Anadolu'nun Petrolü Şarap Üretimine Son Darbe Yasa Yürürlükte

Mehmet Leventoğlu

Dünyada kadim zamanlardan bu yana Anadolu'da üretilen ve  geçtiğimiz yüzyıllarda tüm dünyaya ihraç edilerek  bölge üreticilerine  büyük gelir sağlayan  Şarapçılık Sektörü son 30 yılda  gerileyerek kapanma noktasına gelirken son hazırlanan yasa küçük üreticilere son darbeyi vurdu.

Böylesine önemli bir kültür mirası ve ekonomik bir değer için devletin döviz dar boğazında çırpınırken büyük bir ekonomik kaybı önleyecek bir politika geliştirmemesi, muhafazakâr hükümet anlayışının kolay yol olarak yasaklama ve engellemeyi seçmesi şarap üreticileri de tüketicileri de doğrudan etkileyerek adeta kaybet -kaybet uygulaması yaşatıyor. Uluslararası Gıda Örgütü’nün (FAO) 2010 verilerine göre  geçmiş yüzyıllarda birinci olan Türkiye yine de bağ alanları bakımından, dünyada Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra dördüncü sırada yer alıyor. Büyük miktarda üzüm üretebilecek ve yan sektörlerle petrol gelirlerine eşdeğer kaynak üretecek  bir ülke olmasına rağmen, Türkiye’de  üzüm üreticiliği yasak siyasetiyle giderek cazibesini kaybederken Marmara Bölgesinin ünlü cins üzüm çeşitleri yakın çevremizde  gözlenen Avşa,Edincik ve Erdek'te  sökülen bağlar nedeniyle sektör tamamen sona erdi.  7000 yıllık Avşa Şarapçılığı butik işletmelerin ithal ettiği üzümlerle kısmen yaşatılıyordu büyük teminatlar isteyen son yasa son darbeyi de vuracak gözüküyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan, içki üreticileri ve ithalatçılarına teminat zorunluluğu getiren tebliğ Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

 İçki üretici ve ithalatçılarına teminat zorunluluğu getiren tebliğ taslağı yılbaşından önceki günlerde içki dünyasında fırtınalar kopartırken; konunun sosyal hassasiyeti nedeniyle hiçbir savunma refleksi ve tepki gösterilmeyince sessiz sedasız yasa koyucuların isteği gerçekleşmiş oldu. Devreye giren yasayla birlikte aile şirketi butik üreticiler kapanmaktan başka çare bulamayacak.

05-04-2024 / HABER MERKEZİ EDİT M.LEVENTOĞLU