Antik Kentlerin Resterasyonunda Yeni Çözüm Sponsorluk

Dünyanın en zengin antik eserler coğrafyasına sahip olan Türkiye'de özellikle antik kentlerin restorasyonunda sponsorluk desteği  kampanyası devreye sokuldu.  Sponsorluk desteği ilk kez Antalya Perge antik kenti için uygulanacak.. Büyük ilgi uyandıran sponsorluk desteğinin başarılı olması Türkiye de turizme kazandırılmayı bekleyen onlarca antik kentin kurtuluşu ve turizme kazandırılması için umut oldu.

Sponsorluk desteğinin başarılı olması durumunda yaklaşık yüzyıldan bu yana ortaya çıkarılması beklenen ancak ödenek yetersizliği nedeniyle  her yıl yaklaşık bir ay süre ile çalışma yapılabilen Erdek İlçesi sınırlarında bulunan dünyanın en büyük antik tiyatrosunu içinde barındıran ve bir dönem dünyanın ticaret merkezi olan Kapıdağı KYZİKOS kentinin de yeniden ortaya çıkarılması için büyük bir şans olacağı belirtiliyor. Kyzikos'un ortaya çıkarılmasyla bölgenin dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biri olacağı ifade edilirken yetkili ve ilgililerin bu konuda gerekligirişimleri bir an önce başlatması dileğinde bulunuluyor.

Antalya'da bu yıldan itibaren kültürel ve tarihi değerlerin de turizmde öne çıkarılması amacıyla ilk defa Perge Antik Kenti tema olarak belirlenerek, 2018 yılı turizmde 'Perge Yılı' ilan edildi. Antalya Müzesi'ndeki binlerce eserin çıkartıldığı Perge Antik Kenti'ni, bu yıl 4 milyon turistin ziyareti hedefleniyor. Antik kentte, sütunlu caddelerin ayağa kaldırılması amacıyla başlatılan 'Perge'de Dikili Bir Sütunun Olsun' kampanyasının yanı sıra, antik kentteki diğer önemli tarihi eserlerin restorasyonu için de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sponsorluk destekleri bekliyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Perge Antik Kenti'ndeki tarihi yapıların restorasyonuna destek için 5228 Sayılı 'Bazı Kanunlarda ve 178 Sayılı KHK'da Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun' ve Bakanlığın Kültürel Alanlardaki Destek (Sponsor) Faaliyetlerinin Teşvik Edilmesi Hakkında Genelge' kapsamında, Perge arkeolojik kazısında yürütülen işlerle ilgili liste yayımlandı. Listede, sponsorluk desteği beklenen eserler tamamlandığında orijinal hallerindeki gibi restorasyonları tamamlandıktan sonra alacakları şekillerin fotoğrafları da bulunuyor.

Listede sponsor olunabilecek toplam 9 proje ve uygulama için 880 bin TL sponsorluk desteği belirlendi. Buna göre tarihi eserler ve sponsorluk ücretleri şöyle:

"F2 Çeşmesi için 100 bin TL. Güney Hamamı Propylonu için 25 bin TL. F3 Çeşmesi için 100 bin TL. Tetrapylon için 5 bin TL. Macellum Yapısı için 45 bin TL. Güney Hamamı Propylonu için 25 bin TL. Roma Kapısı için 30 bin TL. Demetrius-Apollonios Takı onarımı için 250 bin TL. Batı Nekropolü üst örtüsünün yenilenmesi için 300 bin TL."

Restorasyonlara sponsor olan firma, kişi veya sivil toplum örgütlerinin isimleri Perge kazısı sponsorları ana levhasında yer alacak. Ayrıca antik kentin reklam ve iletişim faaliyetleriyle basın duyurularında da kullanılacak. Kazı başkanlığınca yapılacak harcamalar, Maliye Bakanlığı birimlerince onaylandıktan sonra destekleyene vergi iadesinde kullanacağı belge verilecek.

Antalya'nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçe sınırlarında, bir zamanlar Pamfilya bölgesine başkentlik yapan antik kent Perge'deki akropolisin Tunç Çağı'nda kurulduğu düşünülüyor. Helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında sayılan Perge, aynı zamanda Yunan matematikçi Apollonius'un da memleketi. Hitit İmparatorluğu, Büyük İskender ve Roma İmparatorluğu gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Perge Antik Kenti, çok zengin tarihi değere sahip. Antalya Müzesi'nde sergilenen birçok eşsiz eserin çıkarıldığı Perge'de hem kazı çalışmaları, hem de tarihi kalıntıların restorasyonu yoğun şekilde devam ediyor. Antik kentte tiyatro, stadyum, agora, sütunlu cadde, Helenistik kapı, Güney hamamı gibi büyük bölümleri ayakta olan eserler dikkat çekiyor. Perge Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de eklendi.

BANDIRMA GERÇEK - ARKEOLOJİ HABER