İtalya'da ilk kez yapay kalp implantı gerçekleştirildi

Tıpta devrim gibi gelişme. İtalya'da ilk kez yapay kalp "SynCardia" implantı gerçekleştirildi.
İnsan yaşamını sona erdiren en önemli unsurlardan biri olan dolaşım sisteminin merkezi kalp le ilgili olarak Fransız şirketinin geliştirdiği  biyolojik yapay kalp İtalyan doktorlar tarafından  başarıyla uygulandı. Avrupa için bir ilk olarak, İtalya'nın Napoli kentinde bir hastaya tamamen yapay bir kalp başarıyla implante edildi.

Fransız şirketi Carmat tarafından geliştirilen biyoprostetik kalp, ABD'deki klinik deney ortamlarında hastalara  implante edildi, ancak bu operasyon, ürünün ilk ticari satışını ve kullanımını işaret ediyor.

Aralık 2020'de Carmat, AB'den cihazı, son dönem kalp yetmezliği olan hastalara kalp nakline köprü olarak satmak için onay aldı.
İlk olarak 2008 yılında geliştirilen Cihaz, biyolojik ve sentetik malzemelerin bir kombinasyonundan yapılmakta .

Napoli'deki Monaldi hastanesi Azienda Ospedaliera dei Colli'deki Kalp Cerrahisi Direktörü Marisa De Feo'ya göre, Carmat'ın yeni yapay kalbi, daha önce implante ettikleri SynCardia Systems modeliyle olumlu bir şekilde karşılaştırılıyor.  "Şimdiye kadar, içinde dört mekanik valf bulunan tamamen mekanik bir yapay kalp olan "SynCardia"'yı implante ettik, Carmat'ta ise dört biyolojik valf var" dedi.

Yapay kalp in önceki modellerinde yaşanan sıkıntıların başında  gürültü. tromboz ve kanama riski olmasına rağmen son geliştirilen ve ticari satışına onay alınan SynCardia modelinde bu sıkıntıların giderildiği belirtildiç .Dr. De Feo, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla yenilik olacağını ve implantlar için daha ileri aşama ilkleri  olmaya devam etmeyi umuyoruz" dedi.

25-07-2021- kaynak güncel. Euronews