Balıkesir'de Emniyet birimlerinin Ekim 2019 da Uyuşturucu Operasyonu sonucu 249 kişinin yakalanarak gözaltına alınmasından sonra ı sadece 22 kişinin tutuklandığı geri kalan şüpheli şahısların çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldığı açıklandı.
Balıkesir Valililiğince yapılan açıklamada "Balıkesir'de, uyuşturucuyla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonlarda 249 kişi gözaltına alındı, 22 kişi tutuklandı.
Balıkesir'de polis tarafından 01 ile 31 Ekim tarihleri arasında düzenlenen uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyonlarda gözaltına alınan 249 şahıstan 22'si çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında, Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğünce 01-31 Ekim 2019 tarihleri arasında Balıkesir genelinde yapılan çalışmalar neticesinde150 ayrı olay ve yakalamada; 199 gram Bonzai, 4.584 gram Esrar, 73 gram Skunk, 3 adet Ecstasy, 27.652 Uyuşturucu Hap, 3 gram Kokain, 62 gram Metamfetamin, 21 gram Liserjik Asit Dietilamid ele geçirilmiştir.
Yapılan operasyonlar kapsamında 249 şüpheli hakkında yasal işlem yapılmış olup 22 şahıs çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştır. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında operasyonlar kararlılıkla devam etmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."denildi.
Kolay para kazanma uğruna zehir tacirliği yaparak gençleri yaşamdan koparan yasadışı suç örgütlerinin gözdesi olan Bonzai nedir, neyden yapılır? Bonzainin zararları nelerdir?
Bonzai eroinden çok daha zararlı sentetik uyuşturucudur. Kullanım yaşının çok düşmesinden kaynaklı herkesin aklında soru işaretleri oluşmaya başladı. Peki bonzai nedir? Bonzai neyden yapılır? Bonzainin zararları nelerdir? Bonzai nasıl bırakılır?
Bonzai, eroinden çok daha zararlı sentetik uyuşturucudur. Bonzai kullanım yaşının çok düşmesinden kaynaklı herkesin aklında bazı soru işaretleri oluştu. Yürüdüğümüz sokaklada zombi gibi dolaşan, kendinden geçmiş gençleri gördükçe korkularımız ve kafa karışıklığımız daha da artıyor. Peki nedir bu bonzai? Bonzai neyden yapılır? Bonzainin zararları nelerdir? Bonzai nasıl bırakılır, nasıl tedavi edilir?
BONZAİ NEDİR?
Sentetik kannabinoid veya bilinen adıyla bonzai, esrar etkisi veren bir tasarım uyuşturucu. Spice, K2 gibi başka isimlerle de anılmakta ve esrara alternatif olarak 2004'ten beri ticareti yapılmaktadır. Çoğunlukla pipo veya nargile ile ya da sigara kağıdına sarılarak, nadiren ise demlenerek tüketilmektedir. Yeşilay Cemiyeti tarafından yapılan açıklamaya göre 'eroinden 100 kat zararlı' olan bonzai, bir defalık kullanımda dahi ölüm riski oluşturabiliyor.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, özellikle gençler arasında son dönemde giderek yaygınlaşan, sentetik uyuşturucu bonzaiden artan ölümler üzerine, dikkatleri uyuşturucuyla mücadeleye çevirdi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, henüz ülkemizde yeni duyulan, ancak kısa sürede kullanımı oldukça artan bonzai isimli sentetik uyuşturucu maddesinin hızla yaygınlaştığını söyledi.
Bonzai nedir, neyden yapılır? Bonzainin zararları nelerdir?
Bombay mavisi olarak da bilinen bonzai, uyuşturucuların murakabesi kanunundaki uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin listesine eklenmiştir. Son bomba olarak bilinen ve hızla tüketilmeye başlanan bonzaiye kredi kartına sahip olan herkes internet üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyor. Kokusuz olan bu madde, topluluk arasında farkına bile varılmadan tüketilebiliyor. Beyin, kalp ve akciğerlerde kalıcı hasarlar bırakan bonzainin etkileri arasında unutkanlık ve aşırı sivilce de yer alırken, satış yapan internet siteleri ise ABD, Çin ve Belçika kaynaklı. Türkiye’ye de çoğunlukla Avrupa, Çin ve KKTC’den gelmekte.
BONZAİ NEYDEN YAPILIR, İÇİNDE NELER VAR?
Hammadesi Çin’de kilosu 30 bin dolara satılıyor. Yasadışı yollardan getirilen bir kilo hammadeden bir ton bonzai üretilebiliyor. Uyuşturucu satıcıları daha çok bonzai üretebilmek için, fare zehirinden florosan tozuna kadar pek çok kimyasal maddeyi bonzai üretiminde kullanıyor. Torbacılar Bonzai’yi, rüya, Bombay mavisi ve spice gibi aldatıcı isimlerle satıyorlar. Yurtdışında ‘Damiana’ bitkisine, ülkemizde ise bu bitkiye benzemesinden dolayı ‘yavşan’ otunun yapraklarına püskürtülüp kurutulduktan sonra bitkisel bir uyuşturucu gibi satılıyor. Aslında sentetik bir uyuşturucu ve çok ölümcül.
BONZAİ'DEN KURTULMAK İSTEYEN NE YAPMALI?
İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’ne Bonzai’den kurtulmak isteyen çok sayıda gencin ailesi başvuruyor. Bu kişiler de AMATEM’e yönlendiriliyor.
Bonzai nedir, neyden yapılır? Bonzainin zararları nelerdir?
LABORATUVAR TESTLERİ İLE BONZAİ KULLANILDIĞI TESPİT EDİLEBİLİR Mİ?Yasadışı birçok uyuşturucu madde gibi Bonzai kullanılıp kullanılmadığı, idrar, kan, tükürük, saç ve ter testleri ile belirlenebilir. Ancak, hastane laboratuvarlarında çoğunlukla, daha kolay ve hızlı sonuçlar alındığı için, negatif ve pozitif test sonucu veren idrar testleri kullanılır. Daha sonra ise, bu test sonuçları yorumlanarak çok daha hassas ve spesifik doğrulama testi ile teyit edilir.
BONZAİ KULLANIMININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bonzai kullananlarda, vücut sıcaklığı yükselir, ağrı duyusu azalır, hareketleri yavaşlar ve yüz ifadesi donuklaşır. Vücutlarını, kol ve bacaklarını farklı bir pozisyona sokarlar ve uzun süre öyle kalırlar. Bonzai, vücutta doğal olarak bulunan kannabinoidlere göre, beyinde bulunan CB1 ve bağışılık sistemi ile ilgili CB2 reseptörlerini çok daha güçlü uyardığından etkileri daha uzun sürer. Bu nedenle Bonzai kullanımında ölüm oranları daha sık görülmektedir.
Bonzai nedir, neyden yapılır? Bonzainin zararları nelerdir?
BİRİNİN BONZAİ KULLANDIĞINI NASIL ANLARIM?
Bonzai kullanımının başlıca belirtileri şunlardır;
• Baş dönmesi
• Halüsinasyon, hafıza kaybı, duygu ve düşünce bozuklukları, oryantasyon bozukluğu
• Görme ve işitme ile ilgili, algıda bozukluklar
• Geçici felç durumu, bilinç kaybı
• Ağrılı uyaranlara duyarsızlık, nöbetler ve koma
• Çarpıntılar, ritim bozuklukları, kalp atışlarının artması, nabız yükselmesi, kan basıncında (tansiyonda) hızlı düşme, şok, kalp krizi
• Nefes darlığı, öksürük, kas kasılması, göğüs ağrıları
• Ağız kuruluğu, bulantı ve kusma, yutma güçlüğü,
• Karın ağrıları ve kanamalar gibi mide bağırsak etkileri
• Hareket bozuklukları, kaslarda ağrı, sertlik ve kramplar
• Kan şekeri düşüklüğü
• Açlık hissi, iştah bozuklukları, sıvı kaybı
• Elektrolit bozuklukları, vücut ısısının yükselmesi, aşırı terleme gibi metabolik bozukluklar
Bonzai nedir, neyden yapılır? Bonzainin zararları nelerdir?
KİMLER BONZAİ TEHLİKESİ ALTINDA?
Uyuşturucu madde kullanımına sebep olan birçok sorun ve faktörler, Bonzai kullanımında da geçerlidir. Ergenlik döneminde hassaslaşan gençler başta olmak üzere, özellikle ailevi, sosyal ve kişisel olarak sorun yaşayan 15-30 yaş arasındaki bireyler uyuşturucu tacirlerin ve aracılarının tercih ettiği Bonzai risk grubunu oluşturur.
BONZAİNİN ZARARLARI NELERDİR?
Bonzai'nin zararları genel olarak şu şekilde sıralanabilir,
1- Kan basıncında hızlı artış ve nabız yükselmesi
2- Şiddetli ağız kuruluğu
3- Göz kızarıklığı
4- Halüsülasyon hayal görme
5- Açlık hissi
6- Ortam seçememe, nerede olduğunu hatırlayamama
7- Geçici körlük
8- Geçici felç durumu
04-11-2019/BANDIRMA