Bandırma'da Hidrojen Vadisi Projesi 'ne Avrupa Birliği'nden Hibe Destek

Bandırma sınırları içinde yer alan ve geleceğin süper yakıtı olarak tanımlanan  yeşil hidrojen yakıtının deneme üretimleri başarıyla gerçekleştirilen  Hidrojen Vadisi Projesi için 7,45 milyon avroluk AB hibesi alacağı açıklandı. Sabancı Holding yeşil kimya ve yeşil sanayi için Türkiye adına öncü niteliğinde yaptığı yatırımlar çerçevesinde  Sabancı Üniversitesi ile birlikte 13 ortağın yer aldığı ve hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesini amaçlayan "HY South Marmara"projesi, 7,45 milyon avro Avrupa Birliği (AB) hibesi almaya hak kazandı. 

ETİ MADEN DE SIFIR ATIKLI YEŞİL HİDROJEN KULLANACAK

Halihazırda deneme pilot üretimlerin başarıyla gerçekleştirildiği  proje kapsamında, Bandırma Şirinçavuş ta tyer alan  Enerjisa Üretim’in sahasında üretilecek minimum 500 ton yeşil hidrojenin, Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılması hedefleniyor. Proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılacak  Bu kapsamda Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerinin yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda proje kapsamında Dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz ve hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutan bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajlarının Balıkesir’de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımıyla incelenmesi öngörülüyor.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) de aktif rol alacağı ve EnerjiSa Üretim ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde yürütülecek projede, Kale Seramik Sanayi AŞ, Şişecam AŞ, TÜBİTAK MAM, Eti Maden Genel Müdürlüğü, Universite Mohammed VI Polytechnique ve Universita Di Bologna’nın da aralarında bulunduğu yurt içi ve yurt dışından 16 kurum yer alacak.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel’in yürüteceği projede Alp Yürüm, Bülent Çatay ve Bora Şekip Güray araştırmacı olarak yer alacak.

Konsorsiyum Üyeleri : 
Güney Marmara Kalkınma Ajansı, koordinatör
Enerjisa Enerji Uretim A.Ş, proje ortağı
Sabancı Üniversitesi, proje ortağı
Linde Gaz A.Ş, proje ortağı
ETİ Maden, proje ortağı
TÜBİTAK, proje ortağı
Kaleseramik Canakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş, proje ortağı
ŞİŞECAM, proje ortağı
Hidrojen Peroksit A.Ş, proje ortağı
PwC Yeminli Mali Müsavirlik A.Ş, proje ortağı
Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi, proje ortağı
Türk-Alman Üniversitesi, proje ortağı
Universita di Bologna (İtalya), proje ortağı
TENMAK, proje ortağı
Software AG (SAG), proje ortağı
Universite Mohammed Vi Polytechnique (Fas), proje ortağı

14-03-2023/ ANADOLU AJANSI / edit . MEHMET LEVENTOĞLU