CHP’Lİ Akın:  Ayvalık’ta Talana İzin Vermeyeceğiz

        AYVALIK’TA TALANA İZİN VERMEYECEĞİZ

-       BİNLERCE İNSANIMIZIN EKMEĞİ İLE OYNAMAK VİCDANA SIĞMAZ

-       MADEN YATIRIMLARINA KARŞI DEĞİLİZ, TALANA KARŞIYIZ

CHP Balıkesir Milletvekili Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Ayvalık Bağyüzü mahallesinde talana neden olacak granit taş ocağının açılmasının çok büyük ekonomik, ekolojik ve sosyal kayıplara yol açacağını söyledi. Akın, “Madenciliğe karşı değiliz. Ancak kurnazlıkla yapılan halkın gelirinden, doğanın zenginliğinden çalınanlara, talana, çevreyi umursamadan yok eden zihniyete karşıyız. Ayvalık’ta talana izin vermeyeceğimizi herkes bilmeli” dedi.

Fıstık çamlarıyla ünlü Kozak Yaylası, son yıllarda sayıları hızla artan taş ocakları nedeniyle delik deşik ediliyor. Bergama’nın 16, Ayvalık’ın 1 köyünün geçim kaynağı olan Kozak Yaylası’na birer birer açılan taş ocakları, orman köylüsünün tek geçim kaynağı da elinden alıyor. Bugünlerde kilosunun satış fiyatı 40 Euro olan çam fıstığının büyük zahmetlerle üretimini gerçekleştiren orman köylüleri taş ocaklarının yarattığı tehlikelere tepki gösteriyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ayvalık Bağyüzü’nde yapımı planlanan granit taş ocağının orman köylüsünün gelir kaybına yol açacağını bunun da köylünün hayatını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Vatandaşların büyük tepki gösterdiği taş ocaklarının yarattığı kirliliğin yaklaşık 15 milyon çam fıstığı ağacında verimin düşmesine neden olduğunu vurguladı. Akın, “Köylülerimiz 10 sene sonra burada sadece madenciler kalır. İnsanlarımız bu zahmetli işten para kazanamadıkları için şehirlere göçüyor, diye yakınıyorlar. İnsanlarımızı yerinden yurdundan etmek vicdana sığmaz. Ekmekleri ile oynamak vicdana sığmaz” diye konuştu.

Bağyüzü’ndeki granit taş ocağının 24,84 hektarlık alanda açılacağını, yıllık 81 bin ton kapasite ile granit üretiminin planlandığını, proje için kullanılacak tehlikeli maddelerin atıkları için de ormanlık alanda depo kurulacağını anlatan CHP’li Akın şu bilgileri verdi:

"Taş ocağı izinlerinin 25 hektarı geçmesi halinde 'ÇED Gerekli Değildir' belgesinin yeterli olmayacağını, ÇED sürecine tabi olacağı açık ve net bir mevzuattır. Ama burada bir kurnazlık yapılıp, mevzuatın arkasından dolanılıyor. Taş ocağı projesi 24,84 hektarlık bir alanda yapılacak denilerek, ÇED mevzuatına takılmadan işlerini yürütmüşler. Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, granit ocağı projesi için de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Bu yeni değil. Daha önce de Bağyüzü Mahallesi yakınlarında dört yıl önce açılan taş ocağı sebebiyle bine yakın ağacın kesimine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Ocaklarda uygulanan dinamitle patlatma yöntemi ve ocaklardan taş taşıyan dev kamyonlar bölgedeki ağaçları yavaş yavaş öldürecek. İşte, biz bu kurnazlıkla yapılan talana karşıyız. Madenciliğe karşı değiliz. Ancak kurnazlıkla yapılan halkın gelirinden, doğanın zenginliğinden çalınanlara, talana, çevreyi umursamadan yok eden zihniyete karşıyız.”

BANDIRMA gERÇEK-SERHAT OZAR