Seçimin Ardından

SEÇİMİN ARDINDAN
28 MAYIS 2023 günü  insanlarımız sandık başına gitti oy kullandı, vatandaşlık haklarını kullandılar. Bu seçim; iki aday arasından çok, iki yönetim biçimi  arasında oldu.

Yaklaşık yirmi yıldır içinde bocaladığımız tek adam rejimi tercih edildi. Ülkemizin büyük çoğunluğunun muhafazakar, seküler bakış açısına sahip kesimin azınlıkta olduğunu zaten biliyoruz.  Bu rejim öncesinde de herşey tıkır tıkır işlemiyordu, büyük sorunlar vardı.  İşte bu sorunları aşmaya çalışırken toplum kendini bu tek adamlı rejiminin içinde buldu.  Bu geçiş döneminde yirmi yılımız  geçti. Hiçbir sorunumuz çözülmediği gibi hayatımıza daha ciddi sorunlar da girdi.  Bu düzenin devamı için oy verenler de durumdan çok memnun değil. Ancak, bu bir geçiş dönemi  olduğu için, daha henüz tam şeklini göremedik , algılayamadık. Başta ekonomi olmak üzere bütün sektörlerde dalgalanmalar, depremler oldu, zaman  zaman tusunamiler yaşadık. Toplum değişime hazır değil,  hem yorgun, hem güçsüz. Tarım toplumundan sanayi toplumuna mı geçiyoruz, bilişim çağınamı atlıyoruz bilemedik. Bildiğimiz, gördüğümüz algıladımız ne oldu?

Ülkemizde orta direk yok oldu. Üretim bitme noktasına geldi, eğitim farklı bir formata geçti , bütün kurumlarda deprem yaşandı. Bazı insanların   mal varlığı katlandıkça katlandı, bazı insanlarımız ekmek almakta zorlanır oldu. Bütün bunlara  ülke seçmeninin yüzde elli ikisi  devam kararı verdi. Daha doğrusu sistem gereği, yüzde iki oy , sonuç belirleyici oldu. Oy verirken pek çok el titredi, pek çok yürek sızladı. Yaptığından çok da emin değildi.  Bilmediği bir yola çıkmaktansa , bulunduğu yerde kalmanın  daha güveli olacağını düşündü. Sonucu isteyen istemeyen birlikte yaşadık, yaşayacağız.. Son yirmi yılda bugüne dek hiç raslamadığımız  şeylerle karşılaştık , yavaş yavaş yapı taşlarımız yerinden oynadı hatta değişti. BUNA KARŞI ÇIKANLAR, UYARANLAR OLSA DA; sonuçta bu yönetim şeklini, toplumumuz sandıkda  seçti .

Sandık namustur. Sandık 28 Mayıs 2023 te yine önümüzdeydi, üç aşağı beş yukarı aynı sonuç alındı. Evet, yok sayılamayacak  RTE hayranlığının rolü büyük ve buna kimse itiraz edemez.  Ne hikmetse insanlar onu hakaretleriyle, hataları, ihanetleri, geri dönüşleriyle sevdi mi sevdi, güvendi mi güvendi! Aleyhinde olan tüm açıklamalar, ona teyet geçti. Hatta orasına burasına kıl olanlar mı istersiniz, eş olmak için can atanlar mı arasınız,  peygambere eş tutanlar mı Allah' a yakınlığından söz edenler mi?( Artık burada bir adım geri çekilip şapka çıkartmak lazım  !) Karşısına çıkan  aday donanımlıymış, efendiymiş, davranışlarında seviyeliymiş, dürüstmüş ... ÇOK TA TINNN! oldu.
      Gelelim  seçimi başa baş götürüp ülkemizde yaşamayan insanların oyları, transfer oylar, kimi küsen, kimi seçimi umursamayanların  olumsuz etkisiyle seçim kaybeden muhalif tarafa. Büyük şehirler banko! Büyük şehirleri alan bir muhalafetin seçim  kaybetmesi çok ilginç.  Önce; muhalefet cephesinin, farklı düşüncedeki insanları bir araya getirmiş olmasını takdir etmek gerek. Başkan seçiminde yaşanan kriz seçmeni irrite etti.  Seçimin eşit şartlarda olmadığını; adaylardan birinin devletin bütün imkanlarını kullanırken diğerinin mağdur olduğunu,  hatta çok ciddi engeller aşması gerektiğini bilmeyen yok. Buna rağmen son yılların en iyi performansı gösterildiğine de  hep birlikte şahit olduk. Karara saygı göstermenin yanında, birlikteliği yakalamış olan farklı görüşteki partilerin bu sinerjiyi koruması ve yarınlara taşıması şart. Artıları ve eksileriyle öz eleştri topluca yapılmalı.

Ülkenin yarısı iktidar diğer yarısı  muhalefetse;  bu seçimin kazananı ve kaybedeni yoktur. Demokrasi engellerle ve kesintilerle devam eden uzun bir yoldur. İktidarı kutlayıp   seçimi değerlendirmek, kaldığımız yerden yola devam etmek gerekir.

31-05-2023/BANDIRMA