Güney Marmara Çevre Platformu'nun Kahvaltı Buluşmasında Metal Organize Sanayi Konuşuldu

Güney Marmara Dayanışma Platformu Bandırma'da düzenlediği kahvaltıda  bir araya geldi. Bandırma'da kuruluş aşamaları sürdürülen metal sanayi bölgesi ile ilgili çekingelerin ortaya konulduğu  kahvaltı programına Çanakkale ve Balıkesir'den katılımcılar ve duyarlı çevreciler katılırken çevre sorunlarıyla ilgili düşüncelerini paylaştılar. 

Bandırma Kristal Kafe'de düzenlenen kahvaltı buluşmasında konuşan Güney Marmara  Platform sözcüsü Erol Yıldız  “ Yıllardır çevreciler ve onların talepleriyle ilgili kafamızda canlanan marjinal görüntü, artık soyut bir resim olmaktan çıkıp iliklerimize kadar hissettiğimiz somut bir gerçeğe dönüşmüştür” dedi. Yıldız “Bugün Marmara bölgesi ülke yüzölçümünün yüzde 8.5’ ini oluşturuyor. Ancak ülke nüfusunun ise neredeyse yüzde 35’ini barındırıyor. Her karış toprağı aynı değerde olan her yurttaşı eşit olması gereken bir ülkede bu orantısız tablo, pazara, hammaddeye, limanlara, ulaşım ağlarına yakın olmak isteyen sermayenin tercihi sayesindedir. Bu tercihin akılcı ve halkın çıkarına olmadığı bugün yaşadığımız sorunlarla apaçık ortadadır” ifadesini kullandı.

Bandırma, Erdek, Gönen kıyılarının da çevre kirliliğinden nasibini aldığını dile getiren Yıldız “ Buna rağmen, bölgemizde bu tabloyu daha da vahim hale getirecek devasa planlamalar ve projeler hayata geçirilmek isteniyor. Balıkesir-Çanakkale 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı ve plan notları dayanak yapılarak, genişleme sahasıyla 48 milyon metre kare, metal sanayi başta olmak üzere sanayi alanı planlanıyor. Yine 1/100 binlik Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planı’nı tamamlayıcı nitelikte olan, planlama sürecinde halkın ve yerel yönetimlerin yer almadığı, 1/50 binlik, Balıkesir-Çanakkale Bütünleşik Kıyı Alanları Planı hayata geçirilmek isteniyor. Yüz binlerce insanın iradesi yok sayılarak, kimlerin yararına sonuç doğuracağı belirsiz bu süreç, Bandırma, Erdek, Gönen ve hatta tüm Marmara için daha fazla salya daha fazla çevre kirliği demektir” şeklinde konuştu.

Daha sonra Platform üyelerinden söz alan konuşmacılar oluşturulmakta olan metal sanayi bölgesiyle ilgili olarak marjinal tarım alanlarına olumsuz etkisi ,Kapıdağı'nın biyolojik çeşitliliğine yönelik olumsuzluklar, bölgedeki süt üretimine yönelik etkileşim ,son yıllarda giderek önemi daqha da yükselen yerli tohum yetiştiriciliği, türlerin yok oluşu , Bandırma ve Erdek körfez kirliliğine yönelik endişeler dile getirilirken ,yerel yönetim,siyasi parti yerel örgütleri , stk'lar ve yaklaşık 20 bin kişilik öğrenci kapasitesine ulaşan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi'nin konuyla alakalı hiç bir çalışma yapmamasına yönelik  eleştileri içeren  düşünceler paylaşıldı.

24-10-2021/ Edit . MEHMET LEVENTOĞLU