Tarih Hep Bize Mi Tekrarlanır?

TARİH HEP BİZE Mİ TEKRARLANIR?

Osmanlı ilk borcunu Avrupalı zengin,sömürgeci ülkelerden 1854 yılında almaya başlamıştır.Bu alınan borçlar: Saray yapımı,zevk-ü sefa alemlerinde,cariyelere kese kese altın dağıtımında,Padişahın kızının kınası ve evliliğinde ayaklarının altına altın olarak serilme ile hatta öyle Padişahlar olmuş ki:kafayı bulunca havuzdaki balıklara İNCİ olarak saçılmasıtla çar-çur edilmiş.
Tabii ki bu durumda yüksek faizle alınan borçlar 
üretimi olmayan.üretimden para kazanamayan ,gelir yoksunluğu içindeki ülkeyi yeniden borçlanarak borcunu ödenir duruma düşürmüştür.Yani tıpkı bu günkü gibi,3-5 kredi kartı olan vatandaş aylık limit ödemesini kredi kartı ile para çekerek öteki kartının aylık borcunu ödeyen bir duruma düşürmüştür.

Koskoca Osmanlı bu duruma tıpkı Kart mağdurları gibi ''Borcunu ödeyemez '' duruma düşmüştür.

DÜYUN-U UMUMİYE KURULUYOR.

Ve Kaçınılmaz sonuç...1875 te Osmanlı İFLASINI ilan etti.
Alacaklı ülkeler 1881 de İstanbulda toplanarak devletin gelirlerini alacaklılar lehine yönetmek ve alacaklarını tahsil etmek üzere,Düyunu umumiye ,yani genel borçlar idaresini kurarak ve de bu idarenin yönetimine kendi adamlarını getirerek  Osmanlının tüm GELİRLERİNE EL KOYARLAR. Bu anlaşma Abdülhamit döneminde MUHARREM KARARNAMESİ  adı ile anılır.
Devir Abdülhamit devridir ve çok sıkı bir DİKTA uygulanır olur Osmanlıda.Padişah darbe korkusundan Akdenizin güçlü Osmanlı donanmasını Haliçe hapseder.savaş gemileri orada çürür.Her tarafta sarayın hafiyeleri halka korku salar.ihbarlar,aydın kıyımları.en acısı da Osmanlının en çok toprak kaybı bu dönemde olmuştur.

OSMANLINI HANGİ GELİRLERİNE EL KOYULDU ?

Düyün-u Umumiye gereği Osmanlının  Devlet gelirleri borç ödemesine ayrıldı.Halk yoksullaştı.Vergi üstüne vergi.yükleniyordu halkın sırtına.
NELERDİ O ZAMAN OSMANLI GELİRLERİ.?
**Tütün ve Tömbeki
**İpek ve öşürü
**Pul,ispirto ve Tuz harçları.
**İstanbul ve çevresi balık avı vergileri,
**Bulgaristan,Rumeli ve Kıbrıs adası vergileri.
--Gümrük vergileri.
Bunun dışında Tütüne ,BOR.bakır,demir vb gibi madenlere.el koyar alacaklı çakallar.
Düşünün: Matbaayı 300 yıl sonra alan kafalardan madenlerinin değerini bilmesi beklenir mi?
En çok halkın içini acıtan da TÜTÜN olmuştur.Dünyanın en güzel Anadolu TÜTÜNÜ Fransız REJİ (Regina ) şirketinin malı olmuş,yani tütünü almak-satmak-imal etmek-sigara üretmek hakları tamamen REJİ idaresindedir artık.
Kısa keselim,Reji halkın KOLCU denile adamları ile üreticinin ne kadar tütün üreteceğine karar verir,yeteri kadar tütünü üretmeyene de zulüm yapardı.Halktan haksız yere para toplamak,üretimini az bulmak bahanesi ile rüşvet almak,taciz ve ırza geçmek ,üreticiden 6 kuruşa aldığı tütünü içiciye 36 kuruşa satmak hatta Samsunlu yazar Ali Koyuncunun araştırmasına göre bu yolla 60.000 insanımızı öldürmek fiillerininde sorumlusu olmuştur.

Bu gün yapılan VERGİ ZAMLARI bize bu geçmişi anısatıyor.Çünkü ,bu gün en çok vergiyi veren Devletin işletmeleri.Ziraat Bankası.-Halkbank-Etimaden-Çaykur-Botaş vb gibi kurumların denetlenmeyen,sorumsuz,vergi vermeyen nitelikleri ile acaba yabancı alacaklılara ödenemez duruma gelen borçlar için halkın sırtına yüklenen vergi zamlarımıdır?..
TARİHTEN DERS ALMAYAN MİLLETLERİN BAŞINA .''TAŞ DA DÜŞER,YÜKSEK VERGİ ZAMLARI DA ''

Selam ve sevgilerle.
Ali Gün..29 Eylül 2017..