaşıma açıldığını bildirdi.
Konya: Konya’yı Ankara ve Aksaray’a bağlayan kara yolları yoğun kar nedeniyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Konya’yı Adana, Antalya, Karaman ve Afyonkarahisar’a bağlayan yollar her iki istikametten trafiğe açıldı. Konya Emniyet Müdürlüğü, koşullar nedeniyle bölgede trafik yoğunluğu olduğunu ve bunun deprem bölgesine giden araçları olumsuz etkilediğini belirterek özel araçları şehirlerarası yolculuk yapmamaları gerektiğine dair uyardı.
• Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, AFAD'ın davetine uyarak gönüllü olan 11 bin 780 vatandaşın Adana, Gaziantep, Adıyaman ve Urfa'ya ulaştırıldığını açıkladı. Ekşi aynı zamanda depremlerden etkilenen bölgeye 850 ton insani yardımın ve 12 bin 839 kişilik arama-kurtarma ekibinin de ulaştırıldığını duyurdu.

Öte yandan: THY ve Pegasus Hava Yolları; Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan yapılacak yurt içi tüm uçuşların ücretsiz olarak gerçekleştirileceğini açıkladı.
• PTT ve Yurtiçi Kargo, Kahramanmaraş ve çevre illere gönderilecek bireysel yardımların ücretsiz olarak ulaştırılacağını duyurdu.

İhtiyaç listesi: PTT tarafından paylaşılan ihtiyaç listesinde elektrikli ısıtıcı, powerbank, kışlık her türlü giyim eşyası, yorgan, yastık, battaniye, uyku tulumu, bebek bezi, su ısıtıcısı, cep ısıtıcısı, kişisel temizlik ve hijyen malzemesi, çay, konserve, kuru gıda, tava, tek kullanımlık tabak, bardak, çatal, kaşık ve çocuk maması yer aldı.
• Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, depremlerden etkilenen Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’da 3 bin 400 depremzedenin TCDD'ye ait vagonlarda konakladığı ifade edildi.

• Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, depremden etkilenen vatandaşların konaklaması için 17 bölgede yaklaşık 50 bin yatağın tahsis edildiğini açıkladı.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu da Antalya'da bazı otellerin depremzedelerin konaklamasına açılacağını ve depremden etkilenen yaklaşık 15 bin vatanadaşa oda konaklaması tahsis edileceğini açıkladı.
• İstanbul Ticaret Odası (İTO), deprem bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan malzemeleri taşıyan 25 tırın bölgeye sevk edildiğini açıkladı. Ayrıca İTO üyelerinden gelecek ayni yardımlar için Atatürk Havaalanı THY Kargo binasında bir Deprem Koordinasyon Merkezi oluşturulduğu da bildirildi.

• Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, deprem bölgesine acil ihtiyaç maddelerini taşımaya başladıklarını ve yerel zincirler olarak nakdi yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı.

• Antalya'da yaşayan Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının, kentteki depremzedeler için oluşturulan yardım merkezlerinde gönüllü olarak çalıştığı kaydedildi.
• Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, katıldığı toplantıda dinleyicileri Kahramanmaraş merkezli depremlerin mağdurları için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti: 

"On yıldan fazla süredir görmediğimiz bir doğal afet. Türkiye ve Suriye'de binlerce insanın hayatını aldı. Kurbanları ve hayatta kalanları bulmak için gece gündüz çalışan cesur kurtarma görevlilerini hatırlamalıyız."

Azerbaycan, "Türkiye Yüzyılı Birlik ve Dayanışma Platformu” kampanya yardım kampanyası başlattı ve askerî hekimlerden oluşan bir ekibi Türkiye'ye gönderdi.
İspanya, bölgede sahra hastanesi kuracağını ve 70 kişilik profesyonel ekibin gönderileceğini ve toplamda 500 kadar deniz subayının bulunduğu gemilerin, kurtarma çalışmalarına destek vermek için Türkiye'ye doğru yolda olduğunu açıkladı.
Romanya, enkaz altında arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'ye 60 kişilik uzman ekibi gönderirken; Moldova da 55 personel ve 12 araçtan oluşan arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi.
Hırvatistan kurtarma ekibi 40 kurtarıcı ve 12 araç ile desteğe geldi. Estonya, Slovakya, Malta, Portekiz, Karadağ ve Arnavutluk'tan da Türkiye'ye arama kurtarma ve sağlık ekipleri gönderildi.
Macaristan arama kurtarma ekibi HUNOR, Hatay’da bu sabah itibariyle arama kurtarma faaliyetlerine başladılar.
Avustralya, Kızılhaç aracılığıyla 10 milyon Avustralya doları değerinde insani yardım göndereceğini bildirdi. Yeni Zelanda, 1,5 milyon Yeni Zelanda doları insani yardım sağlayacağını duyurdu.
İngiliz Kızılhaçı, "acil bağış" sağlanması için bağış kampanyası başlattı. Britanya merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam ekibinin de değerlendirme yapmak üzere bölgeye geleceği açıklandı.
Katar'ın Türkiye ve Suriye’ye yardım çalışmaları kapsamında, 10 bin konteyner ev göndereceği kaydedildi.
Çin, kurtarma ve sağlık ekipleri ile yardım malzemeleri dahil 6 milyon dolara yakın acil yardım sağlayacağını belirtti.
Güney Kore, arama kurtarma çalışmalarına insani yardım ve destek ekibi göndereceğini duyurdu.
Hindistan'ın gönderdiği ilk uçak Adana'ya ulaştı.
• Depremin ardından dün saat 17:00 sıralarında İskenderun Limanı'nda henüz kaynağı belirlenemeyen nedenle konteynerlerde çıkan yangın gece boyunca devam etti. Son açıklamalara göre, çevreye yayılan yangını söndürme çalışmalarının saat 18:00 itibariyle hâlâ devam ettiği kaydedildi.

• Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan toplam yüzey kırığının 500 kilometreyi aştığını belirtti. Sözbilir, "Bu 17 Ağustos 1999, Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin toplamından daha uzun bir kırılmanın geliştiğini gösteriyor." dedi.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Carlo Doglioni, Kahramanmaraş merkezli depremlerin, Anadolu yarımadasını batı yönünde 3 metre kaydırdığını söyledi. Doglioni, Kahramanmaraş merkezli depremlerin İtalya'da 2016'da yaşanan ve 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Amatrice depreminden bin kat daha güçlü olduğunu belirtti.
• İstanbul Emniyet Müdürlüğü, depremde enkaz altında kalanları arayarak kandırdıkları belirlenen Yunus S. ve Mesut B.'nin gözaltına alındığını açıkladı.

Bir adım geriden: Haklarında siber dolandırıcılık ve siber zorbalık şikayetleri bulunan ‘atatv44’ isimli bir Discord grubuna üye şahıslar enkaz altında yardım bekleyen vatandaşların paylaştığı telefon numaralarını arayıp AFAD ekibinden olduklarını söyleyerek dalga geçmiş, sosyal medyada büyük tepki toplamışlardı.
• Charlie Hebdo dergisinin "Türkiye'de deprem" başlığıyla Twitter'da yaptığı paylaşımda, yıkılan binalar ile devrilen bir aracın tasvir edildiği çizimin üzerinde "Tank göndermeye ihtiyaç kalmadı" ifadesi yer aldı.

06-02-2023/KAYNAK : APOSTO