Gümçed Bandırma'dan Ağaç Katliamlarına Tepki

Gümçed Bandırma Şb.Başkanı Gültekin Mutlu son yylarda  kentimizde ve bölgemizde gerçekleştirilen kaçak ağaç kesimleriyle ilgili olarak basın açıklaması yaptı.

Mutlu :" Ağaç katliamlarına son verilsin .Kesilen ağaçların yerine 2 katı ağaç dikilsin."

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI

Türkiye ormanlık alan 22 342 935 hektar olup diğer alanların oranı ise 55 661 709 hektardır. Yani ülkemizin yüzde 28,6’sı ormanlık alan iken yüzde 71,4’ü diğer alanlardan oluşmaktadır. Bu oranlardan da anlaşılacağı gibi orman fakiri bir ülkeyiz. Fakat İlimiz Balıkesir de bu durum ormanlık alan açısından birçok ilimize göre memnuniyet vericidir. Ormanlık alan 649,115 hektardır. Açık alan ise 811,153 hektar olup açık alan oranı yüzde 56, orman alanı yüzde 44’tür.

Balıkesir’in ilçeleri arasında ise genel ormanlık alan açısından en fakir ilçe ise, 8,371 hektar ile Bandırma’dır. Yani sonuncuyuz. Bandırma’daki verimli ormanlık alan ise Karadağ’dadır.

Bu sayılar ve oranlar bu kadar önemli mi? Evet çok önemli. Çünkü biz biliyoruz ki, her şeyden önce ormanlar, karadaki en büyük karbon yutucuları olup küresel ısınmanın önündeki en büyük engeldir.

Yine biz biliyoruz ki, sanayileşmiş kentler üzerinde 1metreküp havada 500 bin toz ve is parçası olduğu halde, bu miktar açık alanlarda 5 bin, ormanlık alanda ise beş yüz tanedir.

Orman havası kent havasına nazaran, özellikle soluduğumuz hava ile akciğerimize giden parçacıkların sayısı bakımından yüzde 90-99 daha temizdir. Bunun nedeni ise, bir hektar ladin ormanı 32 ton, kayın ormanı 68 ton, çam ormanı ise 30-40 ton tozu emer.

Havanın bileşiminde yüzde 21 oranında oksijen bulunur. Havadaki bu oksijen oranının yüzde 60’ını ormanlar üretir. Yetişkin bir kayın ağacı 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti emerek oksijene dönüştürür.

Yetişkin bir ağacın bir yıl boyunca ürettiği oksijen, 10 kişinin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar.

Ormanlık alanda yağışın yüzde 82’si toprağa sızarak yer altı sularını besler ancak yüzde on sekizi yüzeysel akışla gider. Ormansız alanda bu oran 56’ya 44’tür.

Ormanlık alanda 1metrekare yüzeyden taşınan toprak miktarı 40 gr. İken, ormansız alandan taşınan toprak 1,5 kg’dır. Yani ormanlık alan çıplak alanlara kıyasla erozyonu 350 kat azaltır.

Ormanlar sudaki mikrobu temizler, sıcak soğuk dengesini kurar.

İnsan yaşamına doğaya ve çevreye bu kadar yararı olan ağacı ve ormanlarımızı korumada gerekli duyarlılığı gösterdiğimizi söylemek maalesef imkânsızdır.

Rantsal çıkarlar için, maden ocakları açmak ve maden çıkarmak için, bina ve sanayi tesisleri yapmak için ormanlarımız talan ediliyor, binlerce yüzbinlerce ağaç acımasızca kesiliyor, yok ediliyor. Nitekim daha üç gün önce Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Alamos Gold Şirketi tarafından altın madeni arama projesiyle 195 bin ağaç kesilmiştir.

Yine Balya İlçemizin Orhanlar Köyünde Bahar Madencilik tarafından altın madeni arama projesiyle ÇED raporu alınmaya gerek görülmeden ağaçlar kesilmiş, çalışma başlatılmıştır. Önümüzdeki günlerde

Balya, Manyas ve Gönen’deki Çevre Gönüllüleri ile ortak bir çalışma yürüteceğimizi de buradan ifade etmek isterim.

Değerli Basın Mensupları,

İlçemiz Bandırma’da da bundan üç dört ay önce 17 Eylül Üniversitesi bahçesinde yurt yapımı gerekçesiyle iki yüzün üzerinde çam ağacının kesildiğini üzülerek öğrendik ve gerekli tepkimizi gösterdik. Nitekim Belediye Başkanımız Tolga Tosun da o zaman adaylık sürecinde, Üniversitedeki ağaç kesme olayıyla ilgili bir basın açıklaması yapıp tepkisini göstermişti. Bunun son olacağını sanıyorduk ki bu kez Bandırma Belediyesinin Altıyüzevler’de bulunan şantiyesinde altı ağacın işçilerin mesai saatlerinde bu ağaçlar altında dinlendiği ve oranın çimlendirileceği gerekçesiyle Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet Benli’ nin talimatı üzerine kesildiğini üzülerek basından öğrendik. Belediye Başkanımızın kendisinden habersiz kesilen altı ağaç karşısında aynı duyarlılığı ve tepkiyi göstereceğini umarak konuyla ilgili bir açıklama yapmasını bekledik.

Ağacı kesen kurum ve emri veren kişi kim olursa olsun bu durum kabul edilemez. Eğer Belediye Başkanı Tolga Tosun adaylık süreci öncesi Üniversitedeki ağaç kesilme olayına siyaseten karşı çıkmadıysa, bugün emri verenler hakkında derhal soruşturma açmalı, soruşturma bitene kadar da bu kişileri görevden almalıdır. Biz yaptık oldu, biz yaparsak doğrudur dememelidir. Yanlış her yerde yanlıştır. Yanlışı savunmak, görmezden gelmek gibi bir davranış içine asla girmemelidir. Aksi durumda daha işin başında inandırıcılığını, tutarlılığını ve halkın desteğini yitireceğini de unutmamalıdır.

Biz GÜMÇED olarak çevreye değer veren, ağacı ve yeşili koruyan Belediye başkanımızdan aynı yere, kesilenin en az iki katı kayın ağacı dikmesini istiyoruz ve bekliyoruz. Yapacağına da inanıyoruz.

Bu arada Bandırma Orman İşletmesi Müdürlüğünün ağaç dikme çalışmalarını yakından izliyor ve çalışmalarını takdir ediyoruz.

Sürdürülebilir sağlıklı, yeşil ve temiz bir kent yaşamı için ağaca, ormana sahip çıkıyor, bu konuda duyarlı olan bütün sivil toplum kuruluşlarını ve Bandırmalıları birlikte hareket etmeye ve desteğe çağırıyoruz.

Saygılarımla…

Gültekin MUTLU - GÜMÇED Bandırma Şubesi Başkanı

BANDIRMA GERÇEK - 23-07-2019 - FOTO: TUFAN DALGIÇ - EDİT: MEHMET LEVENTOĞLU