BANDIRMA ÜNİVERSİ'NDE HEMŞİRELİK HAFTASI KUTLANDI

Hemşirelik Haftası kapsamında üniversitemizde Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmada Öncü Ses: Hemşirelik” konulu konferans düzenlendi.

Programda ilk olarak Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir söz alarak Hemşirelik Haftası’nın öneminden bahsetti. “Hemşirelik geçmişten günümüze teknolojik, sosyolojik olarak kendini yenilemeyi başaran uygulamalı bir sağlık disiplinidir” diyen Rektörümüz,“ Özelikle son 10 yılda sağlık politikalarındaki değişiklikler ile hemşirelik alanına gözler çevrilmiştir. Dünya Hemşireler Derneği bu yılın gündemini “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmada Öncü Ses: Hemşirelik” olarak belirlemiştir. Özellikle sürdürülebilirlik sadece hemşirelik alanında değil birçok alanda karşımıza çıkan önemli bir konudur. Sağlık hizmeti bir ekip işidir. Hemşireler bu disiplin için özverili, hoşgörülü, disiplinli bir şekilde çalışarak sağlık hizmetlerinin temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Özveri ile hizmet veren tüm hemşirelerin Hemşireler Günü’nü kutluyorum ve üstün başarılar diliyorum” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi hakkında da bilgi veren Rektörümüz, “Özellikle Sağlık Bilimleri ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakülteleri bizim için özel önem taşıyor. Üniversitemiz Merkez Yerleşkesi Kentsel Tasarım Yarışması ile hem Sağlık Bilimleri Fakültesi ve hem de Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu için kampüs içinde binalar planladık ve önümüzdeki yıllarda teker teker bu binaların yapımına başlanacaktır. Böylece Üniversitemiz aşama, aşama gelişiyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi’ndeki akademik personel sayımız giderek katlanıyor ve bu sayı daha da büyüyecektir. Sağlık Bilimleri Fakültesi hızla büyüyen bir fakülte olacaktır. Sevgili öğrencilerimiz sizleri seviyor ve sizlere değer veriyoruz” diye konuştu.

Rektörümüzün ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılda Arzu Aba hemşirelikte ilk akademik ünvana sahip Prof. Dr. Eren Kum hakkında “Hemşirelikte Bir Lideri Anma” konulu bir sunum gerçekleştirdi. 

Daha sonra Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asiye Durmaz Akyol söz alarak“Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmada Öncü Ses: Hemşirelik” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

İlk olarak kalkınma konusu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akyol, “Kalkınma konusuna baktığımızda İkinci Dünya Savaşı sonrası ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Biz bugünü yaşıyoruz. Gelecekte çocuklarımıza bir miras bırakmalıyız. Yani biz kullandık, diyerek gelecek nesilleri unutamayız. Tüketme konusunda dikkatli olmamız gerekiyor.” dedi.

Sürdürülebilir kalkınmanın neden bugün önemli hale geldiği hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Akyol, “Sürdürülebilirlikte yoksulluk önemli bir etkendir. Yoksulluk yaşamın bir yerinde bir şeylere ulaşamadığınızı ifade etmektedir. Dünyada çalışma verilerine bakıldığında özellikle her 100 kadından % 12.8’i kendi hesabına, % 51’i ücret/yevmiye, % 34.8’i ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Yoksulluğun sağlık ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Yoksulluğun olumsuz çevre, beslenme eksiliği gibi pek çok nedenle sağlık sorunlarına neden olduğu görülmektedir. Sürdürülebilirlikte ikinci önemli konu ise; açlığın giderilmesi sorunudur. Dünyada 2 milyar kişi aşırı obez, 2 milyar kişi ise malnütrisyon yani besine ulaşamama sorunu yaşıyor. Bu noktada çözüm medyanın gücünü kullanmak, politikalar geliştirmek, bu alanda hemşireliğin bakım modellerini sahaya indirmektir. Peki refahı nasıl sağlayacağız? Hemşirelik olarak sürdürülebilirlik içerisinde hemşireler olarak ses olabiliriz. Önce birey olarak bizler kendimizi tanımalıyız. Çünkü bizler birey, aile ve toplu ile birlikte olmayı başarmalıyız. Çünkü bakım sırasında onlarla içi içe olacağız. İnsanlar, toplum klinikte hemşireleri gördüğü kadar tanıyor. Hemşireler olarak siz işinizi olması gerektiği gibi yaparsanız o kişiler toplum içinde sizi olması gerektiği gibi anlatacaktır. Bu noktada birlik içinde olmalıyız, gündem belirlemeliyiz, gündeme öncülük etmeliyiz. Hemşirelerin her biri ve her hemşire bu gezegende bir ses olabilir. Bunu ise bilgi ile yapmalıdır. Bizim için asıl önemli olan bakım modellerini geliştirilmeli ve düzenlenmeli yani bakımın görünür olmasını sağlamalıyız” dedi.

Konferans sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Prof. Dr. Asiye Durmaz Akyol’a teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti. Konferans topluca çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

B-G HABER