Tarihi Yapıya Bir "Ucube"

TARİHİ YAPIYA BİR “UCUBE”

Erdem ÖZCAN

Garip işler hep bizim Bandırma’da oluyor galiba…

Mesela ne oluyor?...

Haydar Çavuş Camii ilk yapım yılında 40 Merdiven Sokak yönüne açık olan bahçe kapısı yenileme sırasında kapatıldı ama yoğun tenkit konusu olan musalla taşı hemen 5 adım karşısındaki tuvalet kapatılmadı.

Şimdi ise yeni bir “gariplik” yeni ortaya çıktı.

Tarihi eser olması nedeniyle tescilli bir yapı olan eski Orta Mektep, sonra sırasıyla Bandırma Şehit Mehmet Günenç Ortaokulu ve ayni okula lisenin gelmesi nedeniyle Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi adıyla hizmet verildi.

İşte böyle değerli bir yapı, yüzyılı geçmiş tescilli bir yapı bahçesine şimdi çirkin mi çirkin; estetik hak getire; gaz tenekesi gibi bir yapı gözleri acayip tırmalıyor…

Tuvalet olacakmış. Hem de Balıkesir Anıtlar Kurulu izniyle! Bravo çok güzel korumuşlar!..

Tarihi yapı şimdi “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Güney Marmara Hizmet Binası” adıyla hizmet veriyor. İçerde yeterli tuvaletler mevcut… Keşke o ucube tuvalet oraya yapılmasaydı… Aslında eski yapı çok güzel yenilenmiş. Ama keşke okulun eski bir sınıfı aynen korunsaydı. Sınıfta sıralar, duvarında kara tahta, önünde tebeşir ve bir silgi…

Tarihi yapının tarihçesi kısaca şöyle:

” Bandırma Ortaokulu binası Bandırma’yı simgeleyen eski bir yapıdır. “İSTARYANOS” adlı zahire tüccarı bir Rum’un evi olan binanın kesin inşaat tarihi bilinmiyor.1850 yılından önce yapıldığı tahmin ediliyor. Bilinen ilk görünüme göre 3 katı kagir olup beyaz dört mermer sütunu ve denize sundurması vardır. Karşı kıyılardan görülebilen bu beyaz yapı Bandırma’yı süsler.1.Dünya Savaşı’nda Almanya ile ayni cephede savaşırken 5. Ordu’nun karargah binası olarak hizmet verdi.Osmanlı İmparatorluğu adına “Şehzade Abdülhalim Efendi” ile birlikte Alman Generali “Liman Von Sanders karşılıklı odalarda çalışıp bu

odayı paylaştılar… 1921 yılında büyük bir yangın geçiren İsteryanos Konağı ayakta kalan duvarları üzerine yeniden inşa edildi. 1906 yılında ilk banka kuruluşu olarak yanıp yıkılan binalarda hizmet veren Osmanlı Bankası onarılan bu binaya taşınarak 1921-1923 arasında faaliyetini sürdürdü. 1923 yılında Osmanlı Bankası başka yere taşınmasından sonra Bandırma Belediyesi de 1933 yılına kadar yine bu binada faaliyet gösterdi.

Bu tarihten sonra da belediye başka yere taşınınca bu değerli yapı düne kadar okul olarak hizmet veriyordu.”

07-10-2023