Kendi açımdan "Barış Pınarı Hareketi"

Yadigar Nagiyev - Siyasal Analist

"Barış Pınarı Hareketi" esnasında yaşananlar.. kendi açımdan.

Son zamanlarda sık-sık bu haraketin başlayacağını duyar olduk. Çoğu insan için yeni bir plan gibi gözükse de sanıyorum ki, temelleri Fırat Kalkanı haraketi zamanı çizilmiş. Eğer böyle olmasaydı profesyonel bir haraket olamazdı.
Mesele şu ki, ABD ve AB hem DAEŞ-e karşı mücadele için hem de Suriyede ki göçmenlerin AB ülkelerine gelmelerini engellemek için akıllarınca PKK uzantısı olan PYD'e destek vererek DAEŞ-e karşı kullanmak istemişler. Az-çok gündemi yakından takib edenler, gözümüzün boyanmasından başka bir şey olmadığını anlarlar. Sadece unutdukları tek şey var.
Türkiye eski Türkiye değil.
Bölgede DAEŞ-in bitmesine rağmen Türkiye'yi görmezden gelerek YPG-i destekleyen ABD bölgeyi kendi isteği gibi dizayn etmeye kalkıştı. Bölgede YPG-nin halka zülum etmesi ve ESED rejiminin düzensiz politikasi 3 milyondan çok göçmenin Türkiye'ye akmasına sebeb oldu. Buna rağmen, AB söz verdiği para yardımın yapılmaması Türkiye'nin harakete start vermesine neden oldu.

Bu olayı daha çok zorlaştıran asıl mesele ABD-nin az bütçeli güç politikası.

ABD de Cumhuriyyetçilerin adayı D.Trump-ın seçimleri kazanması aslında olayları daha da anlaşıklı bir şekle soktu.
Genellikle Sağ kanata sahib olan parti bildiğimiz üzere kısıtlı ayrılan bütçe sahib olur. Bundan ilhamlanan Başkan Trump Amerikan askerlerinin bölgede kalmasının ülke ekonomisine zararını öne sürerek çekilme yapmaya karar verdi. Başkan Trump-ın karşısında zor bir yol vardı. Amerikan askerlerini bölgeden çıkarırsa ABD yerini bilerek Rusya'ya vermiş olacaktı. Bölgede İsrail'in yalnız kalmasına ABD asla izin veremezdi. Bunu anlayan ABD askerlerinin yerine az bütceli YPG askerlerini tercih etdi

Haraket esnasında yaşananlar ABD için büyük zarar değil.!
ABD kendi duraklama döneminde büyük ekonomik güce sahib müslüman ülkelerle ilişkileri güclendirerek kendi safında olanları çoğaltdı. Eee sonuçta kardeşi İsrail'i yalnız bırakacak değil. ABD ve müslüman ülkeler yakınlığı kendisini haraket zamanı çok iyi yansıttı.Mısır gibi ülkeler Türkiyenin karşısına geçerek harakete karşı olduklarını beyan ettiler.Başkan Trump-ın haraket zamanı şu açıklaması aslında büyük oyunların cevaplarını bulmamıza izin veriyor "Savaş sonrası DAEŞ-lilerin ailesine Türkiye baksın" bu ileti kendiliğinde ABD-nin DAEŞ- le olan yakınlığını ortaya koyuyor nede olsa eskiden EL-Kaide ile Sovyetlere karşı çarpışma geçmişleri var. Sonunda ABD-nin Suriyenin doğusunda olan YPG-lileri bir çırpıda silmesi ABD-nin YPG-nasıl kullanıyor sorusunun cevabıdır.

Türkiye Eski Türkiye değil!
Başkan Erdoğanın haraket sonrası DAEŞ-lilerin adalet karşısına çıkması için söylediği açıklamasından ve AB-nin Türkiye işgalci tutumunu bırakmadığı takdirde Türkiyenin kapıları açarak göçmenleri AB-e yollarım açıklaması ile Türkiye karşıtı toplanan BMTGK-nin ABD ve Rusya oy vermemesi üzerine sonuçsuz kalması, aslında Başkan Erdoğanın kaç yıldır nasıl strateji kurduğunun ve profesyonelliğinin olduğunun kanıtı.

Nede olsa Türkiye eski Türkiye değil.

YADİGAR NAGİYEV- ( Siyasal Analist - AZERBAYCAN) - BANDIRMA GERÇEK - 13-10-2019