Bandırma Yolcularının Sevgilisi. S/S TIRHAN

Bandırma Yolcularının Sevgilisi
S/S TIRHAN

TIRHAN, ETRÜSK, ve de KADEŞ idi isimleri… Üçü de Denizyolları’nın, filosunu gençleştirmek amacıyla Almanya’da inşaa ettirdiği birbirinin eşi yolcu ve yük gemileriydiler. içlerinden ETRÜSK’ün tonajı, her nedense öteki iki kardeşinden biraz daha azdı. Üçüne birden 136.296 İngiliz Sterlini ödenmişti.
1938 yılının güzel bir bahar günü İstanbul sularına geldiler.Üçü de modern teknolojiyle inşaa edildikleri için, rahat, kullanışlı ayrıca da estetiği olan benbeyaz gemilerdi. 3.088 gros tonluktular. Boyları 107 m, genişlikleri de 14,5 m idi. Çift uskurlu idiler. Saatte 12 mil hız yapacağının ileri sürülmesine karşılık, hiç bir zaman 10 milin üstüne çıkamadılar.
Gelir gelmez üçü de hizmete kondu. Ne var ki, çok geçmeden İknci Dünya Savaşı’nın amansız rüzgarları Avrupa’yı kasıp kavurmaya başlayınca, Türkiye’de olanakları el verdiğince bir takım önlemler alma gereği gördü. Bu üç gemiden ETRÜSK ile KADEŞ hastane gemisi olarak kullanılmak üzere Donanmanın emrine verildi. Üçüncü kardeş TIRHAN’ı ise iç hatlarda çalıştırmaya devam ettiler. 40 ve 41 yılları arasında Donanma’nın hizmetinde kalan iki gemi, daha sonradan tekrar Denizyolları’na teslim edildi.
Bir süre sonra siyaha boyanan bu üç gemi yıllarca Karadeniz postası, Bandırma postası gibi iç hatlarda çalıştırıldılar.
Geceleyin 21:00 da Tophane Rıhtımından hareket ediyor, neredeyse yarım yolla seyrederek sabahleyin gün ışırken Bandırma’ya yanaşıyordu. Yolcularının büyük bir bölümü hep trenle İzmir’e gidecek kimselerdi.
Yıllarca yolcu taşıdılar, yük de taşıdılar. 29 yıllık yorgun bir gemi oluncaya kadar yaz demeden, kış demeden her türlü havada Marmara ve Ege kasabalarının İstanbul’a bağlantısını sağladılar.
Bunlardan TIRHAN 1967’ye gelindiğinde seferden alınıp Haliç’te Camialtı Tersanesi’ne bağlandı. Sekiz yıla yakın bir süre Haliç’in boz bulanık sularında yattı. 1975’te sökülmek üzere 5.750.000 liraya hurda olarak Kalkavanlara satıldı. Bu üç gemiden de günümüze, ne yazık ki soluk birkaç fotoğraftan başka bir şey kalmadı.
Kaynak: Istanbul’un Unutulmayan Gemileri Eser Tutel

Konu ile İlgili..https://www.aydinlik.com.tr/.../etrusk-tirhan-kades-212827

SABAHATTIN PRAVADILI /BANDIRMA