Gültekin Mutlu'dan Bandırma Hıdırköy Kalker Ocağı Basın Bildirisi.

BASIN BİLDİRİSİ

BASINA VE KAMUOYUNA

GÜMÇED olarak amacımız, çevre konusunda Bandırma’da bir bilinç oluşturmak ve çevre duyarlılığını artırmak; çevrenin korunması için gerekli eylem ve etkinliklerde bulunmaktı. Bu uğurda kurulduğumuz günden beri de “ödünsüz ve çıkarsız” bir biçimde doğayı ve çevreyi her şeyin üstünde tutarak çalışmalarımızı sürdürdük. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi önemli işlere ve başarılara da imza attık.

Nitekim, GÜMÇED olarak 27 Ekim’de İlçemiz Hıdırköy mevkiinde Aslanlar İnşaat ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı , Hazır Beton Tesisi, Asfalt Plent Tesisi Projesi yapımıyla ilgili tanıtım toplantısına Hıdırköy’de katıldık.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri, Balıkesir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri, Şirket yöneticileri, Edincik ve Hıdırköy muhtarı ve bir kaç köylünün hazır bulunduğu toplantıda yapılması düşünülen tesisle ilgili düşünce ve görüşlerimizi belirtip itirazımızı kayıt altına aldırdık. Toplantıya katılan Emekli Sen Başkanı Levent Balkış da konuyla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Yapılan toplantıda, Bandırma’da havada bulunan serbest partikül madde miktarının yıllık ortalamasının 53 ug/metreküp olduğunu, bu değerlerin insan sağlığının korunması için Türkiye yıllık hava kalitesi sınır değeri olan 48 ug/metreküpün üstünde olduğunu, bu oranın kasım ayında neredeyse iki katına 79,3 ug/ metreküpe yükseldiğini de belirttik.

Havadaki serbest partikül maddelerin koah,astım, akciğer kanseri gibi hastalıkların nedenlerinin başında geldiğinin altını çizdik.

Bu bağlamda kapasitesi 350.000 ton/yıl’dan , 2,000,000 ton/yıl’a artırılması düşünülen kalker üretim kapasitesi, altı kat bir kapasite artışı söz konusu, kırma eleme tesisinin kapasitesinin 350 000 ton/yıl’dan 640.000 ton/yıl’a çıkarılması sonucu havaya yayılacak serbest partikül miktarının projede belirtilmediğini , bu partiküllerin havaya yayılmasını engelleyecek önlemlerin de gösterlmediğini ayrıca bu artıştan çok geniş bir alanın, 98 bin dönüm arazinin, etkileneceğini belirttik .

Yine bu ölçüde bir kapasite artışının havadaki serbest partikül madde miktarını iyice artıracağını, bu partiküllerin insan sağlığı yanında, bölge tarımını ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceğini yine zeytin ağaçlarının veriminin düşüreceğini, bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytinciliğin yok olacağını, doğayı ve çevreyi tahrip edeceğini ve büyük zarar vereceğini, bölgede zaten faaliyette olan dört taş ocağının olduğunu da belirterek bu kapasite artışının kabul edilemez olduğunu ve işletmeye kapasite artırılmasıyla ilgili izin verilmemesini istedik.

İTİRAZLARIMIZ OLUMLU SONUÇ VERDİ

Balıkesir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün uygun görüş vermemesi nedeniyle Valilik Makamı projenin belirtilen alanda gerçekleştirilemeyeceği sonucuna varmış, ÇED Yönetmeliğnin 6.maddesi, 4.Fıkrası uyarınca söz konusu projenin ÇED sürecini sonlandırmıştır.

Değerli Basın Mensupları,

Doğanın ve çevrenin korunmasında gereken duyarlılığı gösteren başta Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine ve Valilik Makamına çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

Biz de GÜMÇED olarak dün olduğu gibi yarın da doğaya “ödünsüz ve çıkarsız” sahip çıkmaya, onu korumaya ve savunmaya aynı kararlılıkla devam edeceğimizi bildirmek isteriz.

Etkinliklerimiz sırasında yanımızda olan, bize destek veren çevre gönüllülerine de teşekkürü bir borç biliriz.

27.05.2020, Bandırma

Gültekin MUTLU

GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı